Haftanın Özeti: 67

1 - 7 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

Yeni ödeme sistemleri, e-bankacılık hizmetleri ve dahası.

  • Finans teknolojilerine yönelik en büyük etkinliklerden biri olarak kabul edilen Finovate Europe bu hafta Londra’da düzenlenecek. Etkinliğe 20 ülkeden 71 şirket ürün ve çözümleriyle katılacak.

FEU16PresenterMapFinal.small_

  • Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook’un 21 – 34 yaş arası gençler üstünde yürüttüğü ‘finans’ temalı çalışmada bankaların en taze hedef kitlesi olan bu grubun öncelikleri ve para algıları araştırıldı. ABD özelindeki sonuçlara göre gençlerin yüzde 86’sı para biriktiriyor ve yüzde 46’sının borcu yok. Yüzde 45’i bankasını ve kredi kartını değiştirmeye açık ve yüzde 49’u işlemlerini cep telefonundan yapmayı tercih ediyor (banka şubesini tercih edenlerin oranı da hiç düşük sayılmaz: yüzde 36).
  • Paralarımızı yönetme konusunda heveslenen sosyal ağlar arasına Snapchat de katıldı. Mesajla para transferini 2014 yılında başlatan Snapchat şimdi yatırım yapma konusunda da algoritmalarıyla tavsiye hizmeti vermeye hazırlanıyor (yatırım tavsiyesi yapan botların 2020 yılına kadar 5 – 7 trilyon dolarlık bir pazar yaratması bekleniyor).
  • Bu kadar büyük bir tutarı yönetmesi beklenen (dolayısıyla birçok yatırım danışmanını işsiz bırakaca) yatırım botları konusunda bilgi edinmek için Forbes dergisinden Russ Alan Prince’in bu hafta yayınladığı makale iyi bir başlangıç.
  • Bankacılık hizmetlerinden faydalanamayan kesime yönelik maaş ödeme altyapısı sunan İngiltere / Londra merkezli dopay adlı girişim bu hafta 2,4 milyon dolar yatırım aldı. Dopay’in hizmeti mobil ve bulut (cloud) tabanlı çözümlere dayanıyor.

dopay

  • Çalışmalarını Avusturya’da sürdüren Tolga Tavlas, finans teknolojileri dünyasının en etkili isimleri listesine girebilen ilk ve tek Türk. Digital Banking Tips adlı (İngilizce) kitabı Amazon dahil birçok platformda finans kategorisinde en çok satanlar arasında yer alıyor. Tavlas’ın bu kitabı yakında Türkçe ve Türkiye’de de yayınlanacak.

  • Danışmanlık şirketi Carlisle & Gallagher evsahipliğinde gerçekleştirilen (C&G çalışanı) Jim McLeod, Sam Maule ve Londra merkezli Think Different Group’un ‘Baş Düşünürü’ David Brear’ın katıldığı bu haftaki hangout söyleşisinde ödeme sistemlerinin geleceği tartışıldı. Ortaya çıkan temalar mobil cüzdanlar, daha hızlı ödeme sistemleri, yatırım ve birleşmeler, Bitcoin ve Blockchain oldu. İlgilisi için kaydı aşağıda.

  • İsveç nakit paranın tamamen ortadan kalktığı bir devlet olma yolunda ilerliyor. Öte yandan Hindistan’da (2014’ten bu yana 200 milyon yeni hesap açılmış olmasına rağmen) 2 milyar vatandaşın henüz bir banka hesabı bile yok. Bu gerçekten yola çıkan CCG Catalyst, artan cep telefonu kullanımının hem dijital ödemeler hem de bankacılık sisteminin yaygınlaşması için anahtar rol oynayacağını öngörüyor.
  • Gündemdeki yerini bir şekilde korumayı hep başaran Bitcoin, milyarlarca kişinin henüz varlığından bile haberdar olmadığı internet tabanlı bir para birimi. Uzmanlarsa bu para üstünde hizmet veren mevcut dağınık yapının çok uzun vadeli olmadığını ve artık birleşme döneminin geldiğini iddia ediyor. Ayakta kalması düşünülen yapılarsa: 21 IncCoinbaseCircleBitfuryXapo ve Blockchain. Notlarımızın arasında dursun.
  • 65. sayımızda değindiğimiz gibi Çin, Bitcoin’den aldığı ilhamla kendi elektronik para birimini oluşturmaya hazırlanıyor. Ülke ve iddia büyük olunca akla ister istemez şu soru geliyor: Çin’in kripto parası küresel para birimi olarak ABD Doları’nı yerinden edebilir mi? Arkasında bir devletin bulunduğu kripto paraların çok daha kolay kabul göreceği gerçek. Fakat ABD’nin para biriminin ‘siyasi karşılığını‘ da unutmamak gerekiyor elbette.
  • Dünyanın en büyük kredi şirketlerinden VISA bu hafta geliştiricilere yönelik hizmetini duyurdu. VISA Developer adlı platformda geliştiricilerin kullanımına sunulan 150 uygulama arabirimi (API) yer alıyor. Firmanın CEO’su Charlie Scharf amaçlarını geleneksel ödeme sistemleriyle dijital ödeme sistemleri arasındaki uçurumu kapatmak olarak açıkladı.
  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Etiketler:

16 Yorum

  • Selamlar;

    Şöyle bir geri okuma yapmak istiyorum; ben zaten hafta içi değişik olan gündemimden “kaçanların” bilgisine ulaşmak için buraya başvuruyorum. Benim habere ulaşma davranışımı tersine çevirip bunun yerine bana haberi/gündemi/satır başlarını özetleyen ve sunan diğer platformlar (ekşi, haber sitesi uygulamaları, 140journos v.b. gibi ) sebebiyle şu an hazırlamakta olduğunuz rehberin yeni denediğiniz yöntemle değil daha önce uyguladığınız “hafta özeti” yöntemiyle yeterli ilgiyi göreceğini düşünüyorum. Tüm enerjisini kullanıcı profiline uygun haberleri seçerek sunmak için harcayan bu platformlarla -en azından sadece bir kişi olarak benim düşüncemde- rekabet etmenizin tek yolu; şu an sadece sizin yaptığınız hafta derlemeleri. Sorduğunuz için emeğinize karşılık bir sorumluluk olarak eleştirilerimi sundum. Bilginize.

  • “Hindistan’da 2 milyar vatandaşın henüz bir banka hesabı bile yok” >> Hindistanin bugünkü nüfusu 2 milyarin cok altinda

  • tek kelimeyle mükemmel, her tek başına bir dergi oldun artık, ilk haftadan beridir takip ediyorum, müthiş bir hizmet…
    Bayılarak okudum yine…bu hizmetlerinin karşılığı olarak Uçan araba çıkarsa bir tane alıp ilk sana bi tur vericem söz…

  • sizce bitcoin tarzı şeylere yatırım yapmalı mıyız ? son bir kaç gundur dusunuyorum bu ise girsemmi diye ( ilk çıktığı zamanlarda umursamamistim geçen zamanda neden o işe girmedim bende hala anlamış değilim)

  • Hafta sonu özetleri şeklinde kalması taraftarıyım.Hafta içi okuduğumuz haberleri tekrar okumuş oluyoruz.Bir de haftalık özetleri bitirmemiz bir haftayı buluyor.Ben içerik olarak nasıl başladıysanız öyle devam etmenizden yanayım.Selamlar.Emeğinize sağlık

  • Sizi radikal deki ilk günlerinizden beri takip ediyorum ancak özellikle bu projenizi çok severek destekliyorum. İngilizce bilmeyen hedef kitlenin oranını bilmiyorum, enerjinizi onlara dönük harcamanız onlar için iyi ama benim gibiler için pek anlamı yok. Her halükarda, hep ilerlediğiniz için tebrik ediyorum.

  • amirim,ingilizceyi malesef hala çözemeyen biri olarak yeni tarzı yanlış buldum.
    Öncelikle bu özet işine başlarken acaba insanları kolaya mı alıştırıyorum çekinceniz olduğunuzu hatırlıyorum ki şu anda bu sorunun cevabı evet.
    İkinci olarak, hafta boyu okunan haberleri tekrar görmek insanda özetlere karşı bir bıkkınlık oluşturabilir.
    Benim gibi ingilizce dertlileri içinse tek çözüm bu dili öğrenmek ya da google translate vb çözümlerin çağ atlamasını beklemek.saygı ve sevgilerimle…

  • Haftaiçi farklı başlıklarla içerik girdiğinizde önce ne olduğunu anlamadım ama haftasonu özeti okurken linklerin oralara gittiğini görünce, daha özetin sonuna gelmeden ne yapmak istediğinizi anladım.

    Bence İngilizce’den şikayet edenler için çok iyi bir çözüm gerçekten ama şahsen ben asıl kaynağa gidip okumayı tercih ederim. Bunu da ENG / TR diye çift link vererek çözebilirsiniz sanırım.

    İyi çalışmalar.

  • Ben yeni sisteminizden çok rahatsız oldum nedeninide örnek kullanımım ile açıklayayım.
    Her pazartesi işe başlarken chromedan gelen notification’ı tıklıyorum sonra sayfayı pinleyerek en başa tutturuyorum. Hafta boyuncada vakit buldukça okuyarak haftalık bilgimi sindiriyorum. Benim için çok yararlı bir sistem oluyor bu şekilde. Fakat yeni denemeniz ile birlikte çalışırken gelen bildirim tüm dikkatimi dağıtıyor. Haberleri özetler şekilde değil parça parça okuduğum içinde nerde ne zaman ne okumuştum dağılıyor(eski sistem de şöyle bir şey vardı yaklaşık iki hafta önce sağlık haberlerindeydi diyerek bulabiliyordum) Bu yüzden bildirimleri kapatmak zorunda kaldım :/ Sadece özetleri okuyorum diğer haberleri okumuyorum.

    Sonuç olarak ben yazılarınızı “haftalık özetler” olduğu için çok seviyorum. :)

    • Böyle bir kullanım hala mümkün neyse ki. Özetlerin yayın günü ve tarihi değişmedi. Pazar günü açıp hafta boyu okumaya devam edebilirsiniz.

      İlgi ve yorumunuz için teşekkür ederim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği