Haftanın Özeti: 65

18 – 24 Ocak 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

Yeni ödeme sistemleri, e-bankacılık hizmetleri ve dahası.

  • InvestUP, sayıları giderek artan kitle kaynak (crowd funding) yapılarına tek bir noktadan yönetebileceğiniz şekilde 10 paund bedelden başlayıp sonsuza uzanabilen tutarda yatırım yapmanızı sağlıyor. Şu an 25 siteyle entegre çalışan sistem yakında 17 yeni kitle kaynak sitesiyle güçlenecek. Yatırımı kendiniz yönetebildiğiniz gibi dilerseniz tanımladığınız parametreler doğrultusunda otomatik olarak gerçekleştirebiliyorsunuz da.
  • Kitle kaynak konusunda fon toplama konusundayas Krowdster imdada koşuyor. Kampanyanızı ilgili yerlerde yayınlamak, sosyal medya süreçlerini takip etmek, basın bülteni yazmak, etkili kullanıcıları devreye sokmak ve performans değerlendirmesi yapmak gibi bir dizi hizmeti tek noktadan sunuyor.
  • 16 ülkede 25 milyon müşteriye hizmet veren Meniga bankaların işlem bilgilerini analiz ederek oluşturduğu kişiselleştirilmiş iletişim kampanyaları sayesinde iki taraf arasındaki bağları ve ziyaret sıklığını arttırmayı vaat ediyor.

bg_customers2x

  • Büyük veri ve makina öğrenimi (machine learning) gücünü müşterilere kişiselleştirilmiş çözümler olarak sunan bir diğer çözümse Strands. Mevcut bütün e-banka çözümlerinin üstünde çalışabildiği iddiasında.

  • Aynı alanda hizmet veren bir diğer çözümse ‘oyun teorisi’ kullanarak müşterinin adımlarını analiz eden CapitalPreferences. Aynı izleri takip ederek ‘riskli’ banka müşterilerini de AdviceRobo tespit ediyor.
  • Cep telefonunuza yerleşen (ve bağımsız bir kartla entegre çalışan) dijital cüzdan Revolut‘un ikinci sürümü yayınlandı. Yeni versiyonda 90’dan fazla para biriminin kur değerini karşılaştırma ve dönüştürme, tek tıklamayla doğrudan para transfer edebilme ve PIN korumalı kullanım gibi özellikler yer alıyor.

  • Türkiye’de henüz kullanılmasa da kredi kartı limiti dünyanın birçok ülkesinde kiralayabileceğiniz ev ve arabalardan katılabileceğiniz kampanyalara; hatta sigorta primlerinize kadar birçok alanda belirleyici. Dolayısıyla kredilerinize (borçlarınıza) ne kadar sadık olduğunuz, ne kadar borç yüküne girebileceğiniz gibi ayrıntıları belirleyen ‘kredi skoru’ bir anlamda yaşam karneniz gibi. Happy Mango farklı noktalardaki verileriniz üstünden bu süreçleri analiz edip görselleştiriyor ve ‘sorunlu’ alanları düzeltmeniz için rehberlik sunuyor.
  • Avrupa Birliği ülkelerini ziyaret eden -alışverişe meraklı- Türklerin hem avantaj hem de çilesi ‘tax free’ olarak da anılan vergi iade prosedürü. AB vatandaşları için geçerli olan KDV’nin bir kısmını geri alabildiğiniz bu sistem AB dışındaki ülkelerden gelenlere fiyatlarda büyük avantaj sağlıyor. Ancak süreçleri özellikle kimi ülkelerde zahmetli. Tax Free 4U adlı girişim bunu cep telefonunuza yükleyeceğiniz bir uygulamayla otomatize ediyor.

taxfree4u

  • Apple ile başlayan ve Google, Samsung ile devam eden mobil ödeme hizmetlerinin yayılması devam ediyor. Tanıtıldığı ilk 3 günde 1 milyon kredi kartı tanımlanan Apple Pay’in liderliği göğüslediği pazar bankaları şimdiden zorlamaya başladı. En büyük risklerden biriyse bankaların işlem ve ödeme süreçlerinin dışına çıkması.
  • İki hafta önce bu kategori altında paylaştığımız -internet tabanlı para birimi Bitcoin’in geliştirici ekibinden Mike Hearn imzalı- meşhur makalenin yankıları sürüyor. Bitcoin ve finans teknolojileri alanındaki fikir öncülerinden Dan Elitzer tarafından yazılan bir makale Bitcoin’in bitmesi bir yana daha yükselişin yeni başlayacağını iddia ediyor.
  • Bir dizi risk sermayedarından destek alan OpenBazaar herkese açık, hiçbir masraf içermeyen, kısıtlama getirmeyen ve açık kaynaklı, yeni ve benzersiz bir Bitcoin platformu olma iddiası taşıyor.

  • Bitcoin ile aynı altyapıyı (Blockchain) kullanan rakip bir dijital para birimi daha alfa sürümüyle tanıtıldı: Zcash. Sahtesi üretilemeyen, iki defa harcanamayan ve alıcı-satıcı izleri takip edilemeyen yapısıyla öne çıkıyor.
  • Küresel finans devi JPMorgan’daki en üst düzey kadın yöneticiyken 2014 yılında beklenmedik bir kararla görevinden ayrılan Blythe Masters bu hafta yeni girişimini duyurdu. Aralarında JPMorgan’ın da bulunduğu 13 finans kuruluşundan aldığı yatırımla hayata geçen Digital Asset Holdings adlı New York merkezli şirket Bitcoin ve (Bitcoin’in altyapısını oluşturan) Blockchain teknolojilerini kullanan çözümler geliştirecek.
  • Kripto paralarla ilgilenen sadece finans startup’ları değil. Bu haftaki duyurusyla Çin Merkez Bankası kendi elektronik – kripto para birimini geliştireceğini duyurdu. BONUS BİLGİ: Mevcut Bitcoin piyasasının büyük bölümünü Çin kökenli bireysel yatırımcılar elinde tutuyor.

BN-JK125_0715sa_J_20150715134003

  • Bitcoin için alım-satım / transfer hizmeti veren Cryptsy dijital bir soyguna maruz kaldığını iddia ederek (kullanıcılarına ait) milyonlarca doları ‘kaybettiğini’ açıkladı. İflas çağrısı yapmaya hazırlanan siteye karşı açılan davalar da diziliyor. Toplam zararın 4,15 milyon dolar olduğu düşünülüyor.
  • App Annie tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın sonucuna göre (PDF) giyilebilir cihazlardaki en popüler uygulamalar kategorisinden biri de finans (en popüler kategoriyse ‘oyun’).
  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

22 Yorum

  • Hocam Trump’ın Gay romanı kısmında Amazon yerine Amazan yazmışsınız.

  • Her hafta ilgiyle takip ediyorum, açıkçası çok beğeniyorum fakat finan teknolojileri kısmı biraz zorlama oluyor her hafta ya da bana öyle geliyor.

  • amirim, okuyucuların dile getirdiği haberlere numara koymak fikrini tekrar değerlendirin bence.

  • “İnsan beyninin 1 petabayt (1 milyon gigabayt) kapasitesinde olduğu ortaya çıktı!.”

    Kafa Bi Milyon sözü boşa değilmiş demek :D

  • Bunları okudukça gerçekten Türkiye’ de ki üniversitelerin tümünü kapattırılması gerektiğini düşünüyorum.

    Bu kadar üretken olmayan bir sanayi ve üniversite başka kaç ülkede vardır ?

  • Polarcus haberi bir miktar garip geldi bana videoda da bulunan çektikleri (streamers deniyormuş türkçesini bilmediğim için araştırma dubası diyeceğim) araştırma dubaları ile kapladıkları yüzey alanı 17,6 km² oluyor da hepsinin geminin içine alınabildiği ve geminin 92 m boyunda olduğu düşünülürse biraz rekor kırdık haberi için rekor icat edilmiş gibi ayrıca karşılaştırma için bir büyüklük örneği daha vermek gerekirse amerikan uçak gemisi USS George H.W. Bush 332,8 m uzunluğunda ve 102bin ton ağırlığındadır.

  • hocam sevgi ile takip etmekteyim. Ben ki bloglara pek katılımcı değilimdir. Ancak yaptığınız işe duyduğum büyük saygıdan dolayı ben de bir katkıda bulunmak isterim. İran’a ambargonun kalkması ile ilgili maddede belirtilen 100 milyar dolar İran ın yıllık geliri değil, ambargo sebebiyle ülkenin yurt dışı bankalarda dondurulan mal varlığı olsa gerek. İran ın piyasaya süreceği petrol yaklaşık olarak 300.000 varil/gün.. yani bugün ki petrol fiyatıyla yıllık 4 milyar $

  • Bilinen en büyük asalın resmindeki sayı 8 ile bitmeseydi daha iyi olurdu amirim :)

  • Şifrelerin bu kadar basit olmasının sebebi kendi açımdan şöyle yorumluyorum ufacık bir bilgi için üyelik isteyen sitelere 10minute mail ile ardışık sayılı şifreler oluşturmak kolay oluyor.Şimdilerde Facebook, Google ve Twitter tarzı siteler ile üyelik yapılabilmesi daha avantajlı oluyor.

  • Asal sayi konusundaki haberinizde bir ceviri hatasi olmus sanirim. Verdiginiz linkteki metin sunu soyluyor: “almost 5 million digits larger than the previous record”, sizse su bicimde cevirmissiniz: “bir önceki rekor 5 milyon haneden oluşuyordu”. Dogru ceviri, “bir onceki rekordan neredeyse 5 milyon daha fazla hane” biciminde olmaliydi. Emin olmak icin su referansa da baktim: https://primes.utm.edu/top20/page.php?id=4

    Sevgiler ve Selamlar.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği