Haftanın Özeti: 66

25 – 31 Ocak 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Yenilikçi hizmetler, yaratıcı tasarımlar, icatlar.

  • Kullanıcı tecrübesi ve arayüz tasarımı konularıyla ilgili olanlara ders gibi makale: Mesajlaşma uygulamalarında ‘okundu’ işaretinin önemi ve uygulama yöntemleri.
  • Adidas Originals’ın bir grup fikir önderiyle geliştirdiği gelecek fikirlerini içeren Terence Neale imzalı filmi yayınlandı. Bakalım.

https://www.youtube.com/watch?v=CupTwyj3JrI

  • Barbie serisiyle insan anatomisine aykırı derecede zayıf bebekler ürettiği için sürekli eleştiri alan Mattel sonunda biz faniler gibi şişman, uzun ve kısa boylu figürler de üretmeye başladı.

barbie curvy

  • Ev kullanımına yönelik geliştirilen Orison özünde devasa bir şarj edilebilir pil. Şebekenin ucuz tarifeli elektrik saat diliminde kendini dolduruyor ve pahalı tarife saatinde elektriği kendi üstünden eve dağıtıyor. Böylece elektrik faturanızda belirgin bir düşüş yaratıyor. Aynı zamanda olası kesintilerde jeneratör işlevi de üstleniyor. 1.400 dolar.

  • Awair, bulunduğunuz odanın hava kalitesini ölçerek sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek durumlarda sizi uyarıyor. Bunun için oda sıcaklığı, nem, karbondioksit oranı, zehirli kimyasallar ve toz ölçen algılayıcılarını kullanıyor. Kontrolünü ve arşiv bilgilerini mobil uygulaması üstünden takip edebiliyorsunuz. 200 dolar.

https://www.youtube.com/watch?v=MONy1hgQ4SQ

  • TaylorSense ise aynı hassasiyeti gitarınız için gösteriyor. Enstrumanınızın içine yerleştirdiğiniz parçası gitarın nem ve ısı seviyesini gözlemleyerek tehlikeli seviyelere ulaştığında cep telefonunuza uyarı yolluyor. Sarsıntıları da kaydettiğini eklemiş olalım.

taylorsense-slide-2

  • Avusturyalı girişim Fontus tarafından geliştirilen su şişesi havanın neminden kendi suyunu üretiyor. Bisiklete bağlanan ünitesiyle saatte yarım litre içilebililr su oluşturabiliyor. Avusturya Hükümeti tarafından desteklenen proje hayata geçmek için Mart ayında kitle fonlamaya çıkacak.

  • California Üniversitesi tarafından geliştirilen akıllı bileklik terinizdeki bileşenleri sürekli analiz ediyor. Bu karışımlardaki ideal denge susuzluğa bağlı olarak bozulduğunda anında sizi su içmeniz için uyarıyor. Cihaz alın bandı olarak da kullanılabiliyor.

  • Teknolojik cihazların canına okuduğu organlarımızın başında gözlerimiz, omurgamız (ve haliyle boynumuz) yer alıyor. Alex Posture adlı girişim 3 yönlü algılayıcıya sahip özel boyunluğuyla boynunuzun durumunu sürekli gözleyerek gerekli durumlarda sizi uyarıyor. Bunu da Bluetooth 4.0 üstünden bağlandığı cep telefonunuz aracılığıyla gerçekleştiriyor. 59 dolar.

  • Neuroon adlı uyku maskesi mobil uygulamasının da desteğiyle beyin dalgalarınızı okuyup kaydediyor. Bu bilgiler ışığında uyku düzeninizi tespit edip uyku kalitenizi arttırmak için parlak ışık terapisi uyguluyor. Göz bandı bu sayede hem insomnia hem de uzun uçuşların kabusu jet-lag dertlerini çözüyor. 300 dolar.

https://www.youtube.com/watch?v=Xh6ACfGBYzM

  • Carbon Robotics tarafından geliştirilen Katia isimli akıllı kol 3D yazma ve lazerli kesim gibi birçok karmaşık işi yapmak üzere programlanabiliyor. Katia aynı zamanda tutma, bırakma, kaldırıp indirme gibi basit işlemleri yerine getirmeyi de öğrenebiliyor. 2 bin dolarlık fiyatıyla da emsalleri arasında neredeyse bedava.

https://www.youtube.com/watch?v=DN9Jj8XwlQw

  • Leeo imzalı ev sensörleri güvenlik amaçlı kullanılan duvar tipi ses, duman ve harekete duyarlı geleneksel sensörlere yepyeni bir yaklaşım getiriyor. Leeo sensörlerini kurmak için duvar delmek, kablo çekmek gibi dertleriniz olmuyor çünkü hepsi doğrudan prize takılarak yerleşiyor ve takıldığı anda çalışmaya başlıyor. Kontrolünü tahmin ettiğiniz gibi mobil uygulaması üstünden yapıyorsunuz. Zekice.

LeeoForAmmoSite9

  • Almanya’da DLR grubu tarafından geliştirilen elektrikli ve insansız hava aracı saatte 75 km hızla ilerleyen bir otomobilin üstüne (otonom modda) inmeyi başardı. Bu tekniğin doğal afetlerde ve zorlu hava koşullarında görev alacak drone’larda kullanılması planlanıyor.

  • Önümüzdeki ay ilhamını Formula 1 yarışlarından alan bir drone yarışı düzenlenecek. Dünya çapında 6 yarışın koşulacağı Drone Racing League adlı etkinlikte ilk etap New York Hudson Nehri kıyısındaki terk edilmiş bir fabrikada gerçekleştirilecek.

  • Power over Ethernet‘ adından da anlaşılacağı gibi normalde veri aktarımı için kullanılan ethernet kabloları üstünden elektrik akımı geçiren bir protokol. Daha çok modem, erişim noktaları ve kablosuz güvenlik kameralarına güç vermek için kullanılan sistem bu aktarımla birlikte veri taşımaya da devam ediyor. Philips ise bu altyapıyı aydınlatma amacıyla kullanarak ilk kurulumunu Clemson Üniversitesi İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirdi. Yeni çözüm yüzde 70 enerji tasarrufu da sağlayacak. Ethernet ağına bağlı 45 bin ampul istenirse ayrı ayrı yönetilebiliyor.

Watt_038

  • İsveç’in Başkenti Stockholm için Anders Berensson Mühendislik tarafından geliştirilen köprü sistemleri şehrin sürekli artan nüfusuna karşı yeni kullanım alan ve yöntemleri yaratıyor. Klarastaden adı verilen girişimde yüksek binalar şehri tepeden görme fırsatı sunan yüksek yaya köprüleriyle birbirine bağlanıyor. Çatıları ağaçlarla bezeli olacak farklı büyüklük ve yükseklikteki yeni gökdelenler birbirinin açılarını kesmeyecek şekilde tasarlanacak.

isvec

  • BOSCH tarafından geliştirilen yeni gaz pedalı aracın birçok farklı noktasından aldığı bilgiler ışığında yakıt tüketimini arttıran ya da mevcut koşullar dahilinde tehlike yaratacak şekilde kullanım durumunda titreyerek sürücüyü uyarıyor.

Druck

  • Söylentilere göre projenin gidişatından memnun olmayan Apple yönetimi Project Titan adı altında yürüttüğü otomobil projesini askıya aldı.
  • Back to the Future (Geleceğe Dönüş) filmi kullanılan DMC-12 modeli sayesinde milyonlar tarafından tanınan otomotiv şirketi DeLorean, maddi sıkıntılar (ve kurucusunun kokain ticareti) sebebiyle 1982 yılında iflas etmişti. 1995 yılında kurulan DeLorean Motor Company ise o tarihten bu yana üretim izni alabilmek için uğraşıyordu. Ülkede yeni çıkan bir yasayla az sayıda imalat yapan otomotiv şirketlerinin önü açılınca efsane modelin de yeniden üretimi gündeme geldi.

dmc12

  • Sürücüsüz araçlardaki bütün kazaları üstleneceğini açıklayan Volvo gelecekte -kendi modellerini kullananların- trafik kazalarında ölüm ihtimalini denklem dışına çıkartmayı hedefliyor.
  • Teknolojinin nimetlerinden en çok yararlanan otomotiv markası Tesla bu hafta yayınladığı otonom sürüşün geleceğine yönelik videosunda yeni nesil araçların hayatımızı nasıl kolaylaştıracağına yönelik senaryolara yer verdi. Hayat keşke hep bu tanıtım videolarındaki gibi pürüzsüz olsa.

  • Bu haftaki bir röportajında Tesla’nın Kurucusu Elon Musk’ın yeni heveslerinden biri daha ortaya çıktı: sesten hızlı elektrikli jet uçakları.
  • Japonya X-2 kodlu yeni bir savaş uçağı daha geliştirdi. Mitsubishi tarafından geliştirilen model 46 feet uzunluğunda ve 29 feet kanat açıklığına sahip. Her biri 5 tonluk güç üreten iki turbofan motora sahip.

  • Smoking Stopper adından da anlaşılacağı gibi sigarayı bırakmanızı sağlayan bir çözüm. Bunu da mobil uygulamasıyla entergre çalışan özel sigara paketiyle gerçekleştiriyor. İstismara açık olsa da niyetli olanlar için güzel bir alışkanlık terbiyecisi.

download

  • 3D yazıcılar birçok alanda mucizeler yaratıyor ancak haklarında bahsedilmeyen büyük bir sırları var: felaket derecede yavaş çalışıyorlar. Kanada’da geliştirilen NewPro3D adlı yeni yazıcı oluşturulacak cismi şeritle yazmak yerine soyma ve kıyma yöntemiyle hızlandırıyor. Firmanın iddiasına göre ürün şu an için dünyanın en hızlı 3D yazıcısı.

  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Etiketler:

21 Yorum

  • Serdar Bey merhaba quora sorusu hakkinda verdiginiz link yanlis world cube linkine yonlendiriyor, bulteniniz icin tesekkur ederim bu vesiliyle.

  • “Diğer eksternal linkleri okuyup tıklarken; Femen protestosu linkini okumadan hemen tıklayıvermem” bugünün özeleştirisiydi. Merhaba ben Milliyet Haber gençliği:)

  • Şimdi de zika virüsü. Tedavisi olmayan bu virüsler hep mi var dı yoksa yeni mi türedi? Bilim ilerledikçe yeni virüsler çıkıyor, bu hep böyle mi gidecek acaba.

  • Merhaba Serdar Bey,

    Roketlerin teknolojisi konusunda Blue Origin ve SpaceX’in yaptiklarini karsilastirmak pek mümkün degil. Blue Origin’in basarisi her ne kadar kücümsenmeyecek kadar önemliyse de, SpaceX’e kiyasla cok daha basit bir olay. Blue Origin, yörünge alti ucus yaparak (100 km’nin cok az üzerine cikiyor) dikey kalkis ve inis gerceklestiriyor. SpaceX ise. yörüngeye ciktiktan sonra bir manevra gerceklestirip atmosfere tekrar giris yapiyor ve suyun üzerindeki bir hedefe inmeye calisiyor. Bunu yaparken ana görevini de (Yörüngeye uydu yerlestirmek, ISS’e Resupply Görevi düzenlemek) yerine getirdigini unutmamak gerekir. O nedenle Blue Origin’in “arayi actigini” söylemek dogru degil. Ikisi de sonucta bir roketi tekrar kullanilabilecek sekilde indirmeye calisiyor ancak bambaska ölceklerde iki projeden bahsediyoruz.

    Konuyla ilgili olarak;
    Elon Musk’in Twitleri : https://twitter.com/elonmusk/status/669131093379956736
    Reddit Tartismasi : https://www.reddit.com/r/spacex/comments/3xvu9p/blue_origin_new_shepard_vs_spacex_falcon_9/
    (Fotograf ölcek yüzünden misleading olarak etiketlendi, düzeltilmis versiyonu da burada https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Falcon_9_First_Stage_Reusability_Graphic.jpg)

    Haftalik özetleriniz pazar günlerime keyif katiyor. Tesekkür ederim.

    Dogan
    Aerospace Eng. ögrencisi

    • Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İkisi arasındaki farka önceki özetlerden birinde değilmiştim aslında. Fakat yine de haklısınız birbirinden farklı şeyler. Vurgulamakta fayda var.

  • Şunu fark ettim ki videolarda artık Apple ürünleri Microsoft ürünlerine nazaran daha popüler şekilde kullanılıyor. Bu gidişle Microsoft ölümü bile yakın denilebilir.

  • cleverbot’a “sen kimsen” dedim (özellikle biraz farkli bir lehceyle) cevap karsinda dondum kaldum cevap aynen su: sanane gardaş… pes diyorum… korkutucu be yaw…

  • Selamlar, sabır küpü paragrafındaki “Cihazın bulmacayı çözme süresi 1 saniye 196 salise!” cümlesi teknik olarak yanlış. Salise ile milisaniye aynı birim değildirler. Bir salise saniyenin 60’da birine eşit olduğundan 196 salise, 3 saniye 16 saliseye eşit olur ve cümle de teknik olarak devrik olmuş olur. Bu yüzden cümlenin doğrusu “Cihazın bulmacayı çözme süresi 1 saniye 196 milisaniye!” olmalıdır.

    Selamlar saygılar :)

  • leeo duman ve yangın sensörü yanlış anlamaya yol açabilir. Cihazın yaptığı iş sadece evdeki duman detektörlerini dinliyor ve bir biri alarm verirse bunu sesle algılayarak mobil cihaz üzerinden bildiriyor. Yani kendisi tek başına bu işi yapmıyor. Evde detektörler ile mobil cihaz arasında bağlantıyı sağlıyor bir nevi. Diğer yandan ortalama büyüklükteki bir evde herhangi bir prize takıldığında evde tüm detektörleri duyabiliyor.

  • Antarktika’yı yürüyerek geçmeye çalışan kaşifle ilgili maddede “peritonitis adlı bir bakteri” denmiş ama peritonitis bakterinin değil, oluşan hastalığın adı; “karın zarının iltihabı” demek. Sebebi bakteriler olabilir veya olmayabilir. Özet için teşekkürler, iyi çalışmalar.

  • Serdar Bey
    Haberlerin bitimindeki taglerin kullanımı biraz sıkıntılı. İlgili başlıklar yerine içeriğin tamamını getirmesi yüzünden web tarayıcı genelde çöküyor.
    Örneğin tag/haftanin-ozeti/ linki pc-mobil ayrımı yapmaksızın tarayıcıları kilitliyor.

    • Uyarı için teşekkürler ancak farklı birçok cihazala yaptığım denemelerde bu tip bir durumla karşılaşmadım. Sayfa yükleme süresi haliyle uzuyor ancak kilitlenme olmuyor. (Haftanın Özeti etiketinin döndürdüğü sonuçların sitenin ana sayfasındaki içerikle aynı olduğunu da hatırlatırım).

    • Bir güncelleme: Sanıyorum sizin yaşadığınız olayı anladım. Küçük bir düzeltme yaptım. Sanıyorum artık bu tip bir şey yaşamayacaksınız. Kontrol edip bilgilendirirseniz sevinirim.

  • Peritonitis/peritonit karın zarı peritonun iltihabıdır, bir bakteri değil. Sanırım çeviride küçük bir hata olmuş.
    Özetler gerçekten çok güzel, teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği