Haftanın Özeti: 66

25 – 31 Ocak 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Yeni siteler, internet girişimleri, web ve sosyal medya gelişmeleri.

  • Türkiye’de sosyal medyanın ailevi değerlere saygılı olması uygun görüldü. Vazifeyi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı liderliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve RTÜK üstlenecek.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi internetteki alan adı uzantılarından sorumlu ICANN ile 2012 yılından bu yana sürdürdüğü temasların ardından .ist ve .istanbul uzantılarını hizmete soktu. Bu hafta kullanıma geçen uzantıları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ‘inovatif bir iş’ olarak adlandırdı. Alan adına ait ilk web sitesi de Topbaş’ın oldu. Adresler tahmin edileceği gibi her isteyene verilmeyecek ve kişisel başvurular 10 Mayıs tarihinden itibaren başlayacak.
  • Türk internet girişimlerini takip etmek isteyenler için iki kaynak: StartupBuffer ve Fikir Rehberi.
  • BKM (Bankalararası Kart Merkezi) 2015 yılına ait internetten yapılan kartlı ödeme işlemleri raporunu yayınladı. Buna göre geçen sene 22 milyon kart e-ticarette kullanılmış. Bir önceki yıla oranla yüzde 5 artışa denk gelen bu sayının alt kırılımında yapılan ödemeler de yüzde 15 artmış durumda.
  • Sosyal medyanın yaralı kuşu Twitter bu hafta tarihinin en kötü dönemini yaşadı. Geçen sene olaylı bir şekilde yeniden CEO koltuğuna oturan Kurucu Jack Dorsey, ani bir kararla istifa eden Ürün Müdürü Kevin Weil, Medya Müdürü Katie Jacobs Stanton, Mühendislik Müdürü Alex Roetter ve İnsan Kaynakları Müdürü Skip Schipper ile yollarını ayırdı (Twitter’a bağlı Vine’ın başındaki isim Jason Toff da yine bu hafta sanal gerçeklik biriminde çalışmak üzere Google’a geçtiğini duyurdu). Durumu kişisel hesabından “çok hak ettikleri tatili alacaklar” şeklinde açıklayan Dorsey ardından borsadaki 560 milyon dolarlık kayıpla sallandı. Bu gelişmenin (kasasında 412 yıl daha yetecek kadar parası olmasına rağmen) Twitter’ın sonu olduğunu iddia edenler de var. Search Engine Watch sitesiyse düzlüğe çıkması için Twitter’ın uyması gereken 17 maddelik bir liste hazırlamış. Gayet de anlamlı duruyor.

3034272-poster-p-1-jack-dorsey-responds-to-square-criticism

  • Benzer bir deprem de uygulama ve yazılım geliştiricilerin en büyük ortak paydası GitHub’da yaşanıyor. Son aylarda 9 üst düzey yönetici siteyi terk etti. Site çeşitli yatırım gruplarından 350 milyon dolar fon toplamış durumda.
  • Twitter’a nispet edercesine Facebook bu hafta açıkladığı finansal raporuyla hissedarlarının yüzünü güldürdü. Yıllık geliri –6 milyar dolarlık artışla18 milyar dolara ulaşan site 1 milyar 590 milyon aktif kullanıcıyı geçti. Facebook’un satın aldığı girişmler de altın yumurtluyor. WhatsApp kullanıcıları 900 milyonu, Messenger kullanıcıları 800 milyonu, (değeri 3 milyar dolara koşan) Instagram kullanıcılarıysa 400 milyonu geride bıraktı. Sitenin Kurcusu Mark Zuckerberg 31 yaşında 6 milyar dolar daha artan servetiyle ABD’nin en zengin 4. kişisi oldu.
Mark Zuckerberg ve 'birkaç bin yatırımcı daha' bu durumu 'beğendi'.
Mark Zuckerberg bu durumu ‘beğendi’.

Screen-Shot-2016-01-26-at-9.10.49-PM

  • Snapchat’in güncellenen sürümünün kaynak kodlarında inceleme yapan geliştiriciler yenilikleri de belirledi. Buna göre yeni sürümde uygulama üstünden ses ve video ile arama yapma yer alacak.
  • TinderMe adlı girişim kartvizit ile Tinder profillerini birleştiriyor. Barların tuvalet kapılarında peçetelere telefon yazmaya son!

tindercard

  • Pittsburgh Üniversitesi malumun ilamını yaptı: sosyal medya hesaplarını kontrol etmeden duramayan ve sürekli bir şey paylaşma ihtiyacı içinde olanlar daha az uyuyor. Araştırma sonuçlarında uyuyamama halinin de buna yol açabileceğine yönelik de şerh düşünlüdüğünü eklemiş olalım.

483830892

  • Aksiyon kamerası kategorisinin yaratıcısı GoPro borsaya açılmasının ardından yaşadığı çöküşü yeni ürün ve hizmetlerle kapatmaya çalışıyor. Bu haftaki duyuruya göre GoPro’nun Hero 4 Black ve Silver serisi kameralarıyla Periscope üstünden doğrudan canlı yayın yapılabilecek.
  • İnternetin bir türlü yok olmayan iki belası var: Adobe Flash ve Internet Explorer. Görünen o ki en azından Flash’tan iki sene içinde kurtulacağız (PDF).
  • Microsoft’un yeni web tarayıcısı Edge’in gizli gezinme modunun pek de gizli olmadığı ortaya çıktı. Siber güvenlik şirketi Forensic Focus’un araştırmasına göre gizli modda ziyaret edilen sitelerin adres ve içerikleri cache bellekte kayıtlı kalıyor.
  • ScreenShop, ekran görüntülerini çektiğiniz ürünleri e-ticaret sitelerinde bularak satın almanızı (ya da istediğiniz fiyata indiğinde haberdar olmanızı) sağlayan bir mobil uygulama.

  • Pek de hayırlı olaylarla anılmayan ABD eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ücretsiz bir mobil oyun geliştirdiChurchill Solitaire adlı oyun iOS kullanıcılarının beğenisine sunuldu. Oyun 2. Dünya Savaşı sırasında İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in zihnini diri tutmak için oynadığı iskambil oyununu temel alıyor.
  • Kinvolved: öğrenciler, veliler ve okul yönetimini bilgilendirme amaçlı bir araya toplayan mobil uygulama.
  • Sony bu hafta (20 yıldır hayatımızda olan) Playstation’ı Sony Interactive Entertainment adlı yeni bir şirket çatısı altına aldığını duyurdu. PS4, Playstation VR, Playstation Vue ve oyanlar artık bu şirket altında faaliyet gösterecek. BONUS BİLGİ: Playstation, her yıl artan oranda zarar eden Sony çatısı altındaki göz bebeği. Son çeyrek raporuna göre firma bu konsol sayesinde karını yüzde 33,5 arttırdı.
  • Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı Gaming İstanbul “Herkes için Eğlence ve Oyun” konseptiyle 4-7 Şubat tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde 10 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştirilecek.

  • Yapay zeka ile denemeler yapmak, oynaşmak isteyenler için bir web arayüzü: Cleverbot (Turing testine göre yüzde 59 insan).
  • İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz enerji santrallerine siber saldırı düzenlendiğini ancak sürecin kontrol altına alındığını açıkladı. Özel yazılmış bir virüs ile başlayan saldırı kamu yazılım güvenliği uzmanları tarafından etkisiz hale getirildi.
  • Edward Snowden tarafından yapılan itiraflar sonunda kendi vatandaşları ve devlet yetkilileri dahil neredeyse bütün dünyayı izlediği ortaya çıkan NSA’in baş hacker’ı Rob Joyce bu hafta düzenlenen Usenix / Enigma adlı güvenlik konferansında kendisini sistemlerinden uzak tutmak isteyenlere tavsiyeler verdi.
  • Panda Security tarafından yayınlanan rapora göre şu ana kadar ortaya çıkan zararlı yazılımların yüzde 27’si 2015 yılında yazıldı. Zararlı yazılımlar yüklü bilgisayar sayısında liderlik koltuğunda yüzde 57,2 ile Çin yer alırken 3. sırada yüzde 42,5 ile Türkiye yer alıyor.
  • Sitelere güvenli giriş, email kriptolama, kriptolu depo alanı, sabit disk ve dosya kriptolama… Hepsini tek başına halleden Almanya merkezli bir girişim: Nitrokey. Yapmanız gereken tek şey USB anahtarınızı bilgisayarınıza yerleştirmek.
  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Etiketler:

21 Yorum

  • Serdar Bey merhaba quora sorusu hakkinda verdiginiz link yanlis world cube linkine yonlendiriyor, bulteniniz icin tesekkur ederim bu vesiliyle.

  • “Diğer eksternal linkleri okuyup tıklarken; Femen protestosu linkini okumadan hemen tıklayıvermem” bugünün özeleştirisiydi. Merhaba ben Milliyet Haber gençliği:)

  • Şimdi de zika virüsü. Tedavisi olmayan bu virüsler hep mi var dı yoksa yeni mi türedi? Bilim ilerledikçe yeni virüsler çıkıyor, bu hep böyle mi gidecek acaba.

  • Merhaba Serdar Bey,

    Roketlerin teknolojisi konusunda Blue Origin ve SpaceX’in yaptiklarini karsilastirmak pek mümkün degil. Blue Origin’in basarisi her ne kadar kücümsenmeyecek kadar önemliyse de, SpaceX’e kiyasla cok daha basit bir olay. Blue Origin, yörünge alti ucus yaparak (100 km’nin cok az üzerine cikiyor) dikey kalkis ve inis gerceklestiriyor. SpaceX ise. yörüngeye ciktiktan sonra bir manevra gerceklestirip atmosfere tekrar giris yapiyor ve suyun üzerindeki bir hedefe inmeye calisiyor. Bunu yaparken ana görevini de (Yörüngeye uydu yerlestirmek, ISS’e Resupply Görevi düzenlemek) yerine getirdigini unutmamak gerekir. O nedenle Blue Origin’in “arayi actigini” söylemek dogru degil. Ikisi de sonucta bir roketi tekrar kullanilabilecek sekilde indirmeye calisiyor ancak bambaska ölceklerde iki projeden bahsediyoruz.

    Konuyla ilgili olarak;
    Elon Musk’in Twitleri : https://twitter.com/elonmusk/status/669131093379956736
    Reddit Tartismasi : https://www.reddit.com/r/spacex/comments/3xvu9p/blue_origin_new_shepard_vs_spacex_falcon_9/
    (Fotograf ölcek yüzünden misleading olarak etiketlendi, düzeltilmis versiyonu da burada https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Falcon_9_First_Stage_Reusability_Graphic.jpg)

    Haftalik özetleriniz pazar günlerime keyif katiyor. Tesekkür ederim.

    Dogan
    Aerospace Eng. ögrencisi

    • Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İkisi arasındaki farka önceki özetlerden birinde değilmiştim aslında. Fakat yine de haklısınız birbirinden farklı şeyler. Vurgulamakta fayda var.

  • Şunu fark ettim ki videolarda artık Apple ürünleri Microsoft ürünlerine nazaran daha popüler şekilde kullanılıyor. Bu gidişle Microsoft ölümü bile yakın denilebilir.

  • cleverbot’a “sen kimsen” dedim (özellikle biraz farkli bir lehceyle) cevap karsinda dondum kaldum cevap aynen su: sanane gardaş… pes diyorum… korkutucu be yaw…

  • Selamlar, sabır küpü paragrafındaki “Cihazın bulmacayı çözme süresi 1 saniye 196 salise!” cümlesi teknik olarak yanlış. Salise ile milisaniye aynı birim değildirler. Bir salise saniyenin 60’da birine eşit olduğundan 196 salise, 3 saniye 16 saliseye eşit olur ve cümle de teknik olarak devrik olmuş olur. Bu yüzden cümlenin doğrusu “Cihazın bulmacayı çözme süresi 1 saniye 196 milisaniye!” olmalıdır.

    Selamlar saygılar :)

  • leeo duman ve yangın sensörü yanlış anlamaya yol açabilir. Cihazın yaptığı iş sadece evdeki duman detektörlerini dinliyor ve bir biri alarm verirse bunu sesle algılayarak mobil cihaz üzerinden bildiriyor. Yani kendisi tek başına bu işi yapmıyor. Evde detektörler ile mobil cihaz arasında bağlantıyı sağlıyor bir nevi. Diğer yandan ortalama büyüklükteki bir evde herhangi bir prize takıldığında evde tüm detektörleri duyabiliyor.

  • Antarktika’yı yürüyerek geçmeye çalışan kaşifle ilgili maddede “peritonitis adlı bir bakteri” denmiş ama peritonitis bakterinin değil, oluşan hastalığın adı; “karın zarının iltihabı” demek. Sebebi bakteriler olabilir veya olmayabilir. Özet için teşekkürler, iyi çalışmalar.

  • Serdar Bey
    Haberlerin bitimindeki taglerin kullanımı biraz sıkıntılı. İlgili başlıklar yerine içeriğin tamamını getirmesi yüzünden web tarayıcı genelde çöküyor.
    Örneğin tag/haftanin-ozeti/ linki pc-mobil ayrımı yapmaksızın tarayıcıları kilitliyor.

    • Uyarı için teşekkürler ancak farklı birçok cihazala yaptığım denemelerde bu tip bir durumla karşılaşmadım. Sayfa yükleme süresi haliyle uzuyor ancak kilitlenme olmuyor. (Haftanın Özeti etiketinin döndürdüğü sonuçların sitenin ana sayfasındaki içerikle aynı olduğunu da hatırlatırım).

    • Bir güncelleme: Sanıyorum sizin yaşadığınız olayı anladım. Küçük bir düzeltme yaptım. Sanıyorum artık bu tip bir şey yaşamayacaksınız. Kontrol edip bilgilendirirseniz sevinirim.

  • Peritonitis/peritonit karın zarı peritonun iltihabıdır, bir bakteri değil. Sanırım çeviride küçük bir hata olmuş.
    Özetler gerçekten çok güzel, teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği