Haftanın Özeti: 66

25 – 31 Ocak 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Sinema, TV, müzik ve sanat dünyasından gelişmeler.

  • O dönemki eşi Nur Yoldaş tarafından seslendirilen Sultan-ı Yegah şarkısıyla tanınan Ergüder Yoldaş, özel ve iş yaşamındaki sıkıntılar sebebiyle eşi ve çocuklarından ayrılarak 1991 yılında Büyükada’nın Viranbağ bölgesinde doğada yaşamaya başlamış ve haberciler tarafından bulununcaya kadar neredeyse kimsenin aklına gelmemişti. Medyada geniş yer bulan bu keşfin ardından alkol tedavisi için AMATEM’e kaldırılan Yoldaş her fırsatta adadaki münzevi yaşantısına geri dönmüştü. 8 Ocak 2016 tarihinde zaatüre teşhisiyle İzmir Özel Su Hastanesi’ne kaldırılan Sanatçı 25 Ocak’ta tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Vefatını eski eşi Nur Yoldaş ve oğlu Tunç Devrim Yoldaş Twitter hesaplarından duyurdu.

  • Bu hafta müzik dünyasının bir diğer kaybıysa 1960’ların efsane saykodelik rock grubu Jefferson Airplane üyelerinden Gitarist Paul Kantner oldu. 74 yaşındaki Kantner geçirdiği kalp krizinin ardından organlarının işlevlerini yitirmesiyle sonuçlanan zorlu bir süreç yaşamaktaydı.

  • Fotoğraf Sanatçısı Aydın Büyüktaş‘ın Edwin Abbott’un Flatland adlı kitabından ilham alarak ortaya çıkardığı kareler boyut ve perspektif algısını bükerek İstanbul’a yeni bir soluk getiriyor.
  • 75 milyon kullanıcıya sahip Müzik odaklı sosyal ağ Spotify bu haftadan itibaren video klip desteği de sunmaya başladı.
  • Akai’nin BT-500 adlı yeni pikabı kayışlı sistem, titreşim engelleyici alüminyum tabla, kaydırmaz yüzey ve atlama / çizme engelleyici düz ton koluyla çizgi üstü plakseverlerin beklentilerini fazlasıyla karşılıyor. Ama aynı zamanda Bluetooth desteği sayesinde bulunduğunuz ortamdaki (Bluetooth destekli) kablosuz hoparlörlerinize de doğrudan bağlanarak yayın yapabiliyor. Dahili analog-dijital dönüştürücüsü 48 kHz / 16-bit seviyesinde çevrim gerçekleştirebiliyor. BT-500’ün Mart ayından itibaren 400 dolar etiketle satışa sunulması hedefleniyor.

  • Dijital kamera kullanımı bir dönem film yönetmenleri arasında epey su kaldıran tartışma başlıkları arasında yer alıyordu (bir dönem fotoğrafçılarda da benzeri yaşanmıştı). Şu ana kadar dijital cephesinde cep telefonları dahil kullanılmayan kamera türü kalmadı denebilir. Ama aşağıdaki örnek bambaşka. Çünkü o Toyota’nın Prius marka hibrit aracının arkasındaki park kamerasıyla çekildi. Ne güzel bir viral video fikri, değil mi?

  • Oscar olarak bilinen Film Akademisi Ödülleri bu yıl 88. defa sahiplerini bulacak. Birbirinden ilginç rakamsal ayrıntıları blogunda Fundalina derlemiş.

Z

  • Sinema dünyasına yönelik en büyük ve mühim tartışmayı ise Mike Shotton başlattı. Sinema salonunda film izlerken etrafındakilerin yediği patlamış mısırın kokusu ve sesinin dikkatini dağıttığından dert yanan Shotton salonlarda patlamış mısır satışını yasaklatmak için kampanya başlattı (meğer bizde de bunlara içlenenler varmış).

riccaCinema

  • Musiqueness adlı mobil uygulama ağzınızla mırıldandığınız sesleri enstruman ve ritmlere çeviriyor.

  • Google’ın şehirlerin sokaklarını gezebildiğimiz uygulaması Street View desteğiyle dolaşılabilen mekanlar arasına bu hafta ABD / New York’ta bulunan ünlü Guggenheim Müzesi de eklendi. Frank Lloyd Wright tarafından tasarlanan ve 1959’da açılan müze dünyanın en önemli sanat eserlerini barındırıyor.

  • Kitapçı raflarındaki ‘Yeni Çıkanlar’ reyonu her hafta çoğu kişinin hayat boyu okuyamayacağı kadar çok yeni kitapla tanışıyor. Kitap yazanların, basanların (ve elbette satanların) sayısı her geçen gün artıyor. Peki bu işin kimyası nedir? Çok satan ne demek? Az satanlar ne oluyor? Bütün bu soruların cevabını Sevim Gözay ‘Çok Satanların Anatomisi’ dizisinin ilk bölümünde Doğan Kitap’ın Yayın Direktörü Deniz Yüce Başarır’a sormuş ve ilginç cevaplar almış (röportajın sonundaki sürpriz de cabası).

29889fab213e80781c34381b1b01e501

  • Bir dönem Brezilya dizileriyle yatıp kalkan Türkiye Latin Amerika’dan intikamını gecikmeli olsa da alıyor. Ajantin’de en çok izlenen 5 dizinin 3’ü Türk yapımlarından oluşuyor. El Pais gazetesindeki habere göre Fatmagül’ün Suçu Ne, Sıla ve Küçük Kadınlar reytinglerde ilk 5’te yerini sağlamlaştırdı. Garip bir tecrübe ama aşağıdan tadına bakabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=VmMuhGd7ydc

  • İspanyol Ressam Pablo Picasso’nun 1940 tarihinde yaptığı ‘Saçını Tarayan Çıplak Kadın‘ isimli tablosu Louise Reinhardt Smith Bequest adlı bir koleksiyonerin New York’taki evinden çalınmıştı. Yıllardır süren iz sürme çalışmaları İstanbul’da son buldu. FBI’ın dahi peşine düşdüğü tablo İstanbul Emniyeti Kaçakçılık Bürosu Dedektifleri tarafından ele geçirildi. Tabloyu 8 milyon dolardan satmaya çalışan iki kişiyle alıcı kisvesinde defalarca buluşan ve pazarlık yapan ekipler teslimat sırasında tabloyu ele geçirdi ve kaçakçıları tutukladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından incelenen tablonun sahibi resmi belgeleri ulaştırırsa eserine kavuşacak. Yoksa tablo İstanbul’da bir müzede sergilenecek.

woman-dressing-her-hair

  • Dijital video platformlarından ne izleyeceğini bilemeyenler için zihin açıcı bir hizmet: Decider.

Kapanışı Sosyal Gelişim Uzmanı Michael Green’in bir TED sunumuyla yapalım: 2030’a kadar dünyayı nasıl daha iyi bir yer haline getirebiliriz? (Altyazıları Türkçe açılmazsa oynatıcının menüsünden elle seçebilirsiniz).

Fikir ve katkılarınızı yorumlarda bekleyeceğim. Haftaya görüşmek üzere, hepinize iyi Pazarlar!

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.
Etiketler:

21 Yorum

  • Serdar Bey merhaba quora sorusu hakkinda verdiginiz link yanlis world cube linkine yonlendiriyor, bulteniniz icin tesekkur ederim bu vesiliyle.

  • “Diğer eksternal linkleri okuyup tıklarken; Femen protestosu linkini okumadan hemen tıklayıvermem” bugünün özeleştirisiydi. Merhaba ben Milliyet Haber gençliği:)

  • Şimdi de zika virüsü. Tedavisi olmayan bu virüsler hep mi var dı yoksa yeni mi türedi? Bilim ilerledikçe yeni virüsler çıkıyor, bu hep böyle mi gidecek acaba.

  • Merhaba Serdar Bey,

    Roketlerin teknolojisi konusunda Blue Origin ve SpaceX’in yaptiklarini karsilastirmak pek mümkün degil. Blue Origin’in basarisi her ne kadar kücümsenmeyecek kadar önemliyse de, SpaceX’e kiyasla cok daha basit bir olay. Blue Origin, yörünge alti ucus yaparak (100 km’nin cok az üzerine cikiyor) dikey kalkis ve inis gerceklestiriyor. SpaceX ise. yörüngeye ciktiktan sonra bir manevra gerceklestirip atmosfere tekrar giris yapiyor ve suyun üzerindeki bir hedefe inmeye calisiyor. Bunu yaparken ana görevini de (Yörüngeye uydu yerlestirmek, ISS’e Resupply Görevi düzenlemek) yerine getirdigini unutmamak gerekir. O nedenle Blue Origin’in “arayi actigini” söylemek dogru degil. Ikisi de sonucta bir roketi tekrar kullanilabilecek sekilde indirmeye calisiyor ancak bambaska ölceklerde iki projeden bahsediyoruz.

    Konuyla ilgili olarak;
    Elon Musk’in Twitleri : https://twitter.com/elonmusk/status/669131093379956736
    Reddit Tartismasi : https://www.reddit.com/r/spacex/comments/3xvu9p/blue_origin_new_shepard_vs_spacex_falcon_9/
    (Fotograf ölcek yüzünden misleading olarak etiketlendi, düzeltilmis versiyonu da burada https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Falcon_9_First_Stage_Reusability_Graphic.jpg)

    Haftalik özetleriniz pazar günlerime keyif katiyor. Tesekkür ederim.

    Dogan
    Aerospace Eng. ögrencisi

    • Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İkisi arasındaki farka önceki özetlerden birinde değilmiştim aslında. Fakat yine de haklısınız birbirinden farklı şeyler. Vurgulamakta fayda var.

  • Şunu fark ettim ki videolarda artık Apple ürünleri Microsoft ürünlerine nazaran daha popüler şekilde kullanılıyor. Bu gidişle Microsoft ölümü bile yakın denilebilir.

  • cleverbot’a “sen kimsen” dedim (özellikle biraz farkli bir lehceyle) cevap karsinda dondum kaldum cevap aynen su: sanane gardaş… pes diyorum… korkutucu be yaw…

  • Selamlar, sabır küpü paragrafındaki “Cihazın bulmacayı çözme süresi 1 saniye 196 salise!” cümlesi teknik olarak yanlış. Salise ile milisaniye aynı birim değildirler. Bir salise saniyenin 60’da birine eşit olduğundan 196 salise, 3 saniye 16 saliseye eşit olur ve cümle de teknik olarak devrik olmuş olur. Bu yüzden cümlenin doğrusu “Cihazın bulmacayı çözme süresi 1 saniye 196 milisaniye!” olmalıdır.

    Selamlar saygılar :)

  • leeo duman ve yangın sensörü yanlış anlamaya yol açabilir. Cihazın yaptığı iş sadece evdeki duman detektörlerini dinliyor ve bir biri alarm verirse bunu sesle algılayarak mobil cihaz üzerinden bildiriyor. Yani kendisi tek başına bu işi yapmıyor. Evde detektörler ile mobil cihaz arasında bağlantıyı sağlıyor bir nevi. Diğer yandan ortalama büyüklükteki bir evde herhangi bir prize takıldığında evde tüm detektörleri duyabiliyor.

  • Antarktika’yı yürüyerek geçmeye çalışan kaşifle ilgili maddede “peritonitis adlı bir bakteri” denmiş ama peritonitis bakterinin değil, oluşan hastalığın adı; “karın zarının iltihabı” demek. Sebebi bakteriler olabilir veya olmayabilir. Özet için teşekkürler, iyi çalışmalar.

  • Serdar Bey
    Haberlerin bitimindeki taglerin kullanımı biraz sıkıntılı. İlgili başlıklar yerine içeriğin tamamını getirmesi yüzünden web tarayıcı genelde çöküyor.
    Örneğin tag/haftanin-ozeti/ linki pc-mobil ayrımı yapmaksızın tarayıcıları kilitliyor.

    • Uyarı için teşekkürler ancak farklı birçok cihazala yaptığım denemelerde bu tip bir durumla karşılaşmadım. Sayfa yükleme süresi haliyle uzuyor ancak kilitlenme olmuyor. (Haftanın Özeti etiketinin döndürdüğü sonuçların sitenin ana sayfasındaki içerikle aynı olduğunu da hatırlatırım).

    • Bir güncelleme: Sanıyorum sizin yaşadığınız olayı anladım. Küçük bir düzeltme yaptım. Sanıyorum artık bu tip bir şey yaşamayacaksınız. Kontrol edip bilgilendirirseniz sevinirim.

  • Peritonitis/peritonit karın zarı peritonun iltihabıdır, bir bakteri değil. Sanırım çeviride küçük bir hata olmuş.
    Özetler gerçekten çok güzel, teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği