Haftanın Özeti: 57

23 – 29 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Yazılım, donanım, bilim, teknoloji, uzay ve ötesi.

  • Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos tarafından hayata geçirilen özel uzay havacılık şirketi Blue Origin, yenidenkullanılabilir roketler üstünde uzun zamandır çalışıyordu (mevcut sistemde roketler birsefer kullanılabiliyor). New Shepard adlı roketle gerçekleştirilen deneyde araç başarıyla tekrar dünyaya dönerek yeryüzüne kondu (kullanılan teknik görünümüyle basit ancak uygulamasıyla oldukça karmaşık). Dolayısıyla en büyük rakibi (Tesla’nın Kurucusu Elon Musk’a ait) SpaceX şirketinin önüne geçmiş oldu. Bu tarihi olaya ait bir diğerayrıntıysa Jeff Bezos’un Twitter hesabından yaptığı ilk (ve şimdilik tek) paylaşıma vesile olmasıydı. Videoyuizlemeyi ihmal etmeyin!

  • Bu adımın ardından ezeli rakip Elon Musk yaptığı açıklamada Bezos’u önce tebrik etti ancak hemen ardından (uzayın dünyanın 100km yükseğinden başladığının kabul edilmesinden yola çıkarak) 100,5km yükselip dünyaya dönen New Shepard roketinin uzaya çıkmış sayılmayacağını iddia etti.
  • Diğer yandan NASA, Musk’ın SpaceX şirketineCrew Dragon adlı aracı ile ilk insanlı uzay uçuşuihalesini verdi. Hedef ABD’li astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımak olacak. Araç astrontların görev alacağı 210 gün boyunca istasyonda bağlı kalacak. Net tarih belirlenmedi ancak NASA’nın hedefi 2017.

39a_aerial1

  • Japonya’da faaliyet gösterenMitsubishi Heavy Industries (MHI) ve Japon Uzay Keşif Dairesi (JAXA) tarafından ortak geliştirilenH-IIA roketi ülke tarihinin ilk ticari uçuşunu bu hafta gerçekleştirdi. 28.fırlatmaya denk gelen bu fırlatışTelstar 12 VANTAGE adlı haberleşme uydusunu göğe taşıdı.

  • Göklerdeki bu yarışın bir tarafında da ilginç bir tartışma yaşanıyor. Rusya, Avrupa ve Çin Ay’a gitmek ve sahiplenmek adına çabalarken ABD neden kafasını Mars’a taktı?
  • Wisconsin Üniversitesi Bilimcileri dünyanın ilk ses teli dokusunu üretmeyi başardı. Üstelik bu doku ses çıkartma yeteneğine de sahip.Ses teli dediğimiz dokunun çalışma şeklini aşağıdaki animasyonda detaylarıyla izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=Q9sxCNTg97Y

  • 10 milyon adet satışla Guinness Rekorlar Kitabı’nda ‘en hızlı satanteknolojik araç’ unvanı kazananMicrosoft KinectVeraadlı bir çözümle felç hastalarına şifa olacak. Fizik tedavi süreçlerinde destek verecekKinect yapılan çalışmaları anında ilgili sağlık birimlerine deyollayacak. Basit ama bir o kadar da etkili bir çözüm.

  • Singapur Üniversitesi geliştirdiği yapay kalp kapakçığı sayesinde açık kalp ameliyatlarını gereksiz hale getirdi. Dünyada 12 milyon kişinin kalp kapakçığına bağlı rahatsızlıkları bulunuyor ve 6yıl içinde tedavi edilemezse üçte biri hayatını kaybediyor.VeloX adı verilen yapay kapakçıklar iki yıl içinde kullanıma sunulacak.

Heart_Valve_cropped_-2

  • Southampton Üniversitesi kırıkkemiklerin daha hızlı vebaşarılı kaynamasını mümkün kılan yeni bir ilaç üstünde çalışıyor. Sistem kökhücrelerini kemik hücreleri olarak kullanma üstüne kurulu.

  • Kök hücre terapisinin mucizevi etkilerinden biri de Alzheimer ve Parkinson gibi beyin rahatsızlıklarında görüldü. Yukarıdaki örneğe benzer şekilde bu yöntemde de kök hücreler kaybolan ya da hasar gören beyin hücrelerinin yerini alıyor.
  • OpenBiome adlı şirket insanların kendi bedenlerinden aldığı bakterilerle antibiyotiklere yönelik ihtiyacı ortadan kaldırdığı iddiasında. Antibiyotiklerin zararlı bakterilerle mücadele ederken faydalı olanları da yok etmesindendoğan sıkıntıya karşı geliştirilen sistem mide ve bağırsaktan alınan faydalı bakterileri kullanarak kişiye özel kapsüller üretiyor.
  • Toronto Üniversitesi’ndenbir araştırma grubu genetik müdahale ile hücrelerimizi diritutmanın yolunu buldu. Aynı yöntemle belirli kanser türleri de kontrol altında tutulabiliyor.
  • Avrupa Birliği tarafından desteklenen GHOST adlı teknoloji ekranları 3 boyutlu etkileşimle buluşturuyor. İngiliz, Hollandalı ve Danimarkalı araştırmaıclartarafından gelştirilen teknolojiekran yüzeyinden 30cm’e kadar yükseltiler yaratabiliyor.

  • Almanya’da hizmet eren Moleküler Biyoloji Enstitüsü beyin hücrelerininyapılanmasını kontrol edenNeuroD1adlı bir gen keşfetti. Bukeşfin özellikle Parkinson hastalığı için belirleyici olmasını bekleniyor.
  • Çin, 44 milyon dolarlıkyatırımla hayvan klonlama konusunda dünyanın en büyük tesisini kuruyor. Yılda 100 bin sığır ‘üretecek’ tesisin hedefi bu rakamı yıllık 1 milyon seviyesine çıkabilmek.Esas hedefse artan nüfusun ihtiyaç duyduğu eti bu yollarla, düşük maliyetle karşılayabilmek.
  • Dizel motorlarındaki emisyon oranlarını yazılımla yanıltıcı sonuçlar verereksaptırdığı ortaya çıkan Volkswagen geri çağıracağı araçlar için yazılım ve donanım günellemesini tamamlayarak onaya sundu. Almanya tarafından kabul edilen çözüm motorun temizhavayı çektiği bölümde yeni bir hortumu ve yazılım güncellemesini içeriyor. Üstelik kurulumu sadece 1 saatlik bir işlemle tamamlanabiliyor. Diğer ülkelerin bu çözümü kabul edip etmeyeceği henüz beli değil.
  • Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi Amazon aynı zamanda dünyanın en büyük depo yönetim operasyonu. Geçtiğimiz sene bu süreçte 15 bin robot kullandığını açıklayanfirma bu sene sayıyı 30 bine çıkarttığı paylaştı.

https://www.youtube.com/watch?v=quWFjS3Ci7A

  • Gartner raporlarına göre Microsoft’un son işletim sistemiWindows 10’un kurumlardaki kullanım ve yayılım oranı Windows 7’yi geride bıraktı. 2017 yılında kurumlarınyarısının Windows 10 kullanacağı öngörülüyor.
  • Microsoft’un -Apple’ın Siri uygulamasına muadil- yapay zeka asistanı Cortana,iPhone kullanıcılarıyla buluşmaya hazırlanıyor.
  • Gestadlı aksesuardokunmatik cihazlarda eğitip geliştirdiğimiz parmaklarımız bilgisayar başta olmak üzere birçok farkklı cihazda aynı şekilde kullanabilmemizi sağlıyor.

  • Tek bir çip üstünde çalışan mini bilgisayar İngiltere kökenli Raspberry Pi’ın Zero kodlu modeli bu hafta tanıtıldı. Sadece 5 dolar fiyat etiketli bilgisayar düşük maliyetiyle birçok projede vazgeçilmez ve eşsiz bir altyapı sunacak. Raspberry Pi Zero 1Ghz hızında işlemci, 512MB bellek, microSD kart yuvasıveHDMIçıkışına sahip. Olmayan ethernet ve wifi (kablosuz internet) desteği.Bu özellikler için ek bir modül satın almak gerekiyor.

  • Sony’nin 15 Kasım 2013 tarihinde satışa sunduğu oyun konsolu Playstation 4’ün toplam satış rakamı 30 milyonu geçti. Firmanın bu hafta yaptığı duyuruyla ortaya çıkan bu ayrıntı Sony’nin yüz güldüren nadir faaliyet alanlarından biri olarak kayda geçti.
  • Diğer yandan Sony, Playstation için Windows ve Macplatformlarında çalışacak ve uzaktan oyun oynamayı mümkün kılacak bir uygulama üstünde çalıştığı iddialaranı doğruladı.

  • Adını daha çok Oculusile duyuran sanal gerçeklik gözlüklerinde iddialı oyunculardan biri de Samsung. Firmanın Samsung Gear adıyla iki hafta önce satışa sunduğu 100 dolar etiketli ürününeredeyse yok satıyor (onun için ‘modernleştirilmiş bir Google Cardboard‘ da denebilir).

https://www.youtube.com/watch?v=CjpGnh2PDoU

  • Rice Üniversitesi tarafından geliştirilen FlatCam adlı prototip kamerabir bozuk paradan dahi küçük ve ince formuyla dikkat çekiyor. En büyük farkıgelenekseldijital kameraların aksine lens kullanmayan yapısı. Son derece küçük formu yepyeni cihaz ve kullanım alanları için de fırsat yaratıyor.

  • Google, mobil uygulamaları cihazınızda yüklü olmasa dahi web üstünden çalıştırabilen bir stream mekanizması geliştirdi. Bu sayede arama sonuçlarında karşınıza çıkacak uyumlu mobil uygulamaları yüklemeden (veya satın almadan) Google’ın sanal makinasında çalıştırıp ekranınızda görüntüleyebileceksiniz. Firma şimdiden100 milyar uygulama içeriği ve linkini indeksine eklemiş durumda.

  • ABD’ye bağlıistihbarat kuruluşu NSA’in yasadışı dinleme ve izleme yaptığını belgeleriyle ortaya çıkaran Edward Snowden’in ardından Apple cihazlarında vesistemlerinde kriptoyu standart hale getirmiş ve kendisinin bu şifreleri aşabilme yeteneğini kaldırmıştı. Son dönemde özellikle IŞİD ve türevi terör örgütlerinin teknolojiyi kullanarak organize ettiği saldırılarının ardından eleştiri oklarının hedefi haline gelen firmanın CEO’su Tim Cook önemli ve yerinde bir tespitle konuyu kendileri adına kapattı: “Hükümet sistemlerimizide istediği zaman girebileceği arka kapılar yaratmamızıtalep ediyor. Fakat ‘sadece iyilerin gireceği arka kapı’ diye bir şey olmaz”.

960x0

  • Apple bu hafta ayrıca Star Wars başta olmak üzere birçok yapımda kullanılan hareket yakalama teknolojisi çözümünü geliştiren ve sunan İsviçreli Faceshift firmasını satın aldı. Bu teknolojiyi cihazlarına nasıl entegre edeceği ve ne için kullanacağı henüz belirsiz.

  • Indiana Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma kedi videoları izlemenin olumsuz hisleri yok edipmoral ve enerji verdiğini ortaya koydu. Video sitesi Youtube’a sadece 2014 yılında dahi 2 milyon kedi videosu yüklenmiş (ve bu videoların toplamda 26 milyar kere izlenmiş olmasını) olmasınıaçıklamamız böylece daha kolaylaşıyor. O zaman buyrun:

  • DİKKAT:Gelişmeler burada bitmiyor!Diğer kategori başlıklarına aşağıdakimenüden ulaşabilirsiniz.

17 Yorum

  • Almanya’nın nükleer santralleri kapatmayla ilgili kararından tercüme hatası olmuş. 2011’de, 17 nükleer santralin hepsinin kapatılma kararı alınmış. Şu ana değin 9’u kapatılmış. Geri kalanı 2022’ye kadar kapatılacakmış.

  • Türkiyedeki ve dünyadaki gelişmeler… Sanırım 70 yaşına geldiğimizde ülkemiz adına hayıflanmaktan başka bir şey gelmeyecek elimizden.
    Haber sayısı 100’ü aşkın olunca içsel bir mutluluk oluyor, en azından benim için öyle :) Ayrıca Tasarım ve inovasyon sekmesinin son haberi olan “eie” neyin haberi acaba? Emeğinize sağlık, pazar günlerimin vazgeçilmezi oldunuz.

      • Ama Rus savaş uçakları tarafından atılan bombalar, paraşütle atlayan pilotun öldürülmesini meşrulaştırıyor. Bu da suçun mahiyetini köküne kadar değiştirir, Suriye Devletinin kurucu unsurları olan Türkmenlerin meşru müdafaası söz konusudur sayın amirim, Yerli halkın terör devleti ve onun müttefik bozuntularına cevabı sizin nezdinizde savaş suçu olarak görülmesi üzücüdür.

      • Türk askeri vursa savaş suçu olur. Ama vuran Suriye vatandaşı olan Türkmenler. Yani Savaş suçu olacaksa da bunun muhatabı Suriye Devleti olur. Suriye Devleti onları sahiplenmiyorsa o zaman Türkmenler bir devlet değil ki savaş suçu teşkil etsin. Ek olarak paraşütle atlayan Rus askerine Türkmen komutan ateş edilmemesi için de ikaz yaptı ama sonuçta bir ordu disiplini yok. Bu arada tabiki de vurulmamasını isterdim.

  • pilotun vurulması barbarca. türkiye ile ilgisi yoktur.
    yalnız uçağın düştüğü topraklar resmi olarak rusların destek verip birlikte savaştığı esad’ın ülkesi yani adamlar zaten savaşta savaştayken suç muç her şey oluyor yine nereden bakarsan bak türkiye ile ilgisi yok.
    adam olsunlar. obama boşa savaunma bütçelerini kısıp askerleri geri çekmedi putin kendini abd ye karşı güç olarak görebilir ama aslında hiçbir şey değil bazen çok yanlış bakıyoruz koca koca profosör veya bir şeyin başkanı olmuş ama gerçekten çok cahil insan var.

  • Ne zaman okusam haftalık derlemeyi, hem hayret ediyor hemde bizim içinde bulunduğumuz (debelenme mi deseydim acaba) durumu düşünerek hayıflanıyorum. Ufkumuz genişledi diyerek kendimi teselli edip, kendimce notlar alarak kapatıyorum. Fikrine sağlık amirim..

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği