Gana’nın doğusundaki New Tafo Hastanesinde doktorlar acil ilaca ya da nakil için kana ihtiyaç duyduğunda, bu ilaç ya da kan hastanenin stoklarında yoksa tek yapmaları gereken bir kısa mesaj göndermek. 15 dakika içinde bir dron hastaneye gelerek ihtiyaç duyulan kanı ya da ilacı paraşütle gökyüzünden bırakıyor ve doktorlar tedaviye devam edebiliyor.
Dronlar ülkede kurulan dört dron teslimat merkezinden havalanıyor. Bu dron ağının büyütülerek bölgedeki 2 bin sağlık merkezine ve 12 milyon kişiye hizmet etmesi hedefleniyor. Sistem tam kapasiteyle çalıştığında, ülkede devlet adına günde 600 teslimat uçuşu yapılması öngörülüyor. Zipline adlı şirket tarafından yürütülen bu dron ağı dünyanın en büyük dronla teslimat servisini oluşturuyor.
ABD’nin yapamadığını Ruanda ve Gana yaptı
ABD’de Amazon CEO’su Jeff Bezos 2013’ten bu yana dronla teslimat planları yapıyor ancak şimdiye kadar sadece bazı test çalışmaları gerçekleştirildi. Öte yandan Afrika’da Zipline 2016’da Ruanda’da düzenli dron teslimatlarına başladı ve şirketin dronları şimdiye kadar toplamda 1 milyon kilometrelik yol kat etti. Ruanda’nın tamamına şu anda dronla teslimat yapılabiliyor. Servis şimdi de Gana’da daha büyük ölçekli hizmet vermeye hazırlanıyor.
Zipline CEO’su Keller Rinaudo “Gana’da altyapıya ve sağlık teknolojilerine çok fazla yatırım yapan bir yönetim var. Bu ortaklığı kurarak ülke çapında herkese sağlık hizmeti sunabilmeyi hedefledik. Bu kesinlikle bu alanda büyük bir adım. Sistem sayesinde her vatandaş herhangi bir ilaca en fazla 15 dakikalık mesafede olacak.” diye konuştu.
Dron ağı, bugün tüm dünyada var olan bir problemi çözüyor: İlaç ve aşıları merkezi depolama tesislerinden, uzaktaki hastanelere ve sağlık merkezlerine doğru zamanda ulaştırmak zor. ABD’de ya bu ilaçlar hastanede depolanıyor ve kullanım süresi dolan ilaçlar çöpe gidiyor ya da kırsal kesimde yaşayan hastaların merkezi noktalardaki hastanelere pahalı seyahatler gerçekleştirmesi gerekiyor. Afrika’da ise ilaç ya da kan hastanenin elinde bulunmuyorsa bu durum hastanın ölmesi anlamına gelebiliyor.
Sistem sürekli geliştiriliyor
Zipline 2016’da Ruanda’da çalışmaya başladığında bu dünyanın ilk dron servisi oldu ve ekip sistemi sürekli geliştirdi. Rinaudo “Sistemin her bir parçasını yenilememiz gerekti: yazılım, dağıtım merkezi tasarımı, hafa yolu trafiği kontrolü, sağlık sistemi ve düzenlemeciler ile entegrasyon… Bizim bu ölçekte faaliyet gösterebilmemiz için tüm bunların değişmesi gerekti. Şirketin Ruanda’da tek bir sağlık merkezinden 25 sağlık merkezine ulaşması iki yıl aldı. Yeni hedef ise Gana’da dokuz ay içinde 2 bin sağlık merkezine ulaşmak.
Şirket şimdi başka ülkelerde de hizmet vermeye hazırlanıyor. Bu ülkeler arasında ABD de bulunuyor. Yeni ülkelerdeki sistemler şirketin Afrika’da öğrendiklerini uygulayacak. Büyük ihtimalle bu sistemlerin başına, kendi ülkelerindeki sistemi mükemmelleştirmiş Afrikalı mühendisler geçecek. Rinaudo “Ruandalı ve Ganalı uçuş mühendisleri ve teslimat operatörleri, bugün dünyanın en zengin şirketlerinin yapmaya çalıştığı ama yapamadığı şeyleri gerçekleştiriyor.” şeklinde konuştu.
Yorumunuz: