Böbrek nakli için organı ilk defa bir dron taşıdı

Geçtiğimiz hafta Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'nde yapılan bir böbrek naklinde kullanılan böbrek, 5 km ötedeki bir hastaneden dronla getirildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dronlar organ nakli için bağışlanan organları, yeni sahiplerine geleneksel taşıma yöntemlerinden daha hızlı bir şekilde taşıyarak organların hedefe ulaştıklarında hala kullanılabilir halde olmalarını sağlayabilir. 19 Nisan günü bir dron, Maryland Üniversitesi Tıp Merkezindeki doktorlara, 5 km uzaklıktaki bir hastaneden bir böbrek götürdü. Böbrek daha sonra böbrek yetmezliği yaşayan bir hastaya başarıyla nakledildi. Böylece ilk kez bir dron, organ naklinde kullanılacak bir organı taşımış oldu.

Organın nakledildiği kişi 44 yaşında Baltimorelu bir kadındı. Nakil işleminden önce sekiz yılını diyaliz makinesiyle geçiren kadın, ameliyatın ardından birkaç gün sonra hastaneden çıktı.

Organ taşımak için özel dron üretildi

Böbreği taşımak için kullanılan dron, sarsılmazlığının sağlanması için sekiz adet pervane ile çalışacak şekilde düzenlenmişti. Üniversitenin özel olarak ürettiği cihaz sıcaklığı, barometrik basıncı, irtifayı, titreşimi ve konumu belirleyip ayarlayabilecek şekilde tasarlandı. Böylece organın uçuş esnasında en iyi koşullarda saklanması sağlandı.

Araştırma ekibi bu işlem öncesinde dronlar aracılığıyla serum, kan tüpleri ve diğer materyaller taşımış ve nakle uygun olmayan böbreklerle test uçuşları yürütmüştü.

Bu işlem dronların, kontrollü ortamlarda özenle taşınması gereken tıbbi malzemeleri taşıma için ilk kullanımı değil. Daha önce Ruanda ve Gana’da dronla ilaç ve kan taşınmıştı. Vanuatu’da da dronlar aşı taşımak için kullanılıyor. Ama organ taşıma işlemi daha hassas. Organlar vücudun dışında sadece birkaç saat durabiliyor. Bu yüzden zamanlama oldukça önemli. ABD’de 2018 itibarıyla 114 bin kişi organ nakli bekliyordu. Organların yüzde 4’ü, taşıma sırasında iki saat ya da daha uzun süreli öngörülemeyen gecikmelere maruz kalıyor. Dronla taşıma, bu gibi durumların önüne geçerek daha fazla insanın organ naklinden faydalanmasını sağlayabilir. Dronla teslimatın birçok farklı uygulama alanı var ama aralarında en değerlisi bu olabilir.

Kaynak: Technology Review

19 Nisan günü bir dron, Maryland Üniversitesi Tıp Merkezindeki doktorlara, 5 km uzaklıktaki bir hastaneden bir böbrek götürdü. Böbrek daha sonra böbrek yetmezliği yaşayan bir hastaya başarıyla nakledildi. Böylece ilk kez bir dron, organ naklinde kullanılacak bir organı taşımış oldu. Böbreği taşımak için kullanılan dron, sarsılmazlığının sağlanması için sekiz adet pervane ile çalışacak şekilde düzenlenmişti. Üniversitenin özel olarak ürettiği cihaz sıcaklığı, barometrik basıncı, irtifayı, titreşimi ve konumu belirleyip ayarlayabilecek şekilde tasarlandı. Böylece organın uçuş esnasında en iyi koşullarda saklanması sağlandı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği