3D yazıcıyla üretilen organlar nakledilmeye hazır

ITOP, insan hücreleriyle üç boyutlu baskı yapan bir yazıcı. Cihaz, laboratuvarda geliştirilen organları, vücuda yerleştirmeye uygun hale getiriyor.

HBO’nun popüler dizisi Westworld‘de insansı robotlar 3D yazıcılarda üretiliyor. Bu sürecin tam olarak nasıl işlediği dizide açıklanmasa da gerçek hayatta bu işleme çok yakın bir işlem gerçekleştiren Wake Forest Yenileyici Tıp Enstitüsü konu hakkında bazı cevaplara sahip. Dr. Anthony Atala, ITOP (Entegre Doku ve Organ Yazdırma Sistemi) adı verilen sistemin nasıl çalıştığını açıkladı.

ITOP, alışılmış 3D yazıcı malzemelerinin aksine, insan hücreleriyle baskı yapan bir yazıcı. Cihaz, laboratuvarda geliştirilen organları, vücuda yerleştirmeye uygun hale getiriyor. Dr. Atala süreci şu şekilde açıklıyor: “Hastanın dokusundan çok küçük bir örnek alıyoruz. Daha sonra bu hücreleri vücudun dışında büyütüyoruz. Bu hücreleri, yeni dokular ve organlar oluşturmak için kullanıyoruz. Sonra bu doku ve organları tekrar vücuda yerleştiriyoruz. Her seferinde bir tabaka hücre olacak şekilde baskı yapıyoruz. Üst üste biriken tabakalar, üç boyutlu yapının oluşmasını sağlıyor.”

ITOP, bilgisayarlı tomografi ve MR taramalarına göre, dokuları kişinin ihtiyacı olan şekilde geliştirebiliyor. Dokular hastanın vücudundan direkt olarak alınıp geliştirildiği için, yeni dokuyu vücudun reddetme ihtimali yok.

Hayvanlarda denendi, sıra insanlarda

Nature Biotechnology dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Atala ve diğer Wake Forest araştırmacıları, bugüne dek kıkırdak, kemil ve kas dokularının ITOP üzerinde geliştirildiğini ve kemirgen hayvanlara başarıyla nakledildiğini belirtiyor. Bu hayvanları aylarca inceleyen ekip, dokunun bir damar ve sinir sistemi de geliştirdiğini fark etmiş. Sonuçlar, sıkı çalışmanın başarıya ulaştığını gösteriyor.

Bir sonraki adım ise teknolojinin insanlar üzerinde denenmesi. Ancak bunun için öncelikle bakanlık onayı gerekiyor. Bu da aylar hatta yıllar sürebilir. Dr. Atala ve ekibi, izin çıkması halinde insanlar üzerinde denemek için kulak, kalp dokuları, karaciğer dokuları ve böbrek dokuları geliştirebiliyor. Şu anda 30 farklı doku ve organın üretilmesi için de çalışmalar sürüyor.

Daha önce laboratuvarda üretilen 8 farklı organ ve doku insanlar üzerinde denendi. Bu organ ve dokular ITOP ile değil, elle üretilmişti. 27 yıldır laboratuvarda organ üretimi üzerine çalışan Dr. Atala, 2002’de büyük düşünmeye başladı ve organ üretim işlemini otomatize etmeye karar verdi. Daha sonra ekip ITOP’u tasarladı ve geliştirdi.

Olasılıklar sınırsız

Bu teknoloji sayesinde, gelecekte organ bağışçısına ihtiyaç duyulmayacak. Organ ihtiyacı olanların internet üzerinden organ sipariş etmesi bile mümkün hale gelecek. Organlar sipariş üzerine kişiye özel üretilerek kısa sürede nakledilebilecek.

Şu anda yeterli bilgiye sahip olmasak da Dr. Atala gelecekte beyin bile üretilebileceğini düşünüyor. “Bilimde asla asla dememek gerek.” diyen Dr. Atala, bu teknolojinin geleceğinin sınırsız imkanlarla dolu olduğunu söylüyor.

Kaynak: Circa


2 yanıt

  1. Limon Kolonyası avatarı
    Limon Kolonyası

    Bir yandan sibernetik, diğer yandan 3D’yle organ üretimi! Ölümsüzlüğe doğru dev adımlar!

  2. İdris can tetik avatarı
    İdris can tetik

    Arkadaşım bu ilim Allah’ın insanlara bir lütfu fakat ölümsüzlük imkansız çünkü insanın içinde ruh olmassa ceset olur Hay olan Allah’ın verdiği ruhu insanlar yapamaz ki ama bunlar çok şükür güzel gelişmeler ileride insanlar bütün organları yapabilir fakat ölümsüzlük olmadığını o zaman anlarlar çünkü ruh var kalın sağlıcakla

Yorumunuz: