3D yazıcıyla çipli kalp üretildi

Araştırmacılar özel üretim 3D yazıcı malzemeleri ile içinde sensörler bulunan organ dokuları üretti. Bu dokular hastalık araştırmalarında kullanılacak.

Mikrofizyolojik sistemler (MPS) ya da çipli organlar bilimciler için ilaçların, kozmetik ürünlerinin ve hastalıkların insan vücudu üzerindeki etkilerini, hayvanlar üzerinde denemeden belirlemenin alternatif bir yolu olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bunları üretmek ve daha sonra veri toplamak masraflı ve zaman alan bir işlem. Şimdi Harvard’lı araştırmacılar, bu cihazları 3D yazıcı ile üretmeye imkan sağlayan yeni malzemeler geliştirdi. Entegre sensörler sayesinde de cihazlardan veriler kolayca toplanabiliyor.

Yaklışık bir USB bellek boyutundaki çipli organlar canlı insan hücrelerini kullanarak, akciğer, bağırsak, plasenta ve kalp gibi insan organlarının fonksiyonlarını taklit ediyor. Hatta bazı kalp hastalıklarının organda yarattığı etki de bu yöntemle gözlenebiliyor. Bu teknoloji çok umut vaat eden bir teknoloji de olsa, çip üretmek hassas ve karmaşık bir süreç. Ayrıca veri toplamak için mikroskoplar ve yüksek hızlı kameralara da ihtiyaç duyuluyor.

Harvard araştırmacısı Travis Busbee “Yaklaşımımız, dijital üretimle bu iki zorluğa aynı anda çözüm üretmek üzerineydi. Çok malzemeli 3D baskı için yazdırılabilir mürekkepler geliştirerek, üretim aşamasını otomatik hale getirip cihazların karmaşıklığını artırdık.” diye konuştu.

Dokunun içindeki sensörler de yazdırılıyor

Harvard ekibi altı özel üretim 3D yazdırılabilir malzeme geliştirdi. Bu malzemeler insan kalbi dokusunu içinde ince sensörler olarak şekilde üretmek için kullanılabiliyor. Bunlar tek seferde yazdırılabiliyor ve çip üzerindeki farklı bölgelerde farklı dokular kullanılabiliyor.

3d-print-heart-on-chip-2

Ekibin bir diğer üyesi Jennifer Lewis “Birden fazla fonksiyonel malzemeyi geliştirip yazdırılan cihazlarda bir araya getirerek üç boyutlu baskının sınırlarını zorluyoruz. Bu çalışma, platformumuzun ilaç denemeleri ve hastalık modellemelerinde kullanılmak üzere tamamen işlevsel çipler geliştirmek için ne kadar uygun olduğunun bir göstergesi” diye konuştu.

Uzun süreli etkiler gözlenebiliyor

Cihazların içine baskı esnasında yerleştirilen sensörler araştırmacıların dokuyu zaman içinde incelemesini ve toksinlerin organları uzun sürede ne kadar etkilediğini görebilmesini sağlıyor.

Ekibin lideri Johan Ulrik Lind “Kalp dokusu üzerindeki gelişmeleri ve hastalığın etkilerini inceleme konusunda genellikle araştırmacıların vücuda müdahale etmek dışında bir seçeneği kalmıyordu. Bu entegre sensörler sayesinde araştırmacılar sürekli veri toplarken dokular olgunlaşıp gelişebiliyor. Benzer bir şekilde bu sensörler toksinlerin zaman içindeki etkilerini de gözlemlemeye yardımcı olacak.” diye konuştu.

Kaynak: New Atlas


Yorumunuz: