Dubai’nin geleceğini 3D yazıcılar inşa edecek

Dubai'den yapılan açıklamada 2025'e kadar ülkede inşa edilen binaların yüzde 25'inin 3D yazıcılar aracılığıyla oluşturulacağı belirtildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İnsanlığın geleceğinde 3D yazıcıların yeri konusunda bir çok farklı öngörü bulunuyor. Dubai ise bu öngörülerden birini hayata geçirmek için planlar yapıyor. Ülkeden yapılan açıklamada 2025’e kadar ülkede inşa edilen binaların yüzde 25’inin 3D yazıcılar aracılığıyla oluşturulacağı belirtildi. Bu hamle, 2016 yılında Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum tarafından açıklanan 3D yazıcı stratejisinin bir yansıması. Dubai Gelecek Vakfına göre 3D yazıcı stratejisi iş gücü ihtiyacını yüzde 70, maliyetleri de yüzde 90 oranında düşürmeyi amaçlıyor.

3D yazıcılarla bina üretmek ayrıca dünyadaki evsizlik krizinin de çözülmesine yardımcı olabilir. Birleşmiş Milletler verilerine göre 2030 yılında dünyada 41 adet mega-kentte 10 milyondan fazla insanın yaşaması bekleniyor. Fransa’nın da evsizliğe çözüm olarak 3D yazıcı ile inşa edilmiş evlerden oluşan bir mahalle kurmayı planladığı biliniyor.

Yarı fiyatına ofis inşa edildi

Dubai Gelecek Vakfı hükumete bu teknolojinin nasıl uygulanacağı konusunda bir yol haritası hazırlıyor. Ülke 2030’a kadar bir 3D yazıcı merkezi olma hedefinde. Emirlikte 3D yazıcılı inşaat endüstrisi potansiyeli 2016’da test edilmişti. Bu teknoloji kullanılarak inşa edilen ilk bina olduğu iddia edilen bir ofis 6 metre yüksekliğinde ve 12 metre genişliğinde robotik bir kol tarafından inşa edilmişti.

Geleceğin Ofisi adı verilen binanın inşaatında yazıcıyı gözlemlemesi için bir teknisyen, binayı belirlenen alana yerleştirmek için 7 kişi ve binanın mekanik ve teknik ihtiyaçları için 10 adet elektrikçi ve tesisatçı görev almıştı. Vakfa göre, binanın inşaatında maliyetler geleneksel yöntemlere göre yüzde 50’den daha fazla bir oranda azaltıldı. Emirates Kuleleri’nin hemen altındaki bir alana sadece iki günde yerleştirilen ofisin altyapı hizmetleri ve iç tasarımı için üç ay daha harcandı.

Vakıf, 250 metrekarelik alana inşa edilen binanın yaratıcı etkileşimler, sakin çalışma ortamı ve huzurlu toplantılar için ortam sağladığını belirtti. Binanın ayrıca enerjiyi aşırı derecede etkin kullandığı ifade edildi. Doğal ışıktan çok fazla yararlanan binanın gereğinden fazla ısınmasını engellemek için de camların önüne dijital perdeler çekildi. Gelecekte yüzde yüz sürdürülebilirlik için LED ışıklar, tepkisel bina sistemleri, yeşil çevre ve düşük enerjili soğutma kullanılacağı da belirtildi.

Kaynak: World Economic Forum

Dubai'den yapılan açıklamada 2025'e kadar ülkede inşa edilen binaların yüzde 25'inin 3D yazıcılar aracılığıyla oluşturulacağı belirtildi. Bu hamle, 2016 yılında Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum tarafından açıklanan 3D yazıcı stratejisinin bir yansıması. Dubai Gelecek Vakfına göre 3D yazıcı stratejisi iş gücü ihtiyacını yüzde 70, maliyetleri de yüzde 90 oranında düşürmeyi amaçlıyor.

2 Yorum

  • dubai`den gelecekte yasayan sehir gibi bahsediliyor haberlerde, fakat ben 4 yildir burdayim, hic de bi extreme olayini gormedim. birak extreme`ini turkiyede teknolojik imkanlar daha genis. ulkede ne skype ne facetime ne whatsapp aramasi yapilabiliyor. hepsi yasak.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği