Doğal afet stokları için asla bozulmayacak 8 yiyecek

Uzun süre boyunca depolayıp daha sonra güvenle tüketebileceğimiz gıdalar listesi genellikle tuzlu, şekerli ve asitli yiyecekleri barındırıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Antarktika Mirası Vakfı tarafından bulunan Kaptan Scott’ın 106 yıllık meyveli pastasının ‘yenilebilir gibi koktuğu’ haberlerinin ardından akıllarda şu soru oluştu: Bu kadar dayanıklı başka yiyecekler de var mı? Cevap: Evet, birkaç tane var.

1. Bal

2015 yılında arkeologlar Mısır’da bir mezarda 3 bin yıllık bir bal küpüne rastladı ve bu bal yenebilir durumdaydı. Balın dayanıklılığı kendine has özelliklerinden kaynaklanıyor. İçinde çok az su ve çok fazla şeker bulunan bal, bakterilerin üzerinde yaşamasına imkan vermiyor.

Bal ayrıca içinde bulundurduğu az miktarda hidrojen peroksit (oksijenli su) sayesinde mikropların yaşamasına engel oluyor. Bu yüzden arılar kovanlarındaki yavruları korumak için bal kullanıyor. Bal yavru arılar için hem koruma hem de gıda anlamına geliyor.

Balın işlenmesi de uzun süre depolanmasını kolaylaştırıyor. Balın içindeki şekerler atmosferdeki suyu çekebiliyor. Balı işleyip paketlediğimizde ise bu suyu ortamdan uzaklaştırmış oluyoruz. Böylece bal sonsuza dek yenebilir bir şekilde saklanabiliyor.

Uzun sürenin ardından açıldığında balın üzerinde kristalize bir yapı oluşabilir. Bunun sebebi şekerin içine su çekmesi. Görüntüyü düzeltmek için balı biraz ısıtmak yeterli olacaktır.

2. Kuru baklagiller

Balda olduğu gibi gıdanın işlenmesi ve depolanması, uzun raf ömrü konusunda kritik öneme sahip. Baklagillerin de kurutulması içindeki şeker konsantrasyonunu artırmanın yanı sıra su miktarını da azaltıyor. Böylece bakteri ve küf bu gıdaların üzerinde yaşayamıyor.

Ayrıca hasadın ardından normalde ürünü parçalayan enzimler işleme sırasında durduruluyor. Eğer hava geçirmeyecek şekilde saklanırsa kuru baklagiller yıllarca korunabilir ve çok iyi bir protein kaynağı olabilir. Ancak kabın içine su girerse sadece birkaç ay dayanabilir.

3. Soya sosu

Soya sosu en az üç yıl boyunca dayanabiliyor. İçinde bulunan tuz ve sosun mayalanmış olması, açılmadığı taktirde çok uzun bir raf ömrüne sahip olacağı anlamına geliyor. Ne kadar dayanacağı ise sosun türüne bağlı. Eğer bozulursa bunun sebebi büyük ihtimalle kapağın etrafında oluşan küf tabakasıdır.

4. Sirke

Sirkenin asidik yapısı, mayalamada kullanılan Acetobacter bakterisi ile elde ediliyor. Bu da bakterilerin sirkenin içinde gelişmesini dolayısıyla sirkenin bozulmasını engelliyor. Beyaz sirke sonsuza dek değişmeden kalabilir. Diğer sirkelerin ise rengi değişebilir ya da içinde bir tortu oluşabilir ama bu durum sirkenin tüketimini engellemez. Sadece görüntü ve tadında değişiklik yaratabilir.

5. Beyaz pirinç

30 yıl boyunca teneke kaplarda saklandıktan sonra pişirilen beyaz pirinç ile taze olarak pişirilen beyaz pirincin arasında tat bakımından hiçbir fark yok. Pirincin saklanması konusunda atmosfer ve sıcaklığın önemli olduğu görülüyor. Araştırmalar, 3℃ sıcaklıkta, oksijensiz bir ortamda saklanan pirincin uzun sürenin ardından tüketilebildiğini ortaya koydu. Kahverengi pirinç ise lifli yapısıyla daha sağlıklı bir alternatif olsa da beyaz pirince göre çok daha dayanıksız.

6. Siyah (bitter) çikolata

Çikolatanın bozulup bozulmadığı ile ilgili olarak tartışmalar sürüyor. Çikolataya süt eklenmesi raf ömrünü azaltıyor olabilir. Ancak siyah çikolatanın -görüntüsü değişse bile- uzun süre sonra tüketilebildiği biliniyor. Sürekli olarak aynı sıcaklıkta tutulmadığında çikolatanın içindeki yağ dış yüzeyde birikebilir. Bu da küflenmiş gibi bir görüntü oluşmasına sebep olabilir. Ancak pek güzel görünmese de bu çikolatayı tüketmenin bir zararı yoktur. Doğru sıcaklıkta depolandığında ise çikolata iki yıl ya da daha fazla süre boyunca korunabilir.

7 ve 8. Şeker ve tuz

Pek çok gıdanın uzun süre dayanmasının sebebi içindeki şeker ve tuz oranının fazla olması. Basit bir şekilde açıklayacak olursak, bu maddeler gıdanın içindeki suyu çekerek bakterilerin yaşamasını engelliyor. Bu yüzden pastırma yaparken tuz, reçel yaparken şeker kullanıyoruz.

Şeker ve tuz, eğer hava almayacak şekilde saklanırsa sonsuza dek korunabilir. Ancak tuza eklenen iyot gibi maddeler, raf ömrünü beş yıla kadar düşürebilir.

Tabii ki çoğu gıda uzun süre dayanmıyor. Bunun sebebi ise gıdaların içinde besinler ve su gibi mikropların çok sevdiği şeyler bulunması. Ancak tuz ve asit gibi bileşenler bu mikropların gelişmesini engelliyor.

Gıda paketlerinin üzerindeki son kullanma tarihlerinin genellikle gıda güvenliği sebebiyle konduğunu unutmayın. Tavsiye edilen tüketim tarihi ise daha çok ürünün kalitesiyle alakalı. Çoğu ürün, uygun raf koşullarında saklandığında, tavsiye edilen tüketim tarihinden bir süre sonra da tüketmeye uygun olacaktır. Ancak tadı ya da görüntüsü çok tatmin edici olmayabilir.

Kaynak: Science Alert

Antarktika Mirası Vakfı tarafından bulunan Kaptan Scott'ın 106 yıllık meyveli pastasının 'yenilebilir gibi koktuğu' haberlerinin ardından akıllarda şu soru oluştu: Bu kadar dayanıklı başka yiyecekler de var mı? Cevap: Evet, birkaç tane var. Genellikle şekerli, tuzlu ve asitli gıdalardan oluşan bu listede, gıdaların sudan arındırılması ve uygun koşullarda saklanması da önemli etmenler. Liste şu şekilde:

  1. Bal
  2. Kuru baklagiller
  3. Soya sosu
  4. Sirke
  5. Beyaz pirinç
  6. Siyah çikolata
  7. Tuz
  8. Şeker

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği