Balinaların koruyucu melekleri pes etti

Sea Shepherd adlı balina avı karşıtı örgüt, avcıların askeri seviyedeki teknolojisiyle mücadele edemediğini ifade ederek eylemlerini durdurma kararı aldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz 12 yıl içinde, balina avı karşıtı Sea Shepherd adlı örgüt, Güney Okyanusu’nda yasa dışı avlandığı iddia edilen Japon balina avcılarını takip etti ve müdahalelerde bulundu. Whale Wars (Balina Savaşları) adlı mini dizi ile üne kavuşan örgüt, balina avcılarının askeri seviyedeki teknolojisiyle mücadele edemediğini ifade ederek eylemlerini durdurma kararı aldı.

“Bu teknolojiyle mücadele edemeyiz”

1977’de kurulan Sea Shepherd’ın misyonu “okyanustaki vahşi yaşamın yok edilmesini engellemek, ekosistemlerin ve canlı türlerinin korunmasını sağlamak.” Bu amaç doğrultusunda örgüt, açık denizde karşılaştığı yasa dışı eylemleri incelemek, belgelemek ve hatta bu eylemlere müdahale etmek gibi bazı direkt eylem taktikleri kullanıyor. Sea Shepherd kurulduğu günden bu yana binlerce balinayı kurtardığını iddia ediyor. Ancak Japonya’nın git gide daha karmaşık hale gelen balina avı aktivitelerine karşı örgüt artık çaresiz kalmış durumda. Örgütün kurucusu Paul Watson, yaptığı açıklamada bu konuya değindi:

“Ne yazık ki, Sea Shepherd’ın müdahalelerinden kaçmak için Japon balina avcıları avlanma bölgelerini iki katına çıkardı. Bu durum, avlanmak için daha fazla zamana ve bölgeye sahip oldukları anlamına geliyor. Japonya’nın Sea Shepherd’ın gemilerinin hareketlerini izlemek için askeri seviyede gözetleme yöntemleri kullandığını fark ettik. Uydu aracılığıyla, bizim gemilerimizin herhangi bir anda hangi noktada olduğunu tespit edip, bizim bulunmadığımız noktalara ilerleyebiliyorlar. Bu seviyede bir teknolojiyle mücadele etmemiz mümkün değil.”

‘Araştırma’ için balina öldürülüyor

1982’de Uluslararası Balina Avı Komisyonu, ticari amaçlı balina avını yasakladığını açıkladı. Ancak bilimsel araştırmalar bu yasağın dışında tutuldu. Sea Shepherd, Japonya’nın bu durumu kötüye kullanarak, yıllık balina avlarını ‘araştırma’ adı altında gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Gerçekten de Japonya’nın ‘araştırmalarında’ öldürdüğü balinaların önemli bir kısmı satılıyor. Bu araştırmalardan elde edilen bilimsel sonuçlar ise hiçbir alanda kullanılmıyor. 2014’te Uluslararası Adalet Mahkemesi, Antarktik balina avı projesinin bilimsel bir amacı olmadığını belirterek Japonya’nın balina avı aktivitelerini durdurmuştu. Ancak bu karar bir yıl boyunca yürürlükte kaldıktan sonra Japonya 2016 ve 2017 yıllarında Güney Okyanusu’nda avlanmaya devam etti.

Sea Shepherd Japonya’nın balina avı filosunun arkasında güçlü bir ekonomik süper gücün olduğunu söylüyor. Ayrıca Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD’nin düşmanca tavır içinde olduğu ifade ediliyor. Avustralya ve Yeni Zelanda, Sea Shepherd’ın bir yardım kuruluşu olduğunu reddediyor. Bu yüzden örgüt bu ülkelerde bağış toplayamıyor. Ayrıca Sea Shepherd’a göre Avustralya, Japonya’nın balina avı etkinliklerini gözetleme görevini yerine getirmiyor. Yeni terörizm karşıtı kanunların da özellikle Sea Shepherd’ın taktiklerini engelleyecek şekilde düzenlendiği iddia ediliyor.

Sınırlı kaynaklar ve yeni taktikler

Japonya da geçmişte, balina avı karşıtı bu örgütün kapatılması için mahkemeye başvurmuştu. Mahkemede aktivistlerin balina avı gemilerine çarptığı, pervanelerine halatlar doladığı ve balina avı mürettebatına boya ve pis koku bombalarıyla saldırdığı iddia edildi. İki yıl önce Sea Shepherd bir ABD mahkemesinde 2,55 milyon Dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Watson, Sea Shepherd’ın Güney Okyanusu’ndaki eylemlerinin sona erdiğini ancak örgütün Güney Okyanusu Balina Koruma Alanı’nı terk etmeyeceğini belirtti: “Yüzleşmek zorunda olduğumuz karar şuydu: ‘Sınırlı kaynaklarımızı, çok az etki yaratacak bir başka Güney Okyanusu kampanyasında mı kullanacağız yoksa bir araya gelip yeni strateji ve taktikler mi geliştireceğiz?’ Eğer bir plan işe yaramıyorsa oturup daha iyi bir plan geliştirmenin vakti gelmiştir.”

Yeni stratejinin tam olarak ne olduğu ise henüz bilinmiyor.

Japonya Balıkçılar Birliği ise Sea Shepherd’ın en son açıklamasından duyduğu endişeyi dile getirdi: “Bu açıklamanın asıl amacının ne olduğu belli değil ve bu örgütün balina avı karşıtı eylemlerine bu yıl devam edip etmeyeceğini bilmiyoruz. Diğer balina avı karşıtı grupların eyleme geçme ihtimalini gözardı edemeyiz. Bu yüzde durumu yakından izlemeye devam edeceğiz ve herhangi bir tahminde bulunmayacağız.”

Tahmin edilebilecek bir hamle ise Japonya’nın Güney Okyanusu’nda yapacağı yeni görev. Filo bu kış Antarktik sularda, önceki iki ‘bilimsel’ araştırmasında olduğu gibi 333 balina yakalayacak. Memeli Deniz Hayvanları Araştırma Enstitüsü adı altında çalışan Japon filosu, 12 yılda toplam 4 bin balinanın öldürülmesini içeren bir ‘bilimsel’ programı yürütüyor.

Kaynak: Gizmodo, Sea Shepherd, AFP, Reuters

Geçtiğimiz 12 yıl içinde, balina avı karşıtı Sea Shepherd adlı örgüt, Güney Okyanusu'nda yasa dışı avlandığı iddia edilen Japon balina avcılarını takip etti ve müdahalelerde bulundu. Whale Wars (Balina Savaşları) adlı mini dizi ile üne kavuşan örgüt, balina avcılarının askeri seviyedeki teknolojisiyle mücadele edemediğini ifade ederek eylemlerini durdurma kararı aldı. Örgüt, Japon balina avcılarının uydudan kendilerini izlediğini ve uzak bir noktada avlandığını belirtti.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği