Doğadan ilham alan 9 robot

Günümüzün en popüler robot üreticileri ilhamını genellikle doğadan alıyor. Bu haberde doğadan ilham alınarak tasarlanan robotları görebilirsiniz.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Robot bilimcilerin marifetleriyle her geçen gün daha da büyüleniyoruz. Ancak gerçek dünyadaki karmaşık sorunları çözmek söz konusu olduğunda, bugünün en popüler robot üreticilerinin genellikle doğadan ilham aldığını görüyoruz. Sorun çözmek ve tasarım yapmak için doğadan ilham alma yaklaşımına ‘biyomimikri’ adı veriliyor. İşte doğadan ilham alan 9 robot;

Deve kuşu robotu

Deve kuşundan ilham alan bu robot mekanizması, Florida İnsan ve Makina Algı Enstitüsü tarafından geliştirildi. Bütün spor salonlarında bulunabilecek eliptik bisiklet mekanizmasına benzeyen bu robot, koşu bandında saatte 12 mil hızla koşabiliyor. Gerektiği zaman yavaşlayıp hızlanabiliyor. Bu çözüm, çeşitli arazilerde hız kesmeden hareket edebilecek iki ya da dört ayaklı koşucu robotlar üretmek için kullanılabilir.

Şahin robot

Clear Flight Solutions robot kuşları, şahinden ilham alınarak tasarlandı. Bu robotik kuşlar, gerçek kuşların havaalanlarının uçuş güzergahına yaklaşmamasını sağlamakla görevli. Clear Flight Solutions Ar-Ge Mühendisi Wessel Straatman Digital Trends’e verdiği röportajda “Bu yırtıcı robot kuşların gerçek yırtıcı kuşlardan ayırt edilmesine imkan yok. Bu yüzden diğer kuşlar bu yırtıcı robot kuşları görünce onun uçtuğu bölgeye yanaşmamayı tercih ediyor.” dedi.

Tembel hayvan robotu

Robotlaştırılabilecek hayvanları düşünürken insanın aklına ilk gelenlerden biri tembel hayvan olmuyor tabii ki. Ancak Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan araştırmacılar, ağaçlarda yaşayan tembel hayvanların hareketlerinden ilham alarak bir tele asılıp alt taraftaki mahsulleri gözlemleyebilen, enerji tasarruflu bir tarım robotu geliştirdi. Bu robot tek bir tel üzerinde ya da farklı teller üzerinde kayabiliyor. Böylece, kollar arasına yerleştirilen sensörleri kullanarak bütün bir tarlayı gözlemleyebiliyor.

Hayalet vatoz robotu

Bütün robotlar karada kullanılacak şekilde tasarlanmıyor. Singapur Ulusal Üniversitesi tarafından geliştirilen MantaDroid, hayalet vatozun (manta ray) etkin yüzme sisteminden ilham alarak suda son derece çevik ve hızlı şekilde hareket edebilen bir robot. Robotun en eşsiz özelliği, suyun sıvı dinamiğiyle doğal şekilde etkileşim kurmasını sağlayan esnek yüzgeç mekanizması.

Robotun geliştiricileri, MantaDroid’in bir su altı haritalama makinesi olarak ya da arama kurtarma organizasyonları tarafından kullanılabileceğini düşünüyor. Ayrıca birden fazla MantaDroid kullanılarak denizdeki kayıp dalgıçlar ya da batık nesneler aranabilir.

Ahtapot robotu

İtalya’da geliştirilen ve yumuşak robotlar kategorisine dahil ahtapot robotu, tamamen yumuşak parçalardan oluşuyor. Akdeniz’de test edilen robot, yenilikçi hareket kabiliyetini başarıyla sergiledi.

Yılan robot

Yılanların, üzerinde çalışabileceğimiz pek bir uzvu yok ancak bu yılan robotların çok işlevliliğine engel olmuyor. Utah merkezli robotik şirketi Sarcos tarafından üretilen The Guardian S adlı su geçirmez yılan robotu bu durumu kanıtlar nitelikte.

Guardian S neredeyse bütün arazilerde hareket edebiliyor, ince boruların içinden geçebiliyor, hatta merdivenlerden çıkabiliyor. Vücudu manyetize olduğu için bazı duvarlara tırmanabiliyor. Hareket ettikçe de çeşitli sensörler vasıtasıyla veri topluyor. Burnumuzun ya da başka yerlerimizin içinden böyle bir robotun geçtiğini düşünmek hiç hoş gelmese de cerrahlar yılan robotu ameliyat sırasında hastanın vücuduna girmek için kullanmayı düşünüyor.

Kertenkele robot

Biyomimikri, robotun illa ki ilham aldığı şeye benzemesi gerektiği anlamına gelmiyor. Hatta en dikkat çekici örneklerin bazıları ilham aldıkları nesnelere hiç benzemiyor. Stanford Üniversitesi ve NASA Jet İtki Laboratuvarı’nın iş birliği içinde tasarladığı uzay temizlik aracında da bu durumu net şekilde görüyoruz. Bir kertenkele türünden ilham alınarak tasarlanan robotun görevi, Dünya’nın etrafında dönen yaklaşık 500 bin uzay çöpü arasından ağırlığı 370 kilograma kadar ulaşabilen büyük nesneleri yakalayarak çöplüğü temizlemek.

Uzayda hava olmadığı için sıradan vakumlu cihazlar işe yaramıyor. Ancak kertenkeleden ilham alan robotlar, alt kısımlarındaki küçük tüyleri kullanarak yüzeylere yapışabiliyor. Bu materyal yapışkan değil ama temas ettiği yüzeye güçlü şekilde tutunabiliyor.

Hamam böceği robotu

Harvard’ın HAMR (Harvard Ambulatory MicroRobot) robotları, keşif amaçlı olarak zeminde hızlıca hareket edebiliyor.

Köpek robot

Son olarak da adını belki de en çok duyduğumuz, doğadan ilham alan en meşhur robotlar; Boston Dynamics tarafından üretilen Big Dog ve Spot robotları. Bu dayanıklı robotlar şaşkınlık verecek kadar yüksek hızlarda koşabiliyorlar. Ağır eşyaların taşınmasında kullanılabilirler.

Kaynak: Digital Trends

Bugünün en başarılı robot üreticileri, milyonlarca yıllık evrim sürecinin sonuçlarından yola çıkarak doğadan ilham aldıkları robotlar üretiyor. İşte bu robotlardan bazıları:

  • Deve kuşu robotu. Çeşitli arazilerde hız kesmeden hareket edebilen robotlarda kullanılabilecek bir mekanizma.
  • Şahin robotu. Gerçek kuşları havaalanlarının uçuş güzergahından uzak tutmak için geliştirilen yırtıcı kuş robotu.
  • Tembel hayvan robotu. Bir tele asılıp alt taraftaki mahsulleri gözlemleyebilen, enerji tasarruflu tarım robotu.
  • Hayalet vatoz robotu. Hayalet vatozdan ilham alan MantaDroid adlı robot, su altı haritalama makinesi olarak veya arama kurtarma çalışmaları sırasında kullanılabilir.
  • Ahtapot robotu. Akdeniz'de test edilen, ahtapottan ilham alan robot hareket kabiliyetini başarıyla sergiledi.
  • Yılan robot. Robotik şirketi Sarcos'un ürettiği The Guardian S adlı su geçirmez yılan robotu, neredeyse bütün arazilerde hareket edebiliyor, ince boruların içinden geçebiliyor, hatta merdivenlerden çıkabiliyor.
  • Kertenkele robot. Robotun görüşünü kertenkeleye benzemese de bir kertenkele türünün ayak kısmındaki yapışkan dokudan ilham alınarak tasarlandı.
  • Hamam böceği robotu. Harvard'ın HAMR (Harvard Ambulatory MicroRobot) robotları, keşif amaçlı olarak zeminde hızlıca hareket edebiliyor.
  • Köpek robot. Boston Dynamics'in Big Dog ve Spot robotları şaşkınlık verecek kadar yüksek hızlarda koşabiliyorlar. Ağır eşyaların taşınmasında kullanılabilirler.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği