Son dönemde robotların yaşadığı 10 önemli gelişme

Science Robotics editörleri tarafından seçilen 10 gelişme son dönemde robotların katettiği mesafenin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Robotların dünyayı ele geçirmesi için henüz erken olabilir ama mekanik kuzenlerimiz bu hedeflerine ulaşmak için ciddi gelişmeler kaydediyor. Science Robotics editörleri tarafından seçilen 10 gelişme son dönemde robotların katettiği mesafenin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Boston Dynamics’in Atlas robotunun ‘parkur’ yapması

Geçtiğimiz yıl yayınlanan görüntülerde Boston Dynamics’in geliştirdiği Atlas adlı robotun engellerin üzerinden atlayıp tahta sandıklara tırmandığı görülüyor. Atlas’ın yaratıcıları bu görüntülerin birçok başarısız deneyin ardından çekildiğinin altını çiziyor. Ama burada amaç robotların neyi başarabildiği göstermekten ziyade ilham ve heyecan yaratmak. Şirketin robot köpeği Spot’un yetenekleri de düşünüldüğünde Boston Dynamics’in sınırları zorladığını söylemek mümkün.

Intuitive Surgicals’ın da Vinci SP platformu

Robotlarla ameliyat yapmak yeni bir fikir değil. da Vinci adlı robot cerrah ilk kez 2000 yılında FDA onayı almıştı. Ancak geçtiğimiz yıl yaşanan gelişmeler bu robotu bir üst seviyeye taşıdı. Robot şu anda vücuda açtığı 2,5 cm genişliğinde bir deliğe yerleştirdiği tüpten üç farklı sistem geçirerek hepsini ayrı ayrı çalıştırabiliyor. Böylece çok küçük bir alana müdahale edilerek çok daha başarılı ameliyatlar gerçekleştirilebiliyor.

Büyüyerek hareket eden robot

Robotik uzmanları hayvanlardan ilham alarak birçok özellik geliştirdi ancak Stanford Üniversitesinde geliştirilen yeni robot bitki ve mantarlar gibi büyüyerek hareket ediyor. Editörler bunun doğadan ilham alan tasarımın mükemmel bir örneği olduğunu söylüyor. Doğadaki bir özellik direkt olarak kopyalanmıyor, genel prensip alınıp geliştiriliyor. Tüp şeklindeki robot hava basıncı ile uç kısmından büyüyor ancak bir birki gibi yavaş yavaş büyümesine gerek yok. Bir hayvanın yürüme hızında hareket edebiliyor ve bir kamera aracılığıyla geri bildirim sağlayabiliyor.

Yumuşak robotik için 3D basılabilen likit kristal elastomerler

Yumuşak robotik en hızlı büyüyen alt kategorilerden biri ancak bu yumuşak cihazları katı motorlar olmadan çalıştırmak önemli bir sorun. Birçok şekil değiştirebilen malzeme bu amaç için geliştirildi. Bunlar arasında likit kristal elastomer tahrik motorları da bulunuyor. Harvard mühendisleri bu malzemelerin özel bir mürekkep yardımıyla 3D baskı ile üretilebileceğini gösterdi. Dahası bu teknik sayesinde öncekilerden çok daha fazla yük kaldırabilen motorlar geliştirmek de mümkün.

Kasları taklit eden, kendi kendini iyileştirebilen ve hidrolik olarak güçlendirilmiş tahrik motorları

Yumuşak robotları çalıştırmak için motor geliştirme çalışmaları sırasında Colorado Boulder Üniversitesinden araştırmacılar çok düşük maliyetli yapay kaslar geliştirdi. Bu kaslar kendi ağırlığının 200 katını taşıyabiliyor ve kendini iyileştirebiliyor. Bu cihazlar sıvıyla dolu küçük keselerin kasılmasıyla çalışıyor ve elektrik uygulandığında tıpkı bir memelinin kaslarının gücüne ve hızına ulaşabiliyor.

Nano ölçekte kendi kendini inşa edebilen DNA robotları

Robot deyince aklınıza büyük metal makineler geliyor olabilir ancak ciddi sayıda bilimci DNA’dan nano ölçekli robotlar üretmek için çalışıyor. Geçtiğimiz yıl Alman araştırmacılar uzaktan kontrol edilebilen ilk DNA robotik kolunu geliştirdi. DNA bir yük taşıdığı için robot elektrikle bir tarafa oynatılabiliyor. Elektrik kesilince de diğer tarafa dönüyor. Uzmanlar bu hareketi, nano ölçekte robotlar inşa etmek için kullanmayı hedefliyor.

Doğadan ilham alan, kanat çırpan robot DelFly

Hollandalı bilimciler bir meyve sineğinin uçuşunu inceleyerek DelFly adlı robotu geliştirdi. Bu minik robot dönüşler için kuyruk kullanmak yerine kanatlarının açısını değiştiriyor. Böylece çok daha hızlı bir şekilde hareket edip çevik bir şekilde yönünü değiştirebiliyor.

Giyilebilir yumuşak dış iskelet robot

Harvard araştırmacıları özel olarak tasarlanmış kumaşlar, algılayıcılar ve hafif motorlar kullanarak yumuşak bir dış iskelet geliştiriyor. Geçtiğimiz yıl ekip yeni dış iskeleri makine öğrenimi algoritması ile birleştirerek, dış iskeletin kullanıcının yürüyüş şekline adapte olmasını sağladı. Fizyolojik veriler kullanılarak cihazın nerede ve ne zaman kullanıcının doğal hareketlerine destek olacağı ve yürüme etkinliğini artırabileceği belirlendi.

Universal Robots’un e-serisi Cobot’ları

Danimarka şirketi Universal Robotics tarafından geliştirilen tek kollu robotlar atölyelerde ve depolarda sıkça görülmeye başladı. Tüm dünyada, insanlarla birlikte çalışabilen robotların (cobot) satışının yarısını bu robotlar oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl en son e-serisi robotlar üretildi. Bu robotlar geliştirilmiş güvenlik özellikleri ve güç/tork algılama yeteneği ile donatıldı.

Sony’nin Aibo köpekleri

20 yıllık bekleyişin ardından Sony’nin robotik köpeği Aibo geri döndü ve bu sefer çok ciddi geliştirmelere sahip. Dış görünüşündeki değişimin yanı sıra yeni robot yapay zekanın nimetlerinden de faydalanıyor. Gelişmiş çevre ve komut farkındalığı ve sahibiyle olan ilişkisine dayalı olarak özel karakter geliştirebilmesi robotun yeteneklerinden bazıları. Editörler yeni farkındalık seviyesinin, bu robotu sosyal robotların evriminde önemli bir noktaya koyduğunu belirtiyor.

Kaynak: Singularity Hub

Robotların dünyayı ele geçirmesi için henüz erken olabilir ama mekanik kuzenlerimiz bu hedeflerine ulaşmak için ciddi gelişmeler kaydediyor. Science Robotics editörleri tarafından seçilen 10 gelişme son dönemde robotların katettiği mesafenin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu gelişmelere konu olan robotlar ve yetenekleri şunlar:

  1. Boston Dynamics'in Atlas robotunun 'parkur' yapması
  2. Intuitive Surgicals'ın da Vinci SP ameliyat platformu
  3. Büyüyerek hareket eden robot
  4. Yumuşak robotik için 3D basılabilen likit kristal elastomerler
  5. Kasları taklit eden, kendi kendini iyileştirebilen ve hidrolik olarak güçlendirilmiş tahrik motorları
  6. Nano ölçekte kendi kendini inşa edebilen DNA robotları
  7. Doğadan ilham alan, kanat çırpan robot DelFly
  8. Giyilebilir yumuşak dış iskelet robot
  9. Universal Robots'un e-serisi Cobot'ları
  10. Sony'nin Aibo köpekleri

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği