Amazon tarafından satın alınan şirketin çalışanları: “Robot olmamızı istiyorlar”

Amazon tarafından satın alındıktan sonra şartlarının kötüleştiğini söyleyen Whole Foods çalışanları sendika kurmaya hazırlanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Amazon tarafından satın alındıktan sonra şartlarının kötüleştiğini söyleyen Whole Foods çalışanları sendika kurmaya hazırlanıyor. Yeni işverenlerinin çalışanları robota dönüştürmeye çalıştığını söyleyen Whole Foods işçileri, birkaç yıl önce durumlarının çok daha iyi olduğunu belirtiyor.

Bir çalışan, Amazon’un yaptığı değişikliklere hazırlanmak için vakitlerinin olmadığını ve değişiklikler gerçekleştiğinde çalışanlardan maksimum performans beklendiğini söylüyor. Çalışanların yaptıkları fazladan iş için herhangi bir ücret almadığını belirten çalışan özellikle Amazon Prime kullanıcılarına sunulan indirimle birlikte iş yüklerinin çok arttığından şikayet ediyor.

Sendikalaşma çabaları

ABD çapındaki birçok Whole Foods çalışanı birlikte hareket ederek Amazon’un politikalarına karşı hamlelerde bulunmak istiyor. 6 Eylül’de bir grup çalışan, ülke genelindeki diğer Whole Foods şubelerine giderek çalışmalar hakkında bilgi vermeye başladı. Amazon’un ise sendikalarla mücadele için yöneticilerini eğittiği belirtiliyor.

Yeni sistemle birlikte çalışanların uzmanlıklarının bir şey ifade etmemeye başladığını söyleyen çalışanlar, Amazon’un bir uzmana saatlik 15 Dolar ödemek yerine, sadece kendine söylenenleri yapabilen vasıfsız elemanlara saatte 10 Dolar ödemeyi tercih ettiğini ifade ediyor. Böylece tüm çalışanlar benzer işler yapıyor ve birbirinin yerine bakabiliyor. Kimse yaptığı işlerde uzman değil ama herkes her işi biraz yapabiliyor. Amazon bunu yeterli görüyor.

Whole Foods geçmişte de çalışanlarının sendikalaşmasını engellemek için çabalarda bulunmuş, Ulusal İş İlişkileri Kurulu Whole Foods’un çabalarını toplu sözleşme haklarına ve emek yasalarına aykırı bulmuştu.

Şirketin zenginliği çalışanlara yansımıyor

Çalışanlar, Amazon gibi 1 trilyon Dolar’ın üzerinde değere sahip bir şirkette çalıştıkları halde, şubelerinin yeterli bütçe alamadığını söylüyor. Bütçe yetersizliği çalışanların maaşlarının yanı sıra mağazaların fiziksel durumunu da etkiliyor. Bir çalışan, bir süre önce değişmesi gereken buzdolaplarının yeterli bütçe olmadığı için değişmediğini söylüyor. Bir diğer çalışan ise tatil döneminde, mağazada işler oldukça yavaşken verilen bütçe ile Eylül ayında okullar açılınca verilen bütçe arasında sadece 300 Dolar fark olduğunu ancak Eylül ayında günlük satışların 100 bin Dolar’a çıkmasının beklendiğini söylüyor. İşler hızlanınca çalışanların imkansız vardiyalarda çalışması gerektiğini ifade eden çalışan, verilen bütçenin gerekli iş gücünü karşılamak için yeterli olmadığını ifade ediyor.

Whole Foods’un en önemli özelliklerinden biri olan yerel gıdalar, yerini genel merkezlerde yetiştirilen ürünlere bırakıyor. Çalışanlar Whole Foods’u bugünkü konumuna getiren özelliklerden bir bir vazgeçildiğini söylüyor.

“Vergi indirimlerinin ne anlamı var?”

Amazon adına çalışmanın en önemli faydalarından biri olan şirket kârından küçük bir pay alma ayrıcalığı da yakın zamanda kaldırıldı. Çalışanlar Jeff Bezos 150 milyar Dolar kazanırken çalışanlarının maaştan maaşa bir şeyler satın alabilmesinin yanlış olduğunu söylüyor. Bazı özel görevlilerin işten çıkarıldığını ve onların görevlerinin diğer çalışanlara yüklendiğini söyleyen sendika destekçileri, “Dünyanın en pahalı adamı için çalışıyoruz ama mağazalarımız işe yeni çalışan alacak güce sahip değil. Eğer gerçekten satışları ve pazar payını artırmak istiyorsanız para harcamanız gerek” diyor. Şirketlerin vergi indirimleri aldığını söyleyen çalışanlar, “Toplum olarak gelişmiyorsak, çalışanların birden fazla işe ihtiyacı varsa bu indirimlerin ne manası var?” diye soruyor.

Aşırı iş yükü sebebiyle müşterilerle ilgilenecek fırsat bulamadıklarını söyleyen çalışanlar “Birine yardımcı olmak için durmak bile artık yük gibi geliyor. Bu böyle olmamalı” diyor.

Whole Foods konu hakkında henüz bir yorumda bulunmadı.

Öte yandan Amazon, geçtiğimiz dönemde işçi haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Senatör Bernie Sanders tarafından eleştirilmişti. Gelen tepkiler üzerine Amazon, çalışanlarının saatlik asgari ücretini 15 Dolar’a çıkarma kararı aldı ve rakiplerini de bu politikayı uygulamaya davet etti.

Kaynak: The Guardian

Amazon tarafından satın alındıktan sonra şartlarının kötüleştiğini söyleyen Whole Foods çalışanları sendika kurmaya hazırlanıyor. Yeni işverenlerinin çalışanları robota dönüştürmeye çalıştığını söyleyen Whole Foods işçileri, birkaç yıl önce durumlarının çok daha iyi olduğunu belirtiyor. Çalışanlar iş yükünün artmasından, şubelere yeterince bütçe ayrılmamasından ve Whole Foods'un kimliğini oluşturan bazı özelliklerin terk edilmesinden şikayetçi. Ayrıca dünyanın en zengin şirketlerinden biri ve dünyanın en zengin adamı için çalışan işçiler, bu zenginliğin kendilerine hiçbir olumlu yansıması olmadığını belirtiyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği