Ağız şapırtısından kalori hesabı

Buffalo Üniversitesi'nde, yemek yerken çıkardığımız seslerden hangi gıdayı tükettiğimizi ve ne kadar kalori aldığımızı hesaplayan giyilebilir bir cihaz üretildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Ağzımıza attığımız her yiyeceği yerken farklı sesler çıkarıyoruz. Peki bu bilgi gerçek hayatta ne işimize yarayacak? Bu soruya yanıt arayan New York, Buffalo Üniversitesi‘nden Wenyao Xu, yemek yerken çıkardığımız seslerden ne yediğimizi algılayan ve buna göre ne kadar kalori aldığımızı hesaplayan bir elektronik kolye geliştirdi.

Elma

Kurabiye

Fıstık

Boyuna takılan ve küçük bir mikrofon yardımıyla ağzımızdan ve boğazımızdan gelen sesleri kaydeden cihaz sayesinde gün içinde neler tükettiğimizi ve ne kadar kalori aldığımızı öğrenebileceğiz. Hesapladığı verileri akıllı telefona gönderen AutoDietary sayesinde vücudumuzda olan bitenden çok daha fazla haberdar olacağız.

Hangi aktiviteyle ne kadar kalori yaktığımızı hesaplayan bir çok cihaz var. Ama gün içinde ne kadar kalori aldığımızı bilmeden, ne kadar yaktığımızı öğrenmek tek başına çok da işe yaramıyor. Bu yüzden tükettiğimiz her şeyin kalorisini hesaplayıp ona göre hareket etmemiz gerekiyor. AutoDietary sayesinde artık hiçbir hesaplama yapmadan neyi yememiz ve neyi yemememiz gerektiğini öğrenebileceğiz.

Yaşam tarzımıza etki edebilir

Örneğin formunu korumak isteyen bir kişi, AutoDietary’nin hesapladığı kalori miktarını yakana kadar spor yapabilir. Ya da kilo vermek isteyenler, o miktarı aşmadan spor salonundan çıkmazlar. Ancak bu sistem tam olarak kullanıma hazır değil. Şu anda sınırlı sayıda gıdayı sesinden algılayabilen cihaz bu işlemde de yüzde 85 oranında başarılı oluyor. Ayrıca, çorbaların ya da sıcak yemeklerin içeriğini, çıkardığımız sesten algılanması tam olarak mümkün olmadığı için cihaz bazı noktalarda yetersiz kalabiliyor.

Bu duruma da bir çare düşünen Doç. Dr. Wenyao Xu, kan şekeri gibi değerleri ölçecek bir biyoizleme cihazından yararlanılabileceğini söyledi. Bu cihaz da ihtiyaç duyulduğu zaman AutoDietary’ye veri sağlayarak kalori alımının doğru hesaplanmasını sağlayacak.

AutoDietary etkili bir şekilde çalışırsa sadece kilo kontrolünde değil, gıda zehirlenmesi yada diğer mide rahatsızlıklarında da doğru teşhis yapılabilmesi için hayati önem taşıyabilir. Hastanın yakın zamanda neler tükettiğini inceleyebilen doktorlar en doğru tedaviyi uygulayabilirler.

Gıdaları yerken çıkardığımız sesleri kaydederek ne yediğimizi algılayan kolye geliştirildi. Boyuna yerleştirilen cihaz gün içinde ne tüketip ne kadar kalori aldığımızı ölçecek.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği