Yapay zeka gözünden yol hikayeleri

Birbirine bağlı bir dizi yapay sinir ağı sistemi, ABD'nin Brooklyn şehrinden New Orleans şehrine giderken yolda '1 the Road' adlı bir roman yazdı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Her şeyi geride bırakıp ülkenin bir ucundan öbür ucuna bir yol gezisine çıkmayı ve dönüşte de o uzun zamandır yazmayı planladığınız romanı yazmış olmayı hayal ettiniz mi? Ettiyseniz de geç kaldınız çünkü artık o işi de robotlar yapıyor.

Birbirine bağlı bir dizi yapay sinir ağı sistemi, ABD’nin Brooklyn şehrinden New Orleans şehrine giderken yolda ‘1 the Road‘ adlı bir roman yazdı. Yazılımcı Ross Goodwin; GPS koordinatları, Foursquare verileri ve görsel algılama yazılımına bağlı bir kamera ile düz yazı oluşturabilen bir sistem geliştirdi.

Klasik hikaye anlatım kurallarına bağlı değil

Romanda hikaye anlatımına dair çok fazla bir şey yok -ama dürüst olmak gerekirse, bu yeteneğe sahip olmayan birçok vasat yazar da roman yazmaktan geri kalmıyor. Ayrıca yapay zekanın romanında hikaye anlamında eksik olan bölümler, deneysel ve sanatsal ifadelerle gideriliyor.

Eserde Jack Kerouac esintileri bulmak mümkün (kendinizi biraz zorlamanız lazım) ve belki de satırlar arasında gizli mesajlar gizli. Ama bahsettiğimiz romanın şunun gibi paragraflardan oluştuğunu unutmamakta fayda var:

Masa görünsün diye siyah, bir köşede kesişen otobüs. Bir askeri elma gizlice girer. Basamakların çizgisinin bir kısmı ve sokak lambası bir sokakta duruyordu ve derin bir otoparktı.

Eğer bu satırlardaki derin ve gizli mesajları anlamakta güçlük çekiyorsanız öyle mesajlar olmadığı için olabilir.

Ustalarla eğitildi

Goodwin yapay sinir ağlarını şiir ve edebi eser veri tabanlarıyla eğitti. Bu yüzden ‘1 the Road’un ifadeleri Siri ya da Alexa’ya göre kulağa daha edebi gelebilir. Bunun sebebi yapay zekanın diğerlerine göre daha sanatsal verilerle beslenmiş olması.

Ayrıca ‘yapay zeka roman yazdı’ demek biraz abartılı bir ifade olabilir. Roman yazmak için en azından anlamlı cümleler kurabilmek ve birbiriyle ilişkili düşünceleri art arda sıralayabilmek gerek. Yapay zeka henüz bu kadar yaratıcı değil. Ama sıradan romanlardan sıkıldıysanız ve deneysel bir şeyler arıyorsanız, yapay zeka size ilginç örnekler sunabilir.

Kaynak: Futurism

Birbirine bağlı bir dizi yapay sinir ağı sistemi, ABD'nin Brooklyn şehrinden New Orleans şehrine giderken yolda '1 the Road' adlı bir roman yazdı. Yazılımcı Ross Goodwin; GPS koordinatları, Foursquare verileri ve görsel algılama yazılımına bağlı bir kamera ile düz yazı oluşturabilen bir sistem geliştirdi. Romanda hikaye anlatımına dair çok fazla bir şey yok ama yapay zekanın romanında hikaye anlamında eksik olan bölümler, deneysel ve sanatsal ifadelerle gideriliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği