Kolektif roman için yeni bir çözüm: Book.Land

Boook.Land adlı projede kullanıcılar sadece son paragrafını gördükleri bir romanın devamında gelecek paragrafı yazarak kitlesel bir roman hazırlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Her yıl Kasım ayında hem amatör hem de profesyonel yararların bir araya gelmesiyle 50 bin kelimelik bir romanın yazıldığı Ulusal Roman Yazma Ayı çerçevesinde oluşturulan Boook.Land adlı proje, ilginç ve heyecan verici bir fikirle karşımıza çıkıyor.

Grafik tasarımcı Harry Boyd ve Londralı tasarımcılar Ben Chan ve Malone Chan tarafından hazırlanan projede sanal ortamda, gerçek zamanlı, kitlesel bir roman yazılıyor. Siteye girdiğinizde karşınıza kullanıcıların yazdığı metinlerden oluşan bir akış çıkıyor. Dileyen kullanıcılar esere illüstrasyon da ekleyebiliyor. Harry bu projeyi hazırlarken (ülkemizde ‘kim-kiminle-nerede’ olarak da bilinen) Consequences adlı oyundan esinlendiğini söylüyor. Bu oyunda oyuncular ellerine gelen katlanmış kağıtlara daha önceden ne yazıldığını bilmeden hikayenin devamını yazıyor. Kağıtlar oyunun sonunda açılınca birbirinden bağımsız olarak yazılmış parçalar okunuyor.

Ekip “Herhangi birimiz iyi bir yazar ya da iyi bir okur değil. Sadece yaratıcı endüstrilerde çalıştığımız için dilin gücünü biliyoruz ve kelimelerle çalışmamız gerekiyor.” diyor. Bu deneyimsiz ve naif tavrın kendilerini bu projeye ittiğini belirtiyorlar.

Konu çok çabuk değişiyor

Üçlü sitede yazılanları günde birkaç kez takip etmeye çalışıyor ve her seferinde hikayenin bambaşka noktalara gittiğini görüyorlar. Ekip “Bir bakıyorsunuz hikaye bir somonun başına gelenleri anlatıyor sonra tekrar bakıyorsunuz tişört giyen ejderhalardan ya da dev hindileri kovalayan Gordon Ramsey’den bahsediyor.” diyor.

Bu haberi yazarken en son yazılan paragraf şuydu: “Peynir Efendi bir sonraki gün uyuyakaldı ve kardiyoloji randevusunu kaçırdı. Sıcak aylarda hep böyle aptalca şeyler yapardı. her sabah yaptığı şeylere devam ederek pikabına uzandı ve babasının kendisine aylar önce doğum gününde verdiği Miles Davis plağını taktı. Peynir Efendi mutfağa gidip bir kahve içmek için kettle’ı çalıştırdı, bir sigara yaktı ve okula giden çocukların sabah çaylarını yemesini izledi.

Evet… Google’ın Firebase platformu üzerine kurulu olan site, ekibin tanımıyla “insanların her şeyin aynı anda gerçekleştiği bir web deneyimi yaşamasına imkan veriyor.”

Neticede ortaya çıkan şey, daima değişen yaratıcılık gücüne bir övgü niteliğinde. Ekip sonuçta ortaya çıkan eseri bastırmayı planlıyor.  Siz de bu esere katkıda bulunmak istiyorsanız yaklaşık bir ay vaktiniz var. Boook.Land adresine gidip yazılarınız ya da çizimlerinizle kitaba katkıda bulunabilirsiniz.

Kaynak: It’s Nice That

Boook.Land adlı projede kullanıcılar sadece son paragrafını gördükleri bir romanın devamında gelecek paragrafı yazarak kitlesel bir roman hazırlıyor. Ulusal Roman Yazma Ayı çerçevesinde oluşturulan Boook.Land internet kullanıcılarının yaratıcılıklarını yansıtmalarına olanak sağlıyor. Katılımcılar dilerse yazı yazmak yerine çizdikleri bir resimle de kitaba katkıda bulunabiliyor. Bir ay sonra tamamlanacak yazma aşamasının ardından kitabın bastırılması planlanıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği