Klasik Windows oyunu Solitaire, tıpkı Doom, Tetris ve World of Warcraft gibi, Strong Museum of Play‘in Dünya Oyun Şeref Listesi‘ne alındı. Bu ödül, Solitaire’in oyun tarihindeki önemli rolüne vurgu yapıyor.
Solitaire ilk kez Windows 3.0 ile birlikte kullanıma sunuldu. Tıpkı Mayın Tarlası gibi Solitaire’in de aslında gizli bir görevi vardı. Farenin bilgisayarlar için hala çok yeni bir teknoloji olduğu dönemde, kullanıcılara fareyle tek tıklama, çift tıklama ve sürükle bırak işlemlerini öğretmesi için tasarlanan bu oyun aslında klasik bir kart oyununun bilgisayara aktarılmış versiyonuydu ve bu durum kolayca anlaşılabiliyordu. Daha sonra Windows 7’ye kadar tüm Windows versiyonlarıyla birlikte sunulan oyun yerini Windows 8’den itibaren daha çeşitli kart oyunlarına bıraktı.
Erişilebilirlik ve Windows’un yanında sunulmanın birleşimi sayesinde oyun bir milyardan fazla bilgisayara kuruldu ve muhtemelen pek çok milyar kez de oynandı.
Fiziksel versiyonundan çok kopamadı
Ününe ve devasa oyuncu tabanına rağmen Solitaire aslında çok iyi bir bilgisayar oyunu değil. Kart oyununun direkt olarak bilgisayara uyarlanması şeklinde hazırlanan oyun, kartların arka yüzüne animasyon eklenmesi ve oyunu kazanınca kartların yerinden fırlayıp o ikonik görseli oluşturması dışında, oynanış bakımından bilgisayara aktarılmanın nimetlerinden herhangi bir şekilde faydalanmadı.
Belki de en affedilmez eksikliklerinden biri, bazı Solitaire bölümlerinin ne kadar iyi oynarsanız oynayın kazanılamaz olmasıydı. Bunu, çok daha üstün bir oyun olan FreeCell ile kıyaslarsak, o oyunda teorik olarak her bir oyunun kazanılması mümkün. Mayın Tarlası ise her iki oyunu da gölgede bırakarak, fiziksel olarak bir karşılığı bulunmayan, sadece bilgisayarda oynanabilen bir oyun olarak bilgisayarın teknolojilerini en iyi şekilde kullanmıştı.
Yorumunuz: