Wikipedia’nın 16 GB’lık verisi DNA’ya kaydedildi

İki MIT mezunu Hyunjun Park ve Nathaniel Roquet tarafından kurulan Catalog adlı girişim, DNA'yı bir depolama aracı olarak kullanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Cuma günü bir duyuru yapan Catalog adlı girişim, Vikipedi’nin İngilizce versiyonundaki tüm metinleri DNA’ya kaydettiklerini açıkladı.

Bu başarı, evlerimize sığabilecek büyüklükteki bir makine olan DNA yazıcı ile mümkün oldu. DNA yazıcının yakın zamanda telefonlarımızdaki bellek çiplerinin yerini alması mümkün görünmüyor ancak şirket, verilerini arşivlemek isteyen müşteriler için faydalı olacağını düşünüyor. 2016 yılında iki MIT mezunu Hyunjun Park ve Nathaniel Roquet tarafından kurulan Catalog, insan DNA’sından daha kısa olan yapay DNA zincirleri kullanıyor. Daha fazla veri depolayabilmek için bu kısa zincirlerden çok sayıda kullanıyorlar.

Catalog, insanlığın ortaya koyduğu bilgileri sadece Dünya üzerinde değil güneş sisteminin başka yerlerinde de saklamak üzere çalışan Arch Mission Foundation ile iş birliği yapıyor. Catalog’un DNA yazıcı makinesi saniyede 4 megabit hızında veri yazabiliyor. Boston merkezli şirketin çalışmaları sonuç verirse, optimizasyonlar sayesinde bu oran üçe katlanacak. Böylece insanlar tek bir günde 125 gigabayt veri kaydedebilecek.

DNA kozmik ışınlar yüzünden bozulabilen bir şey olsa da Catalog’a göre DNA, diğer depolama alternatiflerinden çok daha sağlam. Düşünsenize, elimizde nesli binlerce yıl önce tükenen hayvanların DNA’sı var. Masanızın çekmecesinde sakladığınız USB flash diskinin bundan 25 yıl sonra hala kullanışlı olacağı ne malum?

Kaynak: CNet

2016 yılında iki MIT mezunu Hyunjun Park ve Nathaniel Roquet tarafından kurulan Catalog adlı girişim, Vikipedi'nin İngilizce versiyonundaki tüm metinleri DNA'ya kaydettiklerini açıkladı. Bu başarı, evlerimize sığabilecek büyüklükteki bir makine olan DNA yazıcı ile mümkün oldu. Catalog'un DNA yazıcı makinesi saniyede 4 megabit hızında veri yazabiliyor. Boston merkezli şirketin çalışmaları sonuç verirse, optimizasyonlar sayesinde bu oran üçe katlanacak. Böylece insanlar tek bir günde 125 gigabayt veri kaydedebilecek.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği