Wifi ile duvarların ardı fotoğraflanabiliyor

Alman mühendisler, Wifi teknolojisini, modemin bulunduğu binanın üç boyutlu fotoğraflarını çekmek için kullandı. Üstelik binaya girmeye gerek kalmadan.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Wifi sinyalleri duvarlardan geçebiliyor. Hiç düşünmeden kullandığımız bu teknoloji sayesinde, diğer odadaki kablosuz modeme bağlanıp internete girebiliyoruz. Ancak bu kablosuz iletişim dalgaları sadece bizim cihazlarımıza değil, yakın çevredeki herkese ulaşıyor. Modemler, sinyallerini çevredeki objelerden yansıtarak, görünmez ışık yayan birer ampul gibi etrafa yayıyor.

Alman mühendisler, Wifi teknolojisinin bu özelliğini, modemin bulunduğu binanın üç boyutlu fotoğraflarını çekmek için kullandı. Üstelik binaya girmeye gerek kalmadan. 23 yaşındaki fizik öğrencisi Philipp Holl “Bu teknoloji sayesinde birinin odasını Wifi sinyallerini kullanarak tarayabiliyoruz.” diyor.

Tez çalışması olarak ortaya çıktı

Holl cihazı ilk olarak, akademik danışmanı Friedmann Reinhard’ın gözetiminde bir tez çalışması olarak geliştirdi. İkili daha sonra bu çalışmayı Physical Review Letters adlı dergiye gönderdi. Holl bu tekniğin şimdilik sadece prototip aşamasında olduğunu ve sınırlı bir çözünürlüğe sahip olduğunu ancak vaat ettiği potansiyelin heyecan verici olduğunu söylüyor. Kurulan düzenek sayesinde 4 santimetreden büyük tüm nesneler algılanabiliyor.

Aslında Wifi kullanarak duvarların ötesini görme tekniği yıllardır kullanılıyor. Bazı düzenekler bir ya da iki anten kullanarak bu yöntem sayesinde eve izinsiz giren kişileri belirleyebiliyor. Diğer düzeneklerde ise bir dizi anten ile duvarın ötesinin iki boyutlu görselleri oluşturulabiliyor. Holl’un geliştirdiği yöntem ise Wifi sinyallerini, odanın ve içinde bulunan her şeyin üç boyutlu birer hologramını oluşturmak için kullanan ilk çalışma.

Önceki yöntemlerden daha farklı

Holl “Çok daha fazla sinyal kaydettiğimiz için çok daha iyi görseller elde edebiliyoruz.” diyor. Yeni yöntemi öncekilerden ayıran bazı özellikler var. Öncelikle Holl bu yöntemde biri sabit diğeri hareketli olmak üzere iki anten kullanıyor. Sabit olan anten, Wifi alanının arka planını ya da referans noktalarını oluştururken, hareketli anten ise o noktaya olan uzaklığa göre Wifi sinyalinin nasıl değiştiğini kaydederek önündeki engellerin konumunu ve şeklini tespit ediyor. Antenlerin büyük olmasına da gerek yok. Akıllı telefon antenleri bile yeterli olabiliyor.

İkinci özellik ise antenlerin sadece sinyal yoğunluğunu değil ayrıca sinyalin fazını da kaydetmesi. Modemler mikrodalga radyasyonu farklı frekans ve fazlarda yayıyor. Bu fazları algılamak, odanın haritasının çıkarılmasına yardımcı oluyor.

Son olarak, her iki antenden alınan bilgiler aynı anda bilgisayara aktarılıyor ve bir yazılım yoğunluk ve faz farklarını ortaya koyuyor. Yazılım, hareket halinde olan antenin sağladığı iki boyutlu görüntüleri üst üste koyarak üç boyutlu bir hologram oluşturuyor. Wifi çoğu duvardan geçebildiği için, oluşan hologramlar, odadaki nesneleri bize gösteriyor.

Henüz prototip aşamasında

Holl ve Reinhard’ın ilk hologramı, bir odada modemin önüne yerleştirilmiş haç şeklindeki metal çubuklar oldu. Görüntülerde, haç şeklinde bir cismin sinyalleri kestiği seçilebiliyor. Sonuçlar çok yüksek çözünürlüklü olmasa da bu konseptin işe yaradığını kanıtlamak için yeterli.

Holl, bu tekniğin uygulama alanlarının oldukça yaygın olabileceğini düşünüyor. Birkaç farklı noktaya sabit antenler yerleştirerek, deprem sonrasında enkaz altında kalan kişileri tespit edebiliriz. Ya da casuslar evde birinin olup olmadığını görebilirler. Holl, “Hareketli anteni bir drone’a yerleştirerek tüm bir binayı 20-30 saniyede tarayabilirsiniz” diyor. Aşağıdaki video tekniğin nasıl çalıştığını detaylı bir şekilde gösteriyor.

Kaynak: Business Insider

 

Kablosuz iletişim dalgaları sadece bizim cihazlarımıza değil, yakın çevredeki herkese ulaşıyor. Modemler, Wifi sinyallerini çevredeki objelerden yansıtarak, görünmez ışık yayan birer ampul gibi etrafa yayıyor. Alman mühendisler, Wifi teknolojisinin bu özelliğini, modemin bulunduğu binanın üç boyutlu fotoğraflarını çekmek için kullandı. Üstelik binaya girmeye gerek kalmadan. 23 yaşındaki fizik öğrencisi Philipp Holl "Bu teknoloji sayesinde birinin odasını Wifi sinyallerini kullanarak tarayabiliyoruz." diyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği