Uzaktan kumandalı kamyon filoları

Otomobil üreticileri ve teknoloji şirketleri otonom araçlarla bir gelecek inşa etmeye çalışırken, Caterpillar o geleceğe çoktan erişti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Hiç bir buldozer kullanmak istediniz mi? Peki bir buldozeri kilometrelerce öteden kontrol etmek istediğiniz oldu mu? Peki yaklaşık 5 bin kilometre uzaklıktaki bir buldozer filosunu kontrol etmeye ne dersiniz? Bu düşünce kulağa bilim kurgu gibi gelebilir ancak 2017 Edison Ödülleri’ne gitmiş olsaydınız bu deneyimi yaşama şansını bulabilirdiniz. Ödül töreninde katılımcılar, Caterpillar’ın (CAT) sürücüsüz teknolojilerini test etme şansı buldu.

CAT İnovasyon Uygulanabilirlik Müdürü Tazio Grivetti, madenciliğin bazen tehlikeli bir iş olduğunu belirtiyor. Sürücülerin bazen çok dik ve oldukça dar yollarda dev araçlar kullanması gerekiyor. Bu yollarda olmasalar bile diğer devasa madencilik araçlarının arasında manevralar yapmaları gerekiyor ve diğer araçların sürücüleriyle birlikte herkes daima ölümle burun buruna çalışmak zorunda kalıyor. Bu yüzden şirket kendi araçlarına bir dizi gelişmiş teknoloji ürünü yerleştirerek çalışanların hayatlarını kurtarmaya odaklanmış.

Örneğin, araçlara yerleştirilen yapay zeka sistemleri sayesinde, sürücüler artık aracı sürücü koltuğundan değil, kilometrelerce uzakta tamamen güvenli bir yerde bilgisayar başından kontrol edebiliyor. Karmaşık algılama teknolojileri bu durumu mümkün kılıyor. Böylece hem güvenlik hem de verimlilik artmış oluyor.

Ayrıca yarı otonom özellikler, operatörlerin araçları ofisten kontrol etmesine izin verirken, araçlardaki algılama teknolojileri, araçların birbirine ya da çevredeki çalışanlara çarpmasını engelleyen bir kapama düğmesi görevi görüyor.

Otonominin geleceği

Bu teknolojileri araçlara eklemek elbette madenciliği biraz daha masraflı hale getiriyor ancak insan yaşamına bir bedel biçebilmek mümkün değil. Grivetti burada asıl noktanın ne olduğunu “güvenlik bizim bir numaralı önceliğimizdir” sözleriyle ifade ediyor.

CAT operatörleri, günümüzde üç dozerlik filoları 4 bin 800 kilometre uzaktan kontrol ediyorlar. Kulağa etkileyici geliyor ancak bu daha sadece başlangıç. Grivetti bu teknolojinin mesafelerle sınırlı olmadığını belirtiyor. Dünyanın her noktasından aynı şekilde çalışabilen sistem sayesinde herhangi birisi, dünyanın bir ülkesinde bir ofiste oturup, dünyanın öbür ucunda bulunan küçük bir filoyu yönetebilir.

Bir dahaki sefere birisi size otonom araçların geleceğin önemli bir parçası olacağını söylediğinde, o bahsi geçen ‘geleceğin’ aslında bir süre önce hayatımıza girdiğinden bahsedebilirsiniz. Şirketin sözleriyle ifade edecek olursak: “Otomobil üreticileri ve teknoloji şirketleri otonom araçlarla bir gelecek inşa etmeye çalışırken, Caterpillar o geleceğe çoktan erişti.”

Kaynak: Futurism

Yaklaşık 5 bin kilometre uzaklıktaki bir buldozer filosunu kontrol etmeye ne dersiniz? Bu düşünce kulağa bilim kurgu gibi gelebilir ancak 2017 Edison Ödülleri'ne gitmiş olsaydınız bu deneyimi yaşama şansını bulabilirdiniz. Ödül töreninde katılımcılar, Caterpillar'ın (CAT) sürücüsüz teknolojilerini test etme şansı buldu.  araçlara yerleştirilen yapay zeka sistemleri sayesinde, sürücüler artık aracı sürücü koltuğundan değil, kilometrelerce uzakta tamamen güvenli bir yerde bilgisayar başından kontrol edebiliyor. Karmaşık algılama teknolojileri bu durumu mümkün kılıyor. Böylece hem güvenlik hem de verimlilik artmış oluyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği