Uyurken de öğrenmek mümkün

Paris'teki bir grup araştırmacı, uykunun doğru evresinde sunulduğunda yeni işitsel hatıraların öğrenilebildiğini ortaya koydu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Paris’teki bir grup araştırmacı, yeni işitsel hatıraların uykunun doğru evresinde sunulmasıyla öğrenme sağlanabildiğini ortaya koydu. Uyurken yeni şeyler öğrenme fikri bilimcileri uzun yıllardır meşgul ediyor. Bu yeni araştırma ise uyku esnasında yeni şeyler öğrenilebildiğini ortaya koyuyor. Uyku ve hafıza arasındaki bağlantı yıllardır araştırılıyor. Uyku süreci, yeni bilgileri nasıl edindiğimize dair önemli ipuçları sunuyor. Bu süreç genellikle, gün içinde edindiğimiz bilgileri daha derin kortikal merkezlere yerleştirdiğimiz ‘hafıza güçlendirme’ işlemi olarak adlandırılıyor.

Farklı uyku evrelerinde hangi bilgilerin güçlendirildiği hala tartışma konusu. Fakat genel kanı duygusal hatıraların REM uykusunda, rakamlar gibi bildirimsel belleklerin ise derin uykuda güçlendirildiği yönünde. Yapılan araştırma kapsamında araştırmacılar, uyuyan kişileri beyaz gürültüye maruz bıraktılar. Asıl amaç, beyin çizgesi yöntemiyle kişilerin beyinlerinin bu seslere farklı uyku evrelerinde nasıl tepki vereceğini anlamaktı. Ayrıca uyandıktan sonra bu sesleri daha iyi tanıyıp tanımadıklarını anlamaya çalışıldı. Hem beyin çizgesi yöntemi hem de uyandıktan sonraki davranışlar, sesleri REM uykusunda duyanların tamamının sesleri tanıdıklarına dair belirtiler gösterdiğini ortaya koydu. Gözlemlenen kişilerin N2 uyku evresindeyken de öğrenme belirtileri gösterdikleri anlaşıldı. Öte yandan, kişiler derin uykudayken dinletilen seslerde aynı durum gözlemlenmedi.

Daha önemli şeyler öğrenmek mümkün olabilir

Araştırmanın ilginç sonuçları, uykunun hafıza üzerindeki etkilerine dair çelişkili iki teoriyi uzlaştırıyor gibi görünüyor. Kişilerin derin uykudayken yeni şeyler öğrenememesi beynin gereksiz bilgileri göz ardı ediyor olmasıyla açıklanabilir. Daha aktif olan REM ve N2 uyku evreleri ise uyuyan beynin yeni bilgileri kabul edebileceğine işaret ediyor. Bu yüzden, duruma göre uyku hem ‘hafıza güçlendirici’ hem de ‘hafıza çöplüğü’ görevi görebilir. Sonuç olarak araştırma, eğer sesler uykumuzun doğru evresinde sunulursa yeni şeyler öğrenebileceğimizi gösteriyor. Bu uygulamanın kelime öğrenimi gibi daha karmaşık olaylar için de kullanılıp kullanılamayacağını anlamak için daha fazla araştırma gerekiyor. Yapılan araştırma Nature Communications adlı dergide yayımlandı.

Kaynak: New Atlas

Paris'ten bir grup araştırmacı uyku esnasında yeni işitsel hatıraların oluşturulabileceğini ortaya koydu. Kişiler uyandıktan sonra REM uykusundayken dinledikleri sesleri hatırlayıp hatırlamadıkları test edildiğinde o sesleri tanıdıklarına dair belirtiler gösterdiler. Gözlemlenen kişilerin N2 uyku evresindeyken de öğrenme belirtileri gösterdikleri anlaşıldı. Öte yandan, kişiler derin uykudayken dinletilen seslerde aynı durum gözlemlenmedi. Araştırma duruma göre uykunun hem 'hafıza güçlendirici' hem de 'hafıza çöplüğü' görevi gördüğünü ortaya koydu. Bu uygulamanın kelime öğrenimi gibi daha karmaşık olaylar için de kullanılıp kullanılamayacağını anlamak için daha fazla araştırma gerekiyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği