Uçakta cep telefonumuzu kapatmazsak ne olur?

Uçaklarda cep telefonu kullanımının güvenli yöntemleri olsa da güvenliği riske atmamak ve yolcuların rahatını sağlamak için bu uygulama tercih edilmiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Uçaklarda cep telefonu kullanımı konusu uzun süredir havayolu endüstrisi tarafından tartışılıyor. Teknoloji her geçen gün değişirken, günümüzde cep telefonu kullanımı gerçekten uçakları etkiliyor mu? Uçakta yapılan uyarıları dinlemez ve telefonumuzu kullanmaya devam edersek ne olur? Malesef bu sorunun yanıtı çok net değil.

Öncelikle bazı teknik detayları bilmek gerekiyor. Yerden 3 km yukarıda seyahat ederken cep telefonu kullanmaya çalışırsak, yerdeki baz istasyonları bize ulaşabilmek için çok güçlü sinyaller göndermeye çalışacaktır. Bu sinyallerin uçağın iletişim sinyalleri ile çakışma ihtimali bulunuyor. Bu da pilotlar için zorluk çıkarabilir. Yalnız belirtmekte fayda var. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Bugüne dek hiçbir uçak kapatılmayan bir cep telefonu yüzünden kaza yapmadı[/inlinetweet].

Eski Boeing Mühendisi Kenny Kirchoff durumu şöyle özetliyor: “Olay bir cep telefonunun uçağı düşürmesi değil. Gelen sinyaller özellikle iniş ve kalkış gibi karmaşık işlemler sırasında pilotun dikkatinin dağılmasına sebep olabilir. Bu işlemler, pilotun tam konsantrasyonunu gerektiriyor. Bu sırada başka sinyaller sebebiyle pilotun dikkatinin dağılmasını riske edemeyiz.”

Teknoloji müsaade ediyor

Ancak gelişen teknoloji artık uçuş sistemlerini etkilemeyecek cep telefonu bağlantılarını da mümkün kılıyor. Hatta sadece havada telefon kullanımı imkanı sağlayan AeroMobile ve On Air gibi operatörler bulunuyor ve bu operatörler 27 adet büyük havayolu şirketi ile ortak çalışarak bu şirketlerin yolcularına uçakta cep telefonu kullanma imkanı sunuyor.

Avrupa Uçuş Güvenliği Ajansı 2014’te aldığı kararla birlikte havayolu şirketlerinin modern teknolojileri kullanarak müşterilerinin cep telefonu kullanımına izin verip vermeyeceğine karar verme yetkisi olduğunu belirtti. Bunun için, havayolu şirketinin uçaklarının elektronik cihazlardan etkilenmediğini kanıtlaması gerekiyor. Şirket daha sonra müşterilerinin bu cihazları uçuş sırasında kullanmasına izin verebiliyor.

ABD’de ise durum daha farklı. Gelişen teknolojiye rağmen FAA (Amerikan Federal Havacılık Yönetimi) uçuşlarda cep telefonu ile sesli iletişim kurulmasına izin vermiyor. FAA kurallarına göre, etkisi ne olursa olsun, bilinçli bir şekilde sinyal yayan hiçbir elektronik cihaz uçuşlarda kullanılamıyor.

Uçaklarda telefon kullanılmasını sağlayan bir diğer teknoloji de minyatür baz istasyonları. Uçağa yerleştirilen bu baz istasyonları sayesinde müşteriler uçağın uçuş sistemlerini etkilemeden cep telefonlarını kullanabiliyor. 2012’de yapılan bir çalışma, bu yöntemin güvenli olduğu sonucuna varmıştı.

Yolcular rahatsız olabilir

Uçakta cep telefonu ile konuşmak biraz da yolcuların rahatını bozacağı için tercih edilmeyen bir uygulama. Uçaktaki herkes telefonu ile konuşabilse, kapalı ortamda büyük bir gürültü oluşma ihtimali var. Uçakta, yakınlarınızda oturan bir kişi, koridorun diğer tarafında oturan arkadaşıyla sohbet ettiğinde ne kadar rahatsız olduğunuzu düşünün. Bir de herkes cep telefonu ile konuşmaya başlarsa yolculuk işkenceye dönebilir.

 

Kaynak: Travel and Leisure

Uçaklarda cep telefonu kullanımı konusu uzun süredir havayolu endüstrisi tarafından tartışılıyor. Teknoloji her geçen gün değişirken, günümüzde cep telefonu kullanımı gerçekten uçakları etkiliyor mu? Uçakta yapılan uyarıları dinlemez ve telefonumuzu kullanmaya devam edersek ne olur? Malesef bu sorunun yanıtı çok net değil.

2 Yorum

  • “Türk hava sahasına girdik madem niye çekmiyo bu?” diyeni de var. Uçak kalkarken “ay günbatımı çok hoş bi çekiim” diyen de. Bu kadar kazasız sefer olması bir mucize gibi. :)

  • Havalimanlarındaki sıvı kısıtlamasının sebebiyle ilgili bir yazı da şahane olurdu. Konuyla ilgili yapılan hiçbir açıklama tatmin edici değil zira. Teşekkürler

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği