Tüm dünyada hayvan nüfusu hızla azalıyor

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın Yaşayan Gezegen Raporu'na göre 1970-2012 yılları arasında omurgalı hayvanlar yüzde 58, tatlı su canlıları ise yüzde 81 azaldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

The Living Planet Report (Yaşayan Gezegen Raporu) gezegenimizin biyoçeşitliliği, ekosistemleri ve doğal kaynaklara olan ihtiyaç gibi konularda ne durumda olduğunu ve bunun insanlar ve vahşi yaşam üzerindeki etkilerini belgeliyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından her iki yılda bir yayınlanan rapor dünyanın sağlığı konusunda kapsamlı bir fikir sahibi olmayı sağlayacak araştırmaları bir arada topluyor.

Dünyada hayvan popülasyonlarının durumu ne?

1970-2012 arasında, memeliler, kuşlar ve balıkların da aralarında bulunduğu omurgalı hayvanların nüfusu yüzde 58 azaldı. Ayrıca tatlı su türlerinde bugüne dek görülen en büyük düşüş yaşanıyor. Aynı dönemde tatlı su türlerinin nüfusunda yüzde 81’lik bir düşüş gözlendi.

Doğanın bu şekilde yok olması insanları da tehdit ediyor. Eğer bu konuda harekete geçilmezse gelecekte dünya bizim için çok da yaşanabilir bir yer olmayacak. Kalkınma, ekonomi, çalışma ve yaşam tarzı konularında aldığımız kararların vahşi doğa üzerindeki etkisini de göz önünde bulundurmak zorundayız. İnsanlık ve doğa arasındaki bağın anlaşılması, gelecek nesiller için güzel bir yaşama ortamı sunmak için gerekli.

Neden bazı hayvan popülasyonları azalıyor?

Hayvan nüfusunun azalması, o türün direncine, yaşam alanına ve karşı karşıya kaldığı tehlikelere bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Vahşi yaşamı en çok tehdit eden etmenler şunlar:

Yaşam alanının yok olması ya da bozulması

Yaşam alanının zarar görmesi hayvan nüfuslarının azalmasındaki en yaygın faktör. Sürdürülemez tarım, yerleşim alanı açma ya da enerji santrali üretme gibi pek çok faktör bölgenin doğasını olumsuz yönde etkiliyor. WWF ülkelere doğal kaynakların tespit edilmesi ve etkili bir şekilde kullanılması konusunda yardımcı oluyor.

Yiyecek sistemleri

Mevcut yiyecek sistemlerimiz tarım için yaşam alanlarının yok edilmesi, aşırı avlanma sebebiyle okyanuslardaki balık nüfusunun azalması ve kirlilik gibi sebeplerle doğal yaşama zarar veriyor. WWF, doğaya verdiğimiz olumsuz etkileri azaltarak besleyici besinler elde etmemizi sağlayacak yeni yöntemler geliştirmek için çalışıyor.

İklim değişikliği

İklimimize değiştikçe çeşitli hayvanların hayatta kalmak için yeni şartlara adapte olması gerekiyor. Isı değişiklikleri, göç ve üreme gibi etkinliklerin zamanını değiştirerek yanlış zamanlarda gerçekleşmesine sebep oluyor. Küresel anlamda iklim değişikliğini düzenlemek için ciddi önlemler alınmaya başladı.

Aşırı kullanım

Hayvanlar nüfuslar bazen direkt olarak yasa dışı ve sürdürülemez avlanma gidi sebeplerle bazen de dolaylı yoldan, bir hayvanı yakalamaya çalışırken diğer hayvanların yakalanması sebebiyle hızla azalıyor. WWF doğal yaşama yönelik suçların ve yasa dışı avlanmaların önüne geçmek için çalışmalar yürütüyor.

Neler yapılıyor?

Yaşayan Gezegen Raporu önümüze biraz zorlayıcı bir tablo sunsa da hala iyimser olmak için sebepler var. Dünyayı daha sağlıklı, daha güvenli ve daha dayanıklı bir gezegen yapacak bir süreçten geçiyoruz.

WWF hükumetlerle, özel şirketlerle ve topluluklarla çalışarak karbon salınımının azaltılması, yaşam alanlarının korunması ve iklim değişikliğini önleyecek politikaların geliştirilmesi için çalışıyor. Ormanlar, okyanuslar, temiz su kaynakları ve otlakların korunması için çalışmalar sürdürülüyor. Çevreye zarar vermeden beslenebilmek için yeni yöntemler keşfediliyor.

Dilerseniz siz de WWF için gönüllü olarak çalışabilir ya da bağışta bulunabilirsiniz.

Kaynak: WWF

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yayınlanan Yaşayan Gezegen Raporu, hayvan popülasyonlarının, doğal yaşama alanlarının yok edilmesi sebebiyle ciddi oranda azaldığını gösteriyor. Rapora göre 1970-2012 yılları arasında omurgalı hayvanların nüfusu yüzde 58, tatlı su canlılarının nüfusu ise yüzde 81 oranında azaldı. Hayvanların yaşam alanlarının yok olmasının başlıca sebepleri ise tarım, yerleşim ve avlanma gibi sebeplerle doğanın tahrip edilmesi. WWF bu alanda hem insanları bilinçlendirmek hem de gerekli politikaların izlenmesini sağlamak için çalışmalar yürütüyor.

1 Yorum

  • Çok üzücü; gezegenin sadece bize ait olmadığını ogrendigimizde gec olmaz dilerim

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği