Botswana’da fil katliamı

Botswana'da geçtiğimiz günlerde bir doğal yaşamı koruma alanının yanında 87 adet fil ölüsü bulundu. Filleri kaçak avcıların öldürdüğü sanılıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz 20-30 yıllık zaman zarfında Afrika filleri kaçak avcılar tarafından avlanırken Botswana bölgede nadir görülen bir başarı hikayesine imza atmıştı. Dünyanın en büyük fil popülasyonuna ev sahipliği yapan ülkede son 15 yılda fil sayısı sabit kaldı. Bu yüzden, geçtiğimiz günlerde ülkede bir doğal yaşamı koruma alanının yanında 87 adet fil ölüsü bulunduğu haberi oldukça sarsıcı şekilde gündeme oturdu.

Ölü hayvanlar Okavango Deltası yakınındaki doğal yaşamı koruma alanının yakınında Elephants Without Borders (Sınır Tanımayan Filler) adlı koruma grubu tarafından Temmuz’un ortalarında tespit edildi. Fil çevrebilimcisi ve Elephants Without Borders yönetcisi Mike Chase “Şok oldum, söyleyecek söz bulamıyorum. Ben hayatım boyunca bu boyutta bir kaçak fil avı ne gördüm ne de duydum.” diyor.

Hayvanların çoğunun geçtiğimiz haftalarda öldürüldüğü ve çok ciddi yaraları bulunduğu görüldü. Bu durum kaçak avcıların fil dişi için bu hayvanları öldürdüğüne işaret ediyor. Chase “Hepsinin kafatasları, dişlerinin sökülmesi için koparılmıştı. Kaçak avcılar suçlarını gizlemek için hayvanların cesetlerini kuru çalılarla örtmüş” diyor.

Hükumet iddiaları reddediyor

Botswana hükumetinden yapılan açıklamada ise raporun hatalı ve yanlış yönlendirici olduğu belirtilerek ölen fil sayısının 53 olduğu ve bunların çoğunun doğal sebeplerle öldüğü ifade edildi. Ancak Chase ve ekibi 87 filin öldüğüne dair birden çok tanıkları olduğunu ve havadan yapılan her incelemede yanlarında bir hükumet yetkilisinin bulunduğunu belirtiyor.

Raporda “Ölü hayvanların yaşlarının ve sınıflandırmalarının farklılığı, kaçak avcıların bir katliam yaptığının göstergesi. Bu durum bölgede uzun süredir devam ediyordu.” ifadeleri yer alıyor. Bölgede ayrıca geçtiğimiz üç ay içinde üç adet beyaz gergedan ölüsüne rastlandı.

Elephants Without Borders tarafından yapılan ve 2016’da yayımlanan ‘Great Elephant Census’ adlı araştırmaya göre, bu son olay öncesinde, Botswana fillerini koruma konusunda oldukça başarılıydı. Aynı belgede Afrika’da 18 ülkede toplam 350 bin fil bulunduğu, bunların 130 binden fazlasının Botswana’da yer aldığı belirtiliyor.

Kaçak avcılığa yönelik kanunlar yumuşatılmıştı

Botswana’nın filleri koruma konusundaki agresif tutumu ülkede fil nüfusunun güvende olmasını sağlayan en önemli etmenlerden biriydi. Ülkede kaçak avlandığı tespit edilen kişiler için vur emri bulunuyordu. Ancak Mayıs ayında, Başkan Mokgweetsi Masisi seçildikten sadece bir ay sonra, Botswana kaçak avcılıkla mücadele ekiplerini silahsızlandırma kararı aldı. Neden böyle bir karar alındığına dair yetkililerden bir açıklama yapılmazken Haziran ayında da vahşi yaşam avcılığı yasağının bazı bölgelerde kaldırılabileceği belirtildi.

Botswana’nın kaçak avcılıkla mücadele konusundaki tavrının yumuşaması, doğal yaşamı koruma gruplarını endişelendirdi. Chase “Dünyanın en büyük fil nüfusuna sahibiz ve şu anda kaçak avcılar için sezon açılmış durumda. Araştırmalarımızda kaydettiğimiz durumun ölçeğini kontrol altına almak için daha fazla şey yapmamız gerekiyor.” diyor.

Ne yazık ki Botswana’daki ölü fil sayısı 87’nin de üzerinde olabilir. Havadan yürütülen incelemeler henüz tamamlanmadı ve çevreciler daha fazla ölü fille karşılaşmaktan endişe ediyor.

Kaynak: Smithsonian Mag

Botswana'da geçtiğimiz günlerde bir doğal yaşamı koruma alanının yanında 87 adet fil ölüsü bulundu. Fillerin dişleri için kaçak avcılar tarafından öldürüldüğü sanılıyor. Geçmişte kaçak avcılığa karşı sert tutumu sayesinde dünyanın en büyük fil nüfusuna sahip olan Botswana'da toplamda 130 binin üzerinde fil bulunuyor. Ancak ülkenin yeni başkanı, göreve geldikten bir ay sonra, Mayıs ayında kaçak avcılıkla mücadele ekiplerini silahsızlandırdı. Bunun ardından kaçak avcılıkta artış görülmeye başladı. Hükumet ise bulunan ölü fil sayısının 87 değil 53 olduğunu ve bu fillerin çoğunun doğal sebeplerle öldüğünü söylüyor. Ancak çevreciler hayvanların kafatasının koparıldığını, bunun da fildişi almak isteyen avcıların işi olduğunu belirtiyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği