Trafik sıkışıklığının en basit çözümü

Trafik sıkışıklığı hiçbir dış sebep olmadan, sadece trafikteki bir aracın gereksiz fren yapmasıyla oluşabiliyor. Çözüm ise otonom araçlar.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Eğer trafiğin nasıl işlediğini biraz biliyorsanız tıkanıklıkların da neden oluştuğuna dair bir fikriniz vardır. Trafikle ilgili belki de en can sıkıcı bilgi şudur: kilometrelerce süren ve belki de saatlerce açılmayacak olan sıkışıklığın tek sebebi gereksiz yere frene basan bir sürücü olabilir.

Zaten engellenmesi imkansıza yakın olan bu durumdan ve sıkışıklığın nasıl çözülebileceğinden habersiz olan sürücüler durumu iyice kötü hale getirir. Eğer tüm sürücüler bu durumun farkında olsa ve tam olarak olması gerektiği gibi davransa hiç trafik olmazdı. Aslında yapılması gereken oldukça basit: takip mesafesini korumak. Hem öndeki araçla hem de arkanızdaki araçla aranızda yeterli takip mesafesi olduğu sürece trafik oluşmasına sebep olmanız oldukça zor. Aşağıdaki (Türkçe altyazılı) video bu durumu tüm detaylarıyla açıklıyor.

Teoride oldukça kolay bir yöntem olan takip mesafesini koruma ve sabit bir hızla seyahat etme eylemlerini pratiğe geçirmek neredeyse imkansız. Tüm sürücülere bu yöntemi anlatıp herkesi buna uymaya ikna etmiş olsak bile insanlar her zaman öndeki ve arkadaki arabayla sabit bir takip mesafesini koruyabilecek kadar iyi sürücüler değiller. Ayrıca herkes bu kurala uymaya özen gösterse bile tek bir sürücünün hatalı sürüşü tüm trafiğin tıkanmasına sebep olabilir.

Çözüm otonom araçlar

Peki bunu çözmenin hiçbir yolu yok mu? Var: otonom araçlar (ama sadece otonom araçlar). Yolda ne kadar fazla robotik otomobil bulunursa araçlar birbiriyle o kadar fazla iletişim kurabilir. Böylece belirlenecek kurallara katı bir şekilde uyabilir ve insan sürücülerden çok daha etkili bir sürüş deneyimi sunabilir. Ancak sadece bir tane insan sürücü olması bile bu sistemin bozulmasına sebep olabilir. Bu sebeple minimum trafik sıkışıklığı için yollarda tamamen otonom araçların bulunması gerekiyor. Başarılı bir örneği Isaac Asimov’un romanının uyarlaması olan 2004 yapımı Ben, Robot filminde görülebilen bu durum yakında gerçekleşecek gibi görünmüyor. O zamana kadar kendi aracınızı kullanmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Kaynak: Popular Mechanics

Bir trafik kazası, ışıklarda zamanında hareket etmeyen bir sürücü, gereksizce yapılan bir fren ya da öndeki aracı çok yakından takip eden bir sürücü trafik sıkışıklığına sebep olabilir. Kalabalık bir yolda trafiğin oluşması için tek bir sürücünün hata yapması yeterli. Otomobilleri insanlar kullandığı sürece bunu engellemek neredeyse imkansız. Ancak otonom araçlar yaygınlaştıkça trafikte daha fazla iletişim kuran ve kurallara daha fazla uyan arabalar olacak. Trafikte hiç insan sürücü kalmadığında ise hem trafik kazaları hem de trafik sıkışıklığı engellenebilir.

3 Yorum

  • Otonom Aracmis ” Yaw He HE “, diyesi geliyor insanin. Sürücü insan maymundur demesi yokmu.
    Artik, Araclar ve Yol ticari olarak kullanilacak (kullanilmak lsteniyor, tek istedikleri bu, ve mâliyetler azalsin.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği