Tıp öğrencileri için geliştirilen robot çocuk

Gerçek bir hasta gibi davranabilen ürkütücü derecede gerçekçi robot Pediatric Hal, tıp öğrencilerinin tecrübe edinmesini sağlamak için üretildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Belirli bir ameliyatın nasıl gerçekleştirileceğini öğrenmeye çalışan bir tıp öğrencisi olduğunuzu varsayalım. Gece geç saatte sınıfta yalnızsınız. Küçük bir çocuk mankenin üzerinde zorlu bir işlemi hakkıyla gerçekleştirmeye çabalıyorsunuz. Neşteri mankenin belirli bir yerine doğru yaklaştırdınız… O da ne! Mankenin gözleri mi hareket etti yoksa? Siz “Yok canım, olur mu öyle şey.” diye düşünürken manken aniden canlanıp sedyenin etrafında dolanmaya başlıyor.

Kulağa bir korku filminin ilk sahneleri gibi gelse de değil. Anlatışan şey, tıp eğitimi şirketi Gaumard Scientific’te çalışanların ürettiği ürkütücü derece canlı görünen yeni robot Pediatric Hal. 5 yaşındaki bir çocuk hastaya benzeyecek şekilde tasarlanan Hal, sorulara cevap verebiliyor, gözleriyle karşıdakinin parmaklarını takip edebiliyor, “Anne” ya da “baba” diye ağlayabiliyor, korktuğunda çişini yapıyor, bir yerine iğne batırıldığında “Ah!” diye bağırabiliyor, kalp ritim bozukluğu ya da kalp durması gibi çeşitli hastalıkların belirtilerini taklit edebiliyor.

Hedef gerçekçi bir eğitim tecrübesi oluşturmak

Robotla ilgili yapılan tanıtım yazısında robotun üretilme amacı, tıp eğitimi alan öğrencilerin gerçek hastalar üzerinde çalışmadan önce her şeyi öğrenmelerini sağlamak olarak tanımlandı. Bir doktorun gerçek bir hastayla ilgilenirken karşılaşabileceği davranışları sergileyen Hal bu anlamda oldukça gerçekçi bir robot.

Kaynak: Digital Trends

Tıp eğitimi şirket Gaumard Scientific, tıp öğrencilerinin çok daha gerçekçi modeller üzerinde çalışarak tecrübe kazanmasını sağlamak için Pediatric Hal adlı robotu geliştirdi. 5 yaşındaki bir erkek çocuğuna benzeyecek biçimde tasarlanan robot; sorulara cevap veriyor, gözleriyle karşıdakinin parmaklarını takip ediyor, "anne" diye ağlayabiliyor, korkunca altına yapıyor, bir yerine iğne batırınca "Ah!" diye bağırıyor, kalp ritim bozukluğu gibi bazı hastalıkların belirtilerini taklit edebiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği