Hindistan’da, Delhi Yüksek Mahkemesi öğrencilerin telifli kitapların fotokopisini satın alması ile ilgili çok tartışmalı bir karar açıkladı. Telif hakkının vazgeçilemeyecek kutsal bir hak olmadığına vurgu yapan mahkeme, bu öğrencilerin kitapları çoğaltmasının hukuksuz olmadığına karar verdi.
Eğitim söz konusuysa telif ihlali yoktur
Delhi Üniversitesi kütüphanesinde bulunan kitapların hem kütüphanenin fotokopicisinde hem de kampüsteki bir başka mağazada çoğaltılarak öğrencilere satılmasına tepki gösteren bazı uluslararası yayıncılar 2012 yılında konu ile ilgili şikayette bulunmuştu. Şikayeti değerlendiren yüksek mahkeme, yayınladığı 94 sayfalık karar metninde, Telif Yasası’nın 52. bölümünde belirtildiği gibi, eğitim amacıyla kullanılan kopyaların telif ihlaline girmeyeceğini belirtti. Bu yasanın sadece eğitim kurumuna ait fotokopiciyi değil, özel fotokopiciyi de koruduğu ifade edildi.
Yargıç kararda şu ifadeleri kullandı: “Telif hakkı, özellikle de edebi eserler söz konusu olduğunda, eserin üreticisine vazgeçilemez, kutsal ya da doğal bir sahiplik hakkı sunmamaktadır. Bu hak daha çok, toplumun entelektüel birikimini artırmak amacıyla sanat alanında eylemleri ve gelişmeyi artırmak için tasarlanmıştır.”
Oxford University Press, Cambridge University Press ve Taylor&Francis gibi ünlü kuruluşların da arasında bulunduğu bir grup yayıncı, fotokopi dükkanlarında, farklı kitapların birleşimiyle oluşturulmuş kitap şeklinde fotokopilerin satılmasına ve bu fotokopinin üniversitede ders kitabı olarak okutulmasına karşı çıkmıştı.
“Ben gençliğimde çok çektim”
Yüksek mahkeme bu satışın ticari gelir elde etmekten ziyade eğitim amaçlı gerçekleştiğine, bu sebeple yayıncıların telif hakkının ihlal edilmediğine hükmetti. Gendi gençliğinden örnek veren yargıç “Ben de hukuk okurken üniversitede fotokopi çektirme imkanımız yoktu, bu sebeple hepimiz kütüphanede tek bir kitabın başına geçer, önemli yerleri kendi defterimize yazarak kitabı çoğaltmaya çalışırdık.” diyerek, fotokopinin öğrencilerin faydalanması gereken bir teknoloji olduğunu ifade etti.
Fotokopi olmasaydı üniversite öğrencilerinin evlerinde rahat rahat oturmayacağını, kütüphanede zor şartlar altında ders çalışacağını vurgulayan kararda, eğitim amacının dışına çıkılmaması için fotokopi halinde satılabilecek kitapların sayısının ve satış süresinin sınırlandırılabileceği belirtildi.
Yayıncılar kararı ‘talihsiz’ olarak yorumlarken bu kararın gelecekte orijinal içerik üretilmesinin önünü tıkayabileceğini belirtti.
Yorumunuz: