Teleskobik tasarımlı robotlar

Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları eğilip bükülebilen teleskobik tasarımlı yapılar tasarlamanın bir yolunu buldu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları eğilip bükülebilen teleskobik tasarımlı yapılar üretmenin bir yolunu buldu. Böylece çeşitli şekillerdeki robotlar taşımacılık için bükülebilecek, küçük yerlere girebilecek ve büyük engellerin üstünden ya da etrafından geçebilecek. Araştırmacılar, kavis ve burgu gibi çeşitli şekiller içeren bir algoritma ve teleskobik tasarımlı yapı geliştirdi. Ayrıca amatörlerin bile karmaşık ve katlanabilen montajlar yapmalarını sağlayacak bir tasarım aracı ürettiler. Üretilebilecek tasarımlar arasında katlanabilir barınaktan bacaklı bir teleskobik kertenkeleye kadar birçok şey var. Bilgisayar Bilimi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışan Keenan Crane, “Teleskobik mekanizmalar katlanabilir yapıların tasarımı açısından oldukça kullanışlı. İhtiyaç duyulduğunda çok küçük parçalara katlanmaları veya kolayca açılmaları mümkün.” diyor.

SIGGRAPH 2017’de yayımlanacak

Teleskobik cihazların çoğu korsanların iç içe geçmiş silindire şeklindeki teleskoplarına benziyor. Bu araştırmada, Robot Bilimi Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışan Stelian Coros ve Bilgisayar Bilimi’nde doktora öğrencisi Christopher Yu ile birlikte Crane, hangi tür teleskobik şekillerin üretiminin mümkün olduğunu ve bu şekillerin üretimi için hangi sayısal metodların geliştirilmesi gerektiğini anlamak için yola koyuldu. Araştırmacılar bulgularını SIGGRAPH 2017‘de sundu. SIGGRAPH, bilgisayar grafikleri ve etkileşimli teknikler konusunda yapılan en kapsamlı konferans. Bu seneki konferans 30 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti. Araştırmacılar küre şeklinde, halka biçimli ve sarmal teleskobik yapıların üretilebileceğini fark etti.

Tasarımlardan biri, kompakt silindirden oluşan ve engelleri aşabilen robot kol ve el. Simulasyonlar, eğer teleskobik cihazlar hareketli olsaydı nasıl hareket ederlerdi sorusunun cevabını verir nitelikte. Coros, “Teleskobik kısımları bulunan yapılar şaşırtıcı derecede doğal hareketlere sahip.” diyor. Projeyi Ulusal Bilim Vakfı destekledi. Proje raporunun pdf versiyonu da mevcut.

Kaynak: CMU

Carnegie Mellon Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, kavis ve burgu gibi çeşitli şekiller içeren bir algoritma ve teleskobik tasarımlı yapı geliştirdi. Böylece çeşitli şekillerdeki robotlar taşımacılık için bükülebilecek, küçük yerlere girebilecek ve büyük engellerin üstünden ya da etrafından geçebilecek. Araştırmacılar, amatörlerin bile karmaşık ve katlanabilen montajlar yapmalarını sağlayacak bir tasarım aracı da ürettiler. Üretilebilecek tasarımlar arasında katlanabilir barınaktan bacaklı bir teleskobik kertenkeleye kadar birçok şey var. Araştırmacılar bulgularını SIGGRAPH 2017'de sundu.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği