Robot futbolcuların hedefi 2050’de şampiyonluk

Robotlar arasında düzenlenen futbol turnuvasında robot futbolcuların kabile kültürü geliştirip rakiplerine şiddet uygulayabildiği görüldü.

Haber Özeti

Tam Sürüm

RoboCup 1997’den bu yana düzenlenen bir robot futbol turnuvası. Turnuvada robotlardan oluşan takımlar birbirine karşı mücadele veriyor. Farklı boyutlarda takımlar için farklı müsabakalar düzenleniyor. Robotların boyutları 15-20 santimetreden, yetişkin insan boyutuna kadar değişebiliyor.

Bazı maçlarda robotlar kenarda bulunan merkezi bir sistem üzerinden kontrol edilirken diğerlerinde ise her bir robot kendi kodlarına göre hareket ediyor. Bireysel olarak hareket eden ancak bir takımın parçası olduğunu unutmaması gereken robotlar, insanlara benzer tavırlar sergileyebiliyor. Bu durum araştırmacılar için yeni bir araştırma alanı oluşturmuş.

Kabile kültürü gelişiyor

Carnegie Mellon Üniversitesi Makine Öğrenimi Bölümü Başkanı Manuela Veloso, takımlar halinde futbol oynayan robotları inceleyen bilimcilerden birisi. Veloso bu robotların bir takım olarak hareket edebilmek için öncelikle sahadaki diğer robotları ‘benim takımımdan olanlar’ ve ‘diğerleri’ olarak ayırt etmesi gerektiğini belirterek bu davranışın ilk insanların oluşturduğu kabile kültüründen çok da farklı olmadığını söylüyor.

Kendisini bir takımla eşleştiren robotların diğer robotlara bazen şiddet uygulaması ise insanların kazanmak için sergiledikleri agresif tavırlara benziyor. Veloso bir turnuvada takımlardan birisinin bütün oyuncularının kırmızı kart gördüğünü ancak robotların faul yaparak oynayacak şekilde programlanmadığını ifade ediyor. Bu robotlar kazanmaya odaklandıkları için rakip takım oyuncularına verdikleri zararı görmezden geliyor.

Öte yandan araştırmacılar, gol atması için takım arkadaşına pas veren robotlarda ‘iyilik yapma’, yanlışlıkla rakibine çarpan robotlarda ise ‘kendinden olmayanı yok sayma’ gibi insanlar arasında görülen davranışların gözlemlenebildiğini söylüyor.

Taraftar robotlar

Turnuvalarda sadece robot oyuncular değil, robot taraftarlar da kullanılıyor. Sese duyarlı olarak geliştirilen robot taraftarlar, salondaki ses seviyesi artınca ayağa kalkıp takımlarını destekliyor. Şimdilik oldukça basit olan bu sistemin gerçekçi olarak düzenlenmesinin sahadaki robotları geliştirmekten daha zor olduğu ifade ediliyor. Taraftarlık olgusunun arzu, ödül, duygu ve aidiyet gibi insani özellikler çerçevesinde geliştiğini belirten Veloso, bu özellikleri geliştirmek için şimdiye dek yapay zekanın önündeki en büyük problem olan A.I. Complete‘in çözülmesi gerektiğini ifade ediyor.

Hedef insanları yenmek

Robot futbol turnuvaları henüz oldukça basit yapıda olsa da her geçen sene gelişen robotların 2050 yılında insanlarla mücadele edebilecek seviyeye gelmesi bekleniyor. 2025 yılında zıplayıp kafa vurabilen robotların sahalarda olmasını bekleyen geliştiriciler, 2030’da 8 kişilik robot takımının insanlarla futbol oynayabileceğini düşünüyor. 2040’ta FIFA standartlarında 11’e 11 maç yapabilecek seviyeye gelmesi beklenen robotların 2050’de dünya şampiyonu bir futbol takımını yenebileceği düşünülüyor. Ayrıca bu süreç içerisinde karma takımların da maç yapabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Nautilus

Futbol oynayan robotların davranışlarını inceleyen araştırmacılar, robotların kendi takımlarının galibiyeti için bir aidiyet duygusuna sahip olduğunu ve bunun neticesinde kabile kültürüne benzer davranışlar sergilediğini gözlemledi. Robotların rakip oyunculardan topu almak için şiddet uygulayabildiği görüldü. Takım arkadaşına pas veren robotların, bir amaca ulaşmak için iş birliği yapması da ilgi çeken noktalardan. Araştırmacılar ayrıca robot taraftarlar üzerinde de çalışıldığını belirtti. 2050 yılında robotlardan oluşan bir futbol takımının, insanlardan oluşan dünya şampiyonu takımı yenebileceği düşünülüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği