Telefon şifresini söylemeyen sanığa hapis cezası

ABD'nin Florida eyaletinde sıradan bir trafik çevirmesinde polisin çevirdiği sürücü, telefonunun kilidini açmayı reddedince 6 ay hapse mahkum edildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD’nin Florida eyaletinde sıradan bir trafik çevirmesinde gerginlik hızla yükseldi ve olay bir kişisel haklar davasına dönüştü. Polisin çevirdiği sürücü, telefonunun kilidini açmayı reddedince 6 ay hapse mahkum edildi.

William Montanez, olay sırasında aracında bulunan iki adet telefonun şifresini unuttuğunu söyleyince hakim tarafından, mahkeme kararına itiraz ettiği gerekçesiyle hapse atıldı. Montanez’in davası ile ilgili en garip nokta ise tüm olayın sıradan bir trafik çevirmesiyle başlaması. Montanez’in avukatı tarafından mahkemeye sunulan polis belgelerine göre Montanez 21 Haziran günü bir otopark alanından çıkarken diğer araçlara uygun şekilde yol vermediği gerekçesiyle trafik polisi tarafından durduruldu. Aracı durduran polisler arabada arama yapmak istedi. Montanez bunu reddedince polis bir narkotik köpeği getirdi.

Polisin belgelerinde narkotik köpeğinin polis Montanez’le konuşmadan önce çağrıldığı söyleniyor. 2015’te ABD Yargıtayı ‘Rodriguez v. ABD‘ davasında polisin trafik incelemelerini diğer suçlar için bir incelemeye dönüştürmeyeceği net bir şekilde ifade edilmişti. Polisin daha fazla araştırma yapabilmek için makul şüphe oluşmuş olması gerekiyor. Bir kişinin polise arabasının aranması için izin vermemesi makul şüphe olarak değerlendirilemiyor.

Kabul edilen suç için kanıt arayışı

Polis köpeği araçta yaklaşık 4,5 gram esrar ve esrardan elde edilen THC yağı ele geçirdi. Montanez bu uyuşturucuların kendisine ait olduğunu kabul etti. Polis ayrıca araçta gizli bir tabanca da buldu. Tabancanın Montanez’in annesine ait olduğu belirtildi. Arabada iki adet cep telefonu da bulan polisler, telefonlardan birinin ekranında “Aman Tanrım yoksa buldular mı?” şeklinde bir mesaj görünce Montanez’den telefonun kilidini açmasını istedi. Montanez bu talebi reddetti.

Polis bu cihazlar için arama emri çıkardı. Arama emrinde telefonların ’20 gramdan az esrar bulundurmak’ ve ‘uyuşturucu teçhizatı bulundurmak’ suçlarına dair kanıt barındırdığı ifade edildi. Ancak Montanez bu suçları zaten kabul etmişti. Polislerin bu suçları kanıtlamak için daha fazla kanıta ihtiyacı yoktu.

“Mahkeme emrine karşı geldi”

Bu arama emrine uymaması Montanez’i mahkemeye çıkardı. Hakim sanıktan telefonların kilidini açmasını istedi. Montanez ise şifreyi unuttuğunu söyledi. Bunu mahkemenin emrine karşı gelmek olarak yorumlayan hakim Montanez’e 180 gün hapis cezası verdi.

Montanez’in avukatı Patric Leduc hakimin kararına itiraz etmek ve arama emrinin incelenmesini sağlamak için bir dilekçe verdi ancak konu oldukça karmaşık. Polis arama yapmak için gerekli belgeleri kurallara uygun şekilde hazırladı. Ancak konunun bu noktaya gelmesine sebep olan olaylar tartışmalı.

Leduc müvekkilinin davasının herkese bir uyarı olması gerektiğini söyleyerek: “Sizi herhangi bir sebeple tutuklarlarsa etrafınızda bulunan elektronik cihazlarınız için de arama emri çıkarıp arayabiliyorlar. Eğer, kişisel bilgilerinizi korumak istediğinizden, telefonu açmak için gerekli bilgileri vermezseniz sizi hapse atıyorlar.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Gizmodo

ABD'nin Florida eyaletinde sıradan bir trafik çevirmesinde gerginlik hızla yükseldi ve olay bir kişisel haklar davasına dönüştü. Polisin çevirdiği sürücü, telefonunun kilidini açmayı reddedince 6 ay hapse mahkum edildi. Arabada esrar ve esrardan elde edilen THC yağı bulan polisler sürücü William Montanez'in telefonunda "Aman Tanrım yoksa buldular mı?" şeklinde bir mesaj görünce Montanez'den telefonun kilidini açmasını istedi. Polisler telefonlar için arama emri çıkardı. Telefonların şifresini unuttuğunu söyleyen Montanez mahkeme tarafından 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği