“Teknolojiden gına geldi”

Günümüzde teknoloji son hızla ilerlemeye ve gelişmeye devam ediyor ancak yeni teknolojiler artık üretkenliğimizi artırma konusunda başarılı değil.

Binlerce yıl boyunca teknolojinin hayatımıza etkisi çok az oldu. görseldeki uzun düz çizgiye baktığımızda M.S. 1 yılından 1800’lü yıllara kadar hayatımızı değiştirecek ciddi bir teknolojik gelişme olmadığını görüyoruz. Daha sonra James Watt buhar makinesini yeniden keşfederek endüstriyel devrimin kapılarını açtı. Bu dönüşümlerin sonucu olarak bugün cebimizdeki akıllı telefonlarla her türlü bilgiye ulaşabiliyor, dünyanın diğer ucunu görebiliyoruz.

 

Sorun şu ki: tüm bu gelişmeler çok hızlı gerçekleşti. Hayatımızı baştan yazan yeni teknolojilere doyduk. Yine de yapay zeka, kuantum bilgisayarları, robotlar ve siber silahlar gibi bir çok yeni gelişme kapıda bekliyor. Bu teknolojiler hayatlarımızı hem iyi hem de kötü yönde değiştiriyor. Kötü yöndeki değişime bakacak olursak, teknolojiyi kullanma tarzımız dikkatimizin kolayca dağılmasına ve birbirimizden ayrışmamıza sebep oluyor. Böylece kötü niyetli kişilerin kaos yaratması ve toplumu parçalara ayırması kolaylaşıyor.

Baş döndüren yeni teknolojiler, önceden olduğu gibi ekonomiye de çok büyük ölçekli şekilde etki etmiyor. Northwestern Üniversitesi Ekonomisti Robert Gordon, ‘Amerikan Büyümesinin Yükselişi ve Düşüşü‘ adlı kitabında günümüzde teknolojinin üretkenliğe eskisi kadar etki etmediğini söylüyor. Hayatımızı gerçekten değiştiren teknolojilerin zaten 1970’lerden beri bizimle birlikte olduğunu söyleyen Gordon, elektrik, uçak, klima ve televizyonun etkisinin günümüzdeki teknolojilerden çok daha büyük olduğunu belirtiyor. O dönemden bu yana gerçekleştirilen icatların ise genel üretkenliğe çok fazla etki etmediğine inanıyor.

Kaynak: Axios


Yorumunuz: