Spotify geleceği için şeytanla anlaştı

Online müzik piyasasındaki yerini Apple ve Tidal gibi rakiplere kaptırmak istemeyen Spotify, tanıtım ve büyüme hedefleri için 1 milyar dolarlık borca girdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Online müzik dinleme piyasasında işler gittikçe kızışıyor. Bir dönem Spotify’ın rakipsiz olarak ilerlediği pazar şimdi pek çok güçlü rakiple dolmuş durumda. Bu sebeple Spotify çok sert şartları olan bir anlaşma imzalayarak 1 milyar dolar borç aldı. TPG, Dragoneer ve Goldman Sachs‘ın bazı müşterilerinden alınan borç, önümüzdeki dönemde şirket hisse senedi olarak da tahsil edilebilir.

Spotify bu borçla birlikte şirketi büyütmeyi ve üye sayısını artırmayı hedefliyor. İşler beklendiği gibi giderse herhangi bir problem çıkmayacak gibi görünüyor. Ancak Spotify borcunu vaktinde ödeyemezse büyük yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Borcu veren şirketler, önümüzdeki dönemde Spotify’ın hisselerinin halka arz edilmesi halinde bu hisselere yüzde 20 indirimli sahip olabilecek. Üstelik Spotify çalışanları bu hisseleri ilk 180 günde satın alamazken, bu şirketler 90 günün sonunda indirimli satın aldıkları hisseleri satma hakkına sahip olacaklar. Spotify halka açılmakta gecikirse bu indirim oranı yükselmeye devam edecek.

Bu da Spotify için büyük bir kayıp anlamına gelebilir. Ancak Spotify’ın kaybetme ihtimali olan bu hisselere üzülmesi için şirketin büyüyor ve değer kazanıyor olması gerekli. Böyle bir durumda da zaten Spotify borçlarını ödeyebilecek konumda olacağı için anlaşmanın bu riskli aşamalarına girmeden konuyu kapatma ihtimali bulunuyor.

Rakipler gitgide artıyor

Spotify’ın halihazırda kasasında 570 milyon avro olduğu belirtiliyor. Haliyle şirket bu borcu almaya mecbur durumda değildi. Ancak, Apple’ın online müzik piyasasına atılması ve Tidal’ın gittikçe büyümesi Spotify’ı böyle riskli adımlar atmaya itti. Apple Music arkasında Apple gibi dünyanın en büyük markalarından birisi olduğu için para konusunda her zaman bir adım önde olacak. Ayrıca bir iOS güncellemesi ile yüz milyonlarca insana ulaşma ihtimali bulunuyor. Öte yandan Tidal geçtiğimiz günlerde 3 milyon kullanıcıya ulaştığını ve bu kullanıcıların 1.3 milyonunun paralı üyelik sahibi olduğunu açıkladı. Rihanna, Beyoncé ve Kanye West gibi dünyaca tanınan şarkıcıların da hissedarı olduğu Tidal, bu şarkıcıların albümlerinin sadece Tidal üzerinden dinlenebilmesini sağladığı için bir çok hayran kitlesini de bünyesine toplamış durumda.

Son olarak SoundCloud da bu pazara dahil olma kararı aldı ve bu hafta içinde SoundCloud Go adlı abonelik uygulamasını duyurdu. Elinde Spotify, Apple Music ya da Tidal kadar profesyonel müzik arşivi olmasa da amatör şarkıcılar için bir buluşma noktası olan SoundCloud bu pastadan ne kadar pay alabilir bilinmez. Ancak Spotify’ın aldığı borcu, SoundCloud ve Pandora gibi daha küçük şirketleri bünyesine katmak için kullanabileceği de konuşuluyor. Spotify’ın önceliği tanıtım ve büyüme. Bunlar reklam kampanyaları ve yeni aboneler yoluyla mı olacak yoksa Spotify etrafındaki küçük şirketleri bünyesine katarak büyüyen bir deve mi dönüşecek bunu yakın gelecekte görme fırsatı bulacağız.

Spotify, Apple ve Tidal gibi rakiplerle daha iyi mücadele edebilmek amacıyla 1 milyar dolarlık borç aldı. Borcun ödenmemesi durumunda Spotify'ı büyük yaptırımlar bekliyor. Bu borç anlaşması 'şeytanla pazarlık' olarak yorumlandı. Öte yandan Tidal 3 milyon kullanıcıya ulaştığını açıklarken SoundCloud da yeni üyelik sistemi SoundCloud Go'yu tanıttı.

5 Yorum

  • Bu kadar kullanıcısı varken bence hiç gerek yok böyle şeylere. Her anımı müzikle geçiren biri olarak hem mobil hem de masa üstünde gayet kullanışlı ve arşivi geniş olan bir müzik aracı. Tabi rakiplerin artması da belki bu duruma zorlayan en büyük etmenlerden birisi.

  • @Timur Demir: Inanir misiniz yukaridaki 5 paragraf ve 3 maddelik bir listeden olusan yazi, tam olarak bu konudan bahsediyor. Nasil basardiniz? Okumadan yazdiniz, degil mi?

  • Rakiplerine karşı spotify in bu zorlu süreci atlatması iyi olur çünkü online müzik dinlemek herkesin hakkı. Müziğin dili olmaz müzik evrenseldir..:)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği