Ses teknolojileri üzerine 5 içgörü

Google Assistant'ı geliştiren Alphabet, son iki yılda bu teknolojinin kullanımı ile ilgili edindiği bilgileri derlediği bir yazı hazırladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz 10 yıl içinde ilginç bir gelişme yaşandı: milyonlarca insan hoparlörleriyle, arabalarıyla, bilgisayarlarıyla ve telefonlarıyla konuşmaya başladı. Ses teknolojisi cihazlarımızı kullanım şeklimizi temelden ve beklemediğimi yönlerde değiştirebiliyor.

En popüler sesli asistan yazılımlarından biri olan Google Assistant’ı geliştiren Alphabet, son iki yılda bu teknolojinin kullanımı ile ilgili edindiği bilgileri derlediği bir yazı hazırladı.

Ses eylem demek

İnsanlar Google Assistant ile konuştuğunda genellikle bir şeyler yaptırmak istiyor. Assistant etkileşimlerinin bir eylemle ilgili olma ihtimali, arama ile ilgili olma ihtimalinden 40 kat daha fazla. İnsanlar ‘mesaj gönder’, ‘ışıkları kapa’, ‘uçak modunu aç’ gibi taleplerde bulunuyor. Bu gibi taleplerin sesli olarak yapılması, kullanıcıların hangi uygulamayı açmaları gerektiğini düşünmeden ya da bir ekrana bakmadan, sadece yapılmasını istedikleri şeyi gerçekleştirmelerini sağlıyor. Bu da günlük hayata kolaylık getiriyor.

İnsanlar sohbet bekliyor

Google’da hava durumunu öğrenmek isteyenler ‘Şikago hava durumu’ gibi bir arama yaparken aynı sorgulamayı Assistant üzerinden yapanlar “Bugün saat 3’te Şikago’da hava nasıl olacak” gibi karmaşık cümleler kuruyor. Assistant sorgularının sohbet gibi olma ihtimali, Google Arama sorgularına kıyasla 200 kat daha fazla. Alarm kurma gibi çok basit bir işlem bile 5 bin farklı şekilde ifade edilebiliyor. Bu yüzden asistan uygulamalarının da bu komutlara hazırlıklı olması gerekiyor.

Ekranlar her şeyi değiştiriyor

Dünya hala tamamen sesli kullanıma geçmiş değil ve yakın zamanda böyle bir geçişin tamamlanması beklenmiyor. Ekranlar sohbet tabanlı yapay zekaya yepyeni bir çalışma alanı sunuyor. Böylece ses ve dokunma farklı şekillerde bir araya getirilebiliyor. Örneğin bir hamur tarifi sorduğunuzda Assistant size tarifi okurken ekrandan da hamurun nasıl görünmesi gerektiğini görebiliyorsunuz.

Akıllı ekranların kullanıma sunulması ve telefonlarımızdaki yeni görsel deneyimler ile birlikte Google Assistant da daha dinamik olacak şekilde geliştirildi. Ses, ekran, dokunma ve yazı yazma gibi özellikler bir arada kullanılıyor. Bugün Assistant ile yapılan sorguların yarısında hem sesli komut hem de dokunmatik giri yöntemleri kullanılıyor.

Günlük rutinler önemli

Assistant’a farklı cihazlar üzerinden, neredeyse günün her saati ulaşmak mümkün. Bu da insanların Assistant’ı kullanım şeklinin içinde bulundukları ortama ve günün saatine göre değişiklik göstermesine sebep oluyor. Sabahları akılı hoparlörlerden hava durumunu ve haberleri dinlemek isteyen kullanıcılar öğle yemeği saatinde ya da arabayla eve gelirken arkadaşlarıyla görüşmek ya da bölgedeki restoranlara bakmak istiyor. Eve gelindiğinde ise müzik dinleniyor ve günün sonunda ertesi güne hazırlık olarak toplantılar gözden geçiriliyor ve alarm kuruluyor.

Ses evrenseldir

Dijital asistanların en önemli yönlerinden biri, alışmak için belirli bir tecrübeye ya da zamana ihtiyaç duymaması. Her yaştan insan, çok farklı cihazlar üzerinden dijital asistanlara ulaşabiliyor ve anında kullanmaya başlayabiliyor. Yeni teknolojilere uyumda genel olarak bir adım geriden gelen yaşlılar ve kadınlar, dijital asistan kullanımında en hızlı büyüyen kullanıcı segmenti olarak göze çarpıyor.

Google, Assistant’ı farklı ülkelere ve dillere sunmak için çalışmalar yürütüyor. Bu yılın başından bu yana Hindistan’da Google Assistant kullanımı üç katına çıktı. Sesli komutlar, insanların cihazlarıyla ana etkileşim yöntemi haline geliyor. Tabii ki ses teknolojisi hala yeni ve gelişiyor. Google, bu alanda hangi yöntemlerin başarılı olacağını bulmaya çalışıyor. Ancak sesli etkileşimin teknoloji kullanımını kolaylaştırması ve insanlara yardımcı olması heyecan verici.

Kaynak: Google Blog

Geçtiğimiz 10 yıl içinde ilginç bir gelişme yaşandı: milyonlarca insan hoparlörleriyle, arabalarıyla, bilgisayarlarıyla ve telefonlarıyla konuşmaya başladı. Ses teknolojisi cihazlarımızı kullanım şeklimizi temelden ve beklemediğimi yönlerde değiştirebiliyor. En popüler sesli asistan yazılımlarından biri olan Google Assistant'ı geliştiren Alphabet, son iki yılda bu teknolojinin kullanımı ile ilgili edindiği bilgileri derlediği bir yazı hazırladı. Google'a göre sesli dijital asistanlar eylemleri gerçekleştirmek için kullanılıyor. İnsanlar bu teknolojiyle sohbet etmeyi bekliyor. Sesli asistan, günün farklı saatlerinde farklı cihazlarda farklı amaçlarla kullanılıyor. Ekran ve sesli asistanın birlikte kullanımı çok daha farklı kullanım şekillerine imkan veriyor. Ayrıca sesli asistanlar, kullanım kolaylığı sebebiyle diğer teknolojilere nazaran çok daha hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği