Şehirleri griden yeşile dönüştürme çabalarına 7 örnek

2050 yılı itibariyle dünya nüfusunun üçte ikisinin şehirlerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden de günümüzde kentsel biyoçeşitliliği iyileştirmek için pek çok çalışma yürütülüyor.

Kentleşme modern yaşamın bir gerçeği ancak bu, şehir sakinlerinin doğayı terk ettiği anlamına gelmiyor.

Birleşmiş Milletler, 2050 yılı itibariyle dünya nüfusunun üçte ikisinin şehirlerde yaşıyor olacağını tahmin ediyor. İnsanlar kentleşen bölgelerin artışının ve buna bağlı olarak zarar gören yaban hayatın farkına vardıkça, kentsel biyoçeşitliliğin nasıl iyileştirilebileceği konusuyla ilgili daha fazla çalışmalar yapılıyor.

Kentleşme tersine döndürülemese bile birçok şehir kent hayatının kalitesini artırmanın ve yaban hayatını şehirlere geri getirmenin yollarını buluyor. İşte şehirlerin yaban hayatını korumayı ve bitkileri barındırmayı öğrendiğinin 7 örneği:

1. Birleşik Krallık’taki yaban hayatı dostu konut projesi

 

İngiltere’nin güneydoğusunda yer alan ve 2 bin 450 yeni ev barındıran 107 milyar Dolar’lık bir konut geliştirme projesi, yaban hayatına yaşam alanı oluşturuyor.

Kraliyet Kuşları Koruma Derneği, kuşların zarara neden olmadan tünemesi için özel tuğlalar oluşturdu. Projedeki evlere yarasa, serçe ve ev kırlangıçların yaşayabileceği alanlar inşa edilirken kır çiçeklerinin çevresi de arıları, böcekleri ve kirpileri çekecek şekilde tasarlanıyor.

2. Çin’in Orman Şehri

Çin hükümeti, okul, ofis, ev ve hastane dahil olmak üzere bütün binaların 40 bin ağaç ve 1 milyon bitkiyle kaplı olacağı yeni bir şehir inşa ediyor. Çin’in güneyindeki Guangksi Zhuang Özerk Bölgesi’nin dağlık alanında kurulan Orman Şehri’nin 2020’de tamamlanması bekleniyor.

Dünyanın en kirli havasına sahip ülkelerinden biri olan Çin’in hedefi, Orman Şehri’nin atmosferdeki karbondioksidi emmesini sağlayıp hava kirliliğini azaltmaya yardımcı olmak.

3. İtalya’nın kütüphane ormanı

Milano’nun gri iş merkezi bölgesinin tam kalbine kurulan yeni kütüphanede kitaplar yerine ağaçlar ve bitkiler olacak. Binada toplamda 19 türden 450 ağaç, çalı çit, ağaççık ve sarmaşıkların da dahil olduğu 90 bin bitki bulunacak. Biblioteca degli Alberi 2018’de tamamlandığında şehrin kalbinde 2 bin 500 metrekarelik bir yeşil alan oluşturmuş olacak.

4. ABD’nin gölgelik ağaçları

ABD’nin Maryland eyaletindeki Baltimore şehri, yüzde 40 oranında gölgelik ağaç dikmek için çalışıyor. Ağaç dikme işlemi özellikle az ağaçlı çevrelerde gerçekleştiriliyor ve proje başladığından beri 4 bin ağaç dikildi.

5. Avustralya’nın 100 metre yüksekliğindeki dikey bahçesi

Sidney’de yer alan One Central Park adlı 1,5 milyar Dolar’lık yapı, yeşillik alan ve yeniden yönlendirilmiş güneş ışığı vasıtasıyla yüksek binaların kalitesini artırmak üzere tasarlandı. Binalar bitkilerle kaplı ancak aynı zamanda devasa ayna panelleri sayesinde alt katlara ışık gönderilmesi sağlanıyor.

6. Fransa’daki fabrika dönüşümü

Fransa’nın Boulogne şehrindeki eski bir Renault fabrikası, hayvan ve bitkiler göz önünde bulundurularak yeniden tasarlandı ve bir okula dönüştürüldü. Bina, okulun her bir katına doğru açılmasını sağlayan eğimli ve yeşil bir çatıya sahip. Bu yeşil alan sadece şehirdeki çocuklar için sağlıklı bir çevre yaratmakla kalmıyor aynı zamanda öğrencilerin gerçek yaşamdaki ekosistemi tecrübe etmelerine imkan sağlıyor.

7. Kanada’nın yeşil çatıları

Toronto, ticari, kurumsal ve konut binalarının çatılarının belirli bir kısmının yeşilliklere ayrılmasını gerektiren yasa çıkaran ilk Kuzey Amerika şehriydi. Yeşil çatı projesi, seli önlemeye yardımcı olmak, kuş ve diğer canlılar için de yaşam alanı oluşturmak için tasarlandı.

Kaynak: World Economic Forum


3 yanıt

  1. Batuhan Temel avatarı

    ortada yeşil kalmaz ve her taraf konut projeleri olursada https://www.emlak365.com/atasehirde-metrekare-basina-dusen-konut-fiyati-4-bin-800-tlnin-uzerinde-h8106 buradaki gibi m2 fiyatı 5000 olan yerler çıkar ortaya, bu işin sonu nereye gidecek bakalım

  2. […] duyurusunu yaptığımız Çin’in orman şehrini de kapsayan yeşillenen şehirlere yönelik bir haberdi bu. Binaların üstünü ve çevresini (dev bir Hobbit yuvası gibi) on binlerce ağaç ve bitkiyle […]

Yorumunuz: