Sanal gerçekliğin devleri standartlaşma istiyor

Acer, Google, HTC, Oculus, Samsung ve Sony gibi büyük şirketler, sanal gerçeklik standartlarını oluşturmak için Küresel Sanal Gerçeklik Birliği’ni kurdu.

Sanal gerçeklik platformunun en büyük isimlerinden bazıları, yeni oluşmaya başlayan bu endüstrinin teknolojik standartlarını belirlemek için bir araya geldi. Küresel Sanal Gerçeklik Birliği (GVRA) adı verilen grup; Acer, Google, HTC, Oculus, Samsung ve Sony’den oluşuyor. Birliğin amacı “küresel anlamda, sanal gerçekliğin sorumlu bir biçimde geliştirilmesi ve benimsenmesini sağlamak” olarak belirtildi.

Ciddi eksikler var

Sadece yazılım üreten hiçbir şirket ortaklığa dahil edilmezken bazı büyük donanım şirketlerinin de birlikte yer almaması dikkat çekti. Yokluğu en çok hissedilen şirketlerden birisi, Steam oyun mağazası ve SteamVR platformlarının sahibi olan Valve olarak gösterildi. Steam VR, HTC’nin sanal gerçeklik gözlüğü Vive’ı kullanıyor. Ayrıca artırılmış gerçeklik sistemi HoloLens’i üreten Microsoft’un da birlikte yer almaması dikkat çekti.

Tüketiciler açısından GVRA’nın farklı sanal gerçeklik donanımları ve yazılımları arasında uyum sağlaması en büyük beklenti. Kar amacı gütmeyen kuruluş tarafından yapılan açıklamada “Endüstri için en iyi uygulamaların paylaşılması ve halk ile özel sermayedarların arasında ilişki kurulması esas alınacaktır.” denildi. Ayrıca tüketiciler, kanun koyucular ve sanal gerçeklik endüstrisi ile çalışmaya ilgi duyan kişiler için birliğin bir kaynak görevi göreceğine değinildi.

Oyun endüstrisine benzemesin

Bu oldukça asil bir girişim olsa da oyun endüstrisindeki farklılaşmalar göz önünde bulundurulduğunda, amaçlanan ütopyaya ulaşmanın çok da kolay olmadığını söylemek mümkün. Günümüzde bazı oyun konsolları ve platformlara özel olarak üretilen oyunlar, o platformları özel kılmak adına diğer platformlar üzerinde kullanıma sunulmuyor. Bu da her oyunu oynamak isteyen kullanıcıların birden fazla konsol satın almasını gerektiriyor.

Sanal gerçeklik platformları arasında böyle bir rekabetin oluşmasının önüne geçilmesi, geliştiriciler için de pek çok farklı platformda çalışabilen uygulamalar geliştirmek açısından oldukça faydalı olacak. Böylece sanal gerçekliğin hızla gelişmesi sağlanabilecek.

Kaynak: Wired


Bir yanıt

Yorumunuz: