Sanal gerçekliğe yüz ifadesi aktarımı

Veeso adlı girişim, sanal gerçeklik gözlüğüne yerleştirdiği sensörler ile kullanıcının yüz ifadesini algılayıp sanal karakterin yüzüne aktarabiliyor.

Sanal gerçeklik gözlükleri kullanıcının başını çevirdiği yönü algılayıp görüntüyü de çevirerek 360 derece görüntü deneyimi yaşamayı sağlıyor. Bazı cihazlar elleri ve ayakları da algılayabiliyor. Veeso adlı girişimin ürettiği sanal gerçeklik gözlüğü ise kullanıcıların göz ve yüz hareketlerini algılayarak yüz ifadelerini sanal karakterlerine yansıtabiliyor.

Veeso, Samsung Gear VR ya da Google Cardboard gibi, akıllı telefon kullanarak çalışıyor. Cihaz Android ve iOS cihazlarla uyumlu. Diğer sanal gerçeklik gözlüklerinin aksine, Veeso’nun iki gözün arasında bulunan ve göz bebeği, kaş ve göz kapağının hareketlerini algılayabilen bir kızılötesi kamerası bulunuyor. Cihazın diğer kızılötesi kamerası ise dış kısımda bulunuyor ve ağız ve çene hareketlerini takip ediyor.

Yüz ifadesini avatara aktarabilecek

Sensörlerden toplanan tüm veriler akıllı telefona aktarılarak ekrandaki sanal karakterin yüz ifadesinin o anda kişinin yüz ifadesine göre değişmesi sağlanıyor. Pek çok sanal gerçeklik oyununda kişinin kendi karakterinin yüzünü görmediğini göz önünde bulundurursak bu teknoloji bireysel kullanım için pek uygun olmayabilir. Ancak çok oyunculu sanal gerçeklik oyunları ya da sanal chat ortamları için bu teknoloji oldukça kullanışlı olacaktır.

Henüz yeni bir teknoloji olan sanal gerçeklik deneyiminin önümüzdeki dönemde etkileşimli sanal ortamlara evrileceği düşünülüyor. Bu ortamlarda kişiler diledikleri avatarlara bürünüp, gerçek insanların avatarları ile etkileşime geçebilecek. Veeso’nun teknolojisi bu uygulamalar için kilit bir role sahip olabilir.

Üreticiler bu teknolojinin öncelikle poker gibi yüz ifadelerinin de önemli olduğu bazı uygulamalarda kullanılabileceğini söylüyor. Veeso önümüzdeki 6 ay içinde en az 10 uygulama üretmeyi planladığını belirtiyor.

Şu anda Kickstarter üzerinden fon toplayan Veeso, ilk gelen 200 kişiye ürünü ön siparişle 70 dolara (yaklaşık 210 lira) satıyor. Eğer cihaz için uygulama geliştirme konusunda hevesliyseniz 80 dolarlık geliştirici kitini de alabilirsiniz. Bu siparişlerin Aralık ayında kullanıcılara teslim edilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: Gizmag


Bir yanıt

Yorumunuz: