Sahte iPhone’larla Apple’ı 900 bin Dolar dolandırdılar

Çin'den aldıkları sahte iPhone'ları ABD'de yetkili servise gönderip gerçeğiyle değiştiren iki kişi Apple'ı 900 bin Dolar dolandırdı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD’de sahte iPhone’ları Apple’a gönderip cihazın garanti kapsamında olduğunu ve çalışmadığını söyleyen iki kişi bu sayede sahte telefonları gerçekleriyle değiştirdi. Quan Jiang ve Yangyang Zhou adlı iki öğrenci bu şekilde Apple’ı yaklaşık 900 bin Dolar zarara uğrattı.

Sahte telefonları Çin’den alan ikili, Apple servisinin gönderdiği yeni telefonları da yine Çin’e gönderiyor ve bu işlem için bir komisyon alıyordu. Yeni ve gerçek telefonlar diğer ülkelerde yüzlerce Dolar’a satılıyordu.

Yaklaşık 2 yıl önce Hong Kong’dan ABD’ye gelen Çin merkezli bir kargoda cep telefonları tespit eden gümrük görevlileri paketin içeriğini inceleyince durum ortaya çıktı. Pakette iPhone’a birebir benzeyen cihazlar bulan görevliler, paketleme şeklinden şüphelenerek konuyu incelme kararı aldılar. Bu telefonların sahte olabileceğini düşünen görevliler Jiang ve Zhou’nun mahkemeye çıkarılmasına kadar giden süreci başlatmış oldu.

“Telefonda şarj sorunu var. Açılmıyor”

Apple’dan alınan kayıtlar, bu iki kişinin toplam 3 bin 69 kez iPhone garanti değişimi talebinde bulunduğunu gösteriyordu. Tüm taleplerde gönderilen telefonların açılmadığı ve şarj sorunu olduğu yazılıydı. Apple 1500’den fazla talebi reddetmişti ama bir o kadarı da kabul edildi ve ‘müşterilere’ yeni iPhone gönderildi. Bu dolandırıcılığın işe yaramasının sebebi telefonların çalışmadığının söylenmesiydi. Eline hiç çalışmayan bir iPhone gelen Apple görevlileri, henüz teknisyenler telefonu inceleme fırsatı bulmadan ürün değişimi işlemini başlatıyordu. Telefonlar incelenip sahte oldukları anlaşıldığında ise yeni iPhone’lar çoktan gönderilmiş oluyordu.

Jiang, polislere 2017 yılında 2 bin kadar ürün değişim talebinde bulunduğunu söyledi. Ayrıca ABD’deki diğer arkadaşlarını ve akrabalarını da telefon değişimi yapmaları için görevlendirdiğini belirtti. Çin’de Jiang’a sahte telefon sağlayan ve ABD’den gelen gerçek telefonları satan kişi Jiang’ın payını Jiang’ın Çin’deki annesine veriyordur. Jiang’ın annesi de parayı ABD’den de ulaşılabilen bir banka hesabına yatırıyordu. Yetkililer her bir telefonun değerinin 600 Dolar olduğunu ve tüm işlemler sonucunda Apple’ın 895 bin 800 Dolar zarara uğradığını belirtti.

Sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık

Mahkemede Jiang sahte ürünlerin ticareti ve nitelikli dolandırıcılıkla suçlanıyor ve şu anda GPS takipli e-kelepçe ile dolaşıyor. Zhou ise gümrükte sahte bilgi vermekten suçlanıyor. İlk kez Cuma günü mahkemeye çıkan Zhou’ya mahkeme sürecinde Apple ile herhangi bir şekilde iletişim kurmaması söylendi.

Geçtiğimiz yıl Jiang’ın evine yapılan baskında 300’den fazla sahte iPhone’un yanı sıra kargo ve garanti başvurusu kayıtları ele geçirildi. Şirket verilerini inceleyen polis 200’den fazla garanti talebinin Jiang’ın adıyla ya da adının farklı versiyonlarıyla ve Jiang ile ilişkili adresler üzerinden yapıldığını tespit etti.

Ağustos ayında federal yetkililer Zhou’yu San Francisco Uluslararası Havalimanı’nda durdurdu. Zhou’nun üzerinde garantiden yeni geldiği belli olan hiç kullanılmamış bir iPhone bulundu. Zhou telefonun kendisine Jiang tarafından bir borcun ödemesi olarak verildiğini söylemişti.

Kaynak: New York Times

ABD'de sahte iPhone'ları Apple'a gönderip cihazın garanti kapsamında olduğunu ve çalışmadığını söyleyen iki kişi bu sayede sahte telefonları gerçekleriyle değiştirdi. Quan Jiang ve Yangyang Zhou adlı iki öğrenci bu şekilde Apple'ı yaklaşık 900 bin Dolar zarara uğrattı. Sahte telefonları Çin'den alan ikili, Apple servisinin gönderdiği yeni telefonları da yine Çin'e gönderiyor ve bu işlem için bir komisyon alıyordu. Yeni ve gerçek telefonlar diğer ülkelerde yüzlerce Dolar'a satılıyordu.

1 Yorum

  • Apple’daki çalışanlar nasıl adının farklı varyasyonlarını fark etmedi ki, çok ilginç

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği