Robo-ırgatların elinden bir tutam marul

Japon sebze üreticisi Spread, 2017’de açmayı hedeflediği marul çiftliğinde ekim hariç her işlemi tamamen robotlarla yürütecek.

Yayın tarihi:

Kategori: ,

Japonya’nın Kyoto şehrinde faaliyet gösteren Spread, 2017’de tamamen robotlar tarafından yönetilecek bir çiftlik açacağını duyurdu. Robotların ilk uğraş alanı ‘marullar’ olacak. Hazırlıkları devam eden çiftlik kendi yöntem ve araçlarıyla günde 30 bin marul elde etmeyi hedefliyor. Beş yıl içerisinde ise bu sayının 50 bine çıkması bekleniyor.

Şirket çalışanlarından Koji Morisada 4 bin 400 metrekarelik çiftlikte sadece tohumlama işleminin insanlar tarafından yapılacağını söylerken hasat dahil diğer tüm işlemlerin robotlar tarafından yapılacağına dikkat çekiyor. Japonya’da nüfusun yaşlanmasından dolayı bazı alanlarda eleman açığının robotlarla doldurulması için çalışılıyor.

Robotların çalışacağı bu çiftliklerin personel masraflarını keserek enerji kullanımını da yarı yarıya indirilmesi planlanıyor. Rakamsal detaylarla açıklamak gerekirse robot çiftlikler insan gücünden yüzde 50, enerji kullanımında yüzde 30 ve bitkilerin büyümesi için gerekli suyun geri dönüştürülmesindeyse yüzde 98 tasarruf sağlayacak.

Üretilecek mahsulün geleneksel marullara göre daha fazla betakaroten içereceği de önemli ayrıntı.

Japonya’nın ‘insansızlıktan’ geliştirdiği bu modelin tarım toplumlarına etkisi sizce nasıl olur? İnsana dayalı tarım sürdürülebilir mi?



2 yanıt

  1. A.Yasin Zincir avatarı
    A.Yasin Zincir

    Keşke tek bir insanın bile emeğe dayalı çalışmak zorunda olmadığı bi dünyada yaşasak…Kimse beslenme,barınma gibi temel insanı ihtiyaçlarını karşılamayı kafasına takmasa böylece herkesin içindeki yaratıcı taraf ortaya çıkar,herkes ne yapmak için dünyaya geldiyse onu yapar.Robotlar belki bin yıl sonra böyle ütopik bi dünyayı oluşturmanın adımlarını bugünden atıyorlardır.

  2. Semih avatarı

    İnsana dayalı tarım surdurulemez demek yanlış olur gayet sürdürülebilir fakat bu tür rakiplerin olduğu ortamda biraz zor. Irgat ücretleri ger geçen sene artıyor. Tohum fiyatları artıyor gübre fiyatları artıyor yani hal böyleyken bu isi insansız yapanlarla rekabete girmek çok zor hele küçük ölçekli çiftçiler için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir