Online terörizmle algoritma savaşacak

Bilgisayar bilimcisi Hany Farid, sosyal medya üzerinden yapılan terörizm propagandasıyla mücadele amacıyla bir algoritma geliştirdi.

Terörist örgütlerin sosyal medyada propaganda yaparak kendilerine eleman toplaması ve toplumu radikalliğe itmesi ciddi bir problem. ABD Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz günlerde ABD’nin Orlando kentinde eşcinsellere yapılan silahlı saldırıyı tetikleyenin de internet üzerinden yapılan propagandalar olabileceğini düşünüyor. Konu ile ilgili çalışma yürüten Dartmouth Koleji bilgisayar bilimcisi Hany Farid, özellikle IŞİD gibi örgütler tarafından ustalıkla kullanılan terör propagandasını sosyal medya sitelerinden kaldırabilecek bir algoritma geliştirdiğini açıkladı.

Daha önce internette çocuk pornosunun yayılmasını önlemek amacıyla başka bir algoritma geliştiren Farid, yeni yöntemi de bu algoritma üzerinde değişiklikler yaparak üretti. Geçtiğimiz hafta açıklanan algoritmanın Facebook ve Twitter gibi platformlarda IŞİD propagandası yapılmasını engelleyebileceği belirtiliyor. Farid bu çalışmayı Counter Extremist Project (CEP) ile birlikte yürütüyor.

Algoritma terörle ilişkili görsellere, videolara ve ses dosyalarına ‘hash’ adı verilen bir dijital imza / etiket yerleştiriyor. Bu içerik CEP tarafından kontrol edilen bir veri tabanında saklanıyor. Algoritma hangi içeriğin zararlı olduğunu tespit etmiyor ya da terörizmle ilişkili yeni görüntüleri arayıp bulmuyor. CEP ile çalışan şirketler, devlet daireleri ve sivil toplum kuruluşları terörle ilişkili içeriklerin toplandığı veri tabanını oluşturuyor. Algoritma sosyal medya üzerinde bu veri tabanındaki görseller ve ses dosyaları ile uyuşan içerikleri arayıp buluyor.

Herkes tatmin olmuş değil

Bu yöntem bazı terörizm karşıtı uzmanlar tarafından eleştiriliyor. ABD Deniz Harp Okulu araştırmacılarından Nicholas Glavin bu yöntemin sadece bilinen içerikleri araştırdığını ve insanları ilk başta bu tarz terörist gruplarla ilgilenmeye iten nedenleri incelemediğini belirtiyor. Glavin bu sebeple bu yöntemin online terörizmi bitirmek için yeterli olduğunu düşünmüyor.

Obama’nın terörizmle mücadeleden sorumlu yardımcısı Lisa Monaco ise bu tarz çalışmaları her zaman destekleyeceklerini belirterek “Bu çalışmalar, sosyal medya sitelerinin yöneticilerine, bu araçları aslında hiç istemedikleri şekilde kullanan kişilerle mücadele etme imkanı sağlıyor.” diye konuştu.

Sosyal medya siteleri isteksiz

Sosyal medya siteleri ise bu konuda o kadar da istekli değil. Güvenlik amacıyla kullanıcıların paylaştığı içeriklerin tek tek gözlenmesi fikri sosyal medya şirketlerine çok da cazip gelmiyor. Böyle bir uygulamanın insanların rahatça paylaşım yapmasını engelleyebileceği ve fişlenme korkusu doğurabileceği düşünülüyor. Geçtiğimiz dönemde Apple ile FBI arasında yaşanan tartışma da bu yaklaşımın bir örneği. Müşterilerinin gözünde, ürettiği ürünlerin güvenliğini devlete emanet eden bir şirket görüntüsü çizmek istemeyen Apple, FBI ile işbirliği yapmayı reddetmişti.

Dijital ortamda terörizm ile mücadele edilerek güvenliğin sağlanması için birilerinin elini taşın altına sokup kötü adam rolü üstlenmesi gerekiyor. Ancak halkın güvenini kaybetmek istemeyen sosyal medya şirketleri bu görevi üstlenmeye yanaşmıyor. Farid tarafından geliştirilen algoritmanın kullanılması yönünde bir zorunluluk bulunmuyor. Bu sebeple bu çalışmalar yine istihbarat örgütleri tarafından gizlice yürütülecek gibi görünüyor.



Bir yanıt

  1. notdefteri avatarı

    amirim örgütler üzerinde Hz. Allah’ın isimlerinin yer aldığı resimleri bilinçli seçiyor öne çıkarılan resmi görünce şaşırdım açıkçası keşke kullanmasaydınız.

Yorumunuz: