Okyanusların en büyük düşmanı: sigara izmaritleri

Bilimciler deniz kuşlarının yaklaşık yüzde 70'inde, deniz kaplumbağalarının da yüzde 30'unda sigara izmaritinden gelen kimyasalların izine rastladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Sigara izmaritleri, okyanuslardaki insan üretimi çöp türlerinin başında geliyor. Her yıl yaklaşık 5,5 trilyon sigara üretiliyor. Sigara İzmariti Kirliliği Projesi’nin verdiği bilgilere göre sigaralarda selüloz asetattan yapılan plastik tabanlı filtreler kullanılıyor. Bu filtrelerin doğada çözünmesi onlarca yıl sürüyor. Plastikler çözündükçe çevreye yayılan kimyasallar ise doğal yaşam tarafından tüketiliyor.

Çevre araştırmacılarının NBC News’e yaptığı açıklamaya göre bilimciler deniz kuşlarının yaklaşık yüzde 70’inde, deniz kaplumbağalarının da yüzde 30’unda bu kimyasalların izine rastladı. Çöpsüz Denizler kampanyasının yöneticisi Nick Mallos “Tüm bu izmaritlerle ne yapılacağı ile ilgili daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Asıl soru bu mikro plastiklerin ve diğer atıkların insan sağlığına etkileri.” diyor.

Okyanuslarda biriken çöpler hakkındaki tartışma, büyük şirketlerin ve büyükşehir bölgelerinin plastik pipet gibi doğada çözünemeyen çöplere alternatifler araması ile birlikte hız kazandı. Doğanın korunması için bu tartışmalar büyük önem taşıyor.

Kaynak: Business Insider

Her yıl yaklaşık 5,5 trilyon sigara üretiliyor. Sigaralarda selüloz asetattan yapılan plastik tabanlı filtreler kullanılıyor. Bu filtrelerin doğada çözünmesi onlarca yıl sürüyor. Plastikler çözündükçe çevreye yayılan kimyasallar ise doğal yaşam tarafından tüketiliyor. Bilimciler deniz kuşlarının yaklaşık yüzde 70'inde, deniz kaplumbağalarının da yüzde 30'unda bu kimyasalların izine rastladı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği