Obeziteyi durduran protein keşfedildi

Obez farelerde az miktarda bulunduğu belirlenen bir bakteri üzerinde çalışan araştırmacılar, bu bakteriden elde edilen proteinle obeziteyi tedavi etti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre obezite dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından birisi. 600 milyondan fazla yetişkin ve 5 yaşın altında 41 milyon civarı çocuk obeziteden muzdarip. Türkiye, yüzde 20’ye yaklaşan obezite oranı ile OECD ülkeleri arasında ABD (yüzde 28,7) ve İzlanda’nın (yüzde 22,2) ardından üçüncü sırada.

Obezite; kalp hastalıkları, felç, bazı kanser türleri ve tip 2 diyabet gibi ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Belçika’daki Leuven Katolik Üniversitesinden araştırmacılar, tip 2 diyabet ve obezitenin gelişimini durdurmanın bir yolunu bulmuş olabilir. Patrice Cani ve Willem de Vos adlı iki bilimci, yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalıştıkları Akkermansia muciniphila adlı bakterinin obez farelerde daha az görüldüğünü keşfetti. Bu farelerin A. muciniphila ile tedavi edilmesinin, obezitenin oluşmasına sebep olan metabolik sorunları tersine çevirdiği görüldü.

Beklenmedik bir keşif

Nature Medicine’da yayınlanan çalışmada Cani ve de Vos’un yeni bir keşifte daha bulunduğu belirtiliyor. Aralık 2015’ten bu yana insanlar için Akkermansia tabanlı tedavi çalışmaları devam ediyordu. Tedavinin etkileri henüz netlik kazanmamış olsa da insanlar üzerinde zararlı bir etkisi olmadığı biliniyor. Sonuçta A. muciniphila insan sindirim sisteminde yaygın olarak bulunan bir bakteri.

Çalışmalar devam ederken beklenmedik bir gelişme yaşandı. Pastörizasyon işleminin bakteriler üzerinde çok olumlu bir etkisi olduğu keşfedildi. Çalışmada şu ifadelere yer verildi: “Beklemediğimiz bir şekilde A. muciniphila ‘nın pastörizasyon ile birlikte farelerde yağ kütlesinin gelişimini, insülin duyarlılığını ve dislipidemiyi (kanda aşırı yağ bulunması) azaltma kapasitesinin yükseldiğini keşfettik.”

Görünüşe göre pastörizasyonun bakteriyi daha etkili hale getirmesinin sebebi, A. muciniphila’daki protein dışında her şeyin öldürülmesi. Proteinin genetik olarak düzenlenmiş versiyonuna Amuc_1100 adı verildi. Fareler üzerinde denendiğinde proteinin bağışıklık sistemine iyi geldiği, toksinlerin kan dolaşımına ulaşmasını engellediği ve bağırsaklardaki bağışıklığı artırdığı görüldü.

Amuc_1100, A. muciniphila’nın farelerde obezite ile mücadele etmesinde kilit rol oynuyor. Yakın gelecekte aynı şeyin insanlar için de geçerli olması bekleniyor.

Kaynak: Futurism

Leuven Katolik Üniversitesinden araştırmacılar Patrice Cani ve Willem de Vos, obez farelerde az bulunan Akkermansia muciniphila adlı bakterinin artırılması ile farelerde obezite ve tip 2 diyabetin etkilerinin ortadan kaldırılabildiğini gördü. Bakterinin pastörize edilmesi ile bu etkinin daha fazla olduğunu fark eden araştırmacılar, bunun sebebinin pastörizasyon sırasında bakterinin sadece proteinlerinin elde edilmesi olduğunu gördü. Genetik düzenleme ile elde edilen proteine Amuc_1100 adı verildi. Gelecekte bu proteinin insanlarda da obezite ve tip 2 diyabet tedavisinde kullanılabileceği belirtiliyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği