Obezite genetik mühendislikle engellenebilir

Washington Üniversitesi St. Louis Tıp Okulu araştırmacıları, kalori depolayan kötü yağları, kalori yakan iyi yağlara çevirmenin bir yolunu buldu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Vücudumuzda biri iyi biri kötü olmak üzere iki farklı tür yağ bulunuyor. İyi olarak bilinen kahverengi yağlar boyun ve omuz bölgesinde bulunuyor ve kalori yakmaya yardımcı oluyor. Kötü olan beyaz yağlar ise bel, basen, karın gibi bölgelerde kalori depoluyor.

Washington Üniversitesi St. Louis Tıp Okulu araştırmacıları, kötü yağları iyi yağlara çevirmenin bir yolunu buldu. Cell Reports’ta yayımlanan araştırmaya göre, genetik mühendislik kullanılarak farelerde bu işlem başarıyla gerçekleştirildi. Araştırmacılar, PexRAP adı verilen bir proteini üretmeyen farelerde beyaz yağları (beyaz ve kahverengi arasında yer alan) bej yağlara dönüştürmeyi başardı. Bej yağlar daha çok kahverengi yağlar gibi davranarak kalori yakmaya yardımcı oluyor.

Beyaz yağ hücrelerinde PexRAP bulunmayan farelerin daha fazla bej yağı olduğu görüldü. Ayrıca bu farelerin, aynı besinleri yiyen diğer farelere göre daha zayıf olduğu gözlendi.

İnsanlarda kullanım

Araştırmacılar fareler üzerinde yapılan testlerin insanlarda obeziteyi ve şeker hastalığı sebebiyle kilo alınmasını tedavi etmek için kullanılabileceğini düşünüyor. Araştırma makalesinin baş yazarı Prof. Irfan J. Lodhi “Amacımız obeziteyi engelleyebilecek bir yöntem keşfetmek. Araştırmamız, beyaz yağ içinde bir proteini hedef alarak kötü yağları, obeziteyle mücadele eden yağlara dönüştürebileceğimizi gösteriyor.” dedi.

Bir sonraki hedef bu tekniği insanlara kullanılabilecek hale getirmek. ABD’deki yetişkinlerin üçte ikisinden fazlası fazla kilolu ya da obez. Ülkede ayrıca 30 milyon civarında şeker hastası var. PexRAP proteininin üretimini durdurmak bu kişilerin kilo vermesine yardımcı olabilir.

Ancak araştırmacılar ve ilaç üreticilerinin böyle bir ürünü pazara sunmak için önce bazı sorunların üstesinden gelmesi gerekiyor. Lodhi “Buradaki güçlük, PexRAP proteinini engellemenin güvenli yollarını bulmak olacak. Bu işlemi hastanın aşırı ısınmasına ya da ateşlenmesine sebep olmadan yapmamız gerekiyor. Artık ilaç üreticilerinin yeni bir hedefi var.” diyor.

Kaynak: Futurism

Washington Üniversitesi St. Louis Tıp Okulu araştırmacıları, kötü yağları iyi yağlara çevirmenin bir yolunu buldu. Cell Reports'ta yayımlanan araştırmaya göre, genetik mühendislik kullanılarak farelerde bu işlem başarıyla gerçekleştirildi. Araştırmacılar, PexRAP adı verilen bir proteini üretmeyen farelerde beyaz yağları (beyaz ve kahverengi arasında yer alan) bej yağlara dönüştürmeyi başardı. Bej yağlar daha çok kahverengi yağlar gibi davranarak kalori yakmaya yardımcı oluyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği