NASA altın ve değerli metallerden oluşan bir asteroidi ziyaret etmeyi amaçlıyor

NASA, değerli metallerle dolu bir asteroiti ziyaret etmek istiyor ancak bu bizi zengin yapmayacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

NASA, altın ve diğer değerli metallerden oluşan bir asteroidi ziyaret etmeyi planlıyor. 16 Psyche adlı asteroidin üzerindeki minerallerin toplam değerinin 700 kentilyon Dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam bir şey ifade etmediyse şu şekilde bakalım; 700 kentilyon Dolar’ı yeryüzündeki herkese dağıtsaydık her birimizin 93 milyar Dolar’ı olurdu. Bu durumda hepimiz Jeff Bezos’tan daha zengin olurduk.

Kulağa hoş gelse de bunun olması mümkün değil. Evet 16 Psyche ve diğer asteroidlerin üzerindeki metallerin Dünya’ya getirilmesi mümkün. Ancak bu metaller büyük miktarlar halinde piyasaya sürülmeye başlandığında değerini kaybeder. Ekonomi bölümüne yeni başlayan bir öğrencinin bile bileceği üzere, piyasaya bol miktarda altın sürerseniz altın nadir bulunan bir şey olmaktan çıkarak sıradan bir dekora dönüşür. Tedarik artınca fiyat azalır.

Ancak kocaman bir asteroidin hepimizi zengin edememesinin daha temel bir sebebi var. Çelik fabrikası bir zenginlik göstergesi olabilir. Çünkü arabalar ve binalar vb. için parçalar üretebilirsiniz. Bir ev zenginlik göstergesi olabilir çünkü içinde yaşayabilir ya da başkasına kiralayabilirsiniz. Becerilerimiz ve bilgimiz de bir çeşit zenginliktir. Hatta bir sandviç bile bozulana dek bir zenginlik ölçütüdür. Ancak altınla dolu devasa bir asteroit reel servete çok az katkıda bulunabilir. Asteroitten çıkarılacak metalin çok sayıda endüstriyel uygulaması olacaktır ancak yeni bir sanayi devrimi yaratmayacak ya da etrafımızdaki eşyaların/hizmetlerin maliyetini çarpıcı ölçüde azaltmayacaktır.

Asteroit örneğine benzer bir olay geçmişte de yaşanmıştı. İspanya 1500’lü yıllarda Orta ve Güney Amerika’yı fethettiğinde çok miktarda altın ve gümüş çıkarıldı. Daha sonra İspanya bu metalleri Avrupa’ya gönderdi ve (çoğunu savaş harcamalarının oluşturduğu) hükumet harcamalarını ödemek için kullandı. Altın ve gümüş, para için kullanıldığından, gümüş ve altının değerindeki azalma paranın değerinde de azalmaya yol açtı. Başka bir deyişle enflasyon oldu.

Günümüzde altın, para olarak kullanılmıyor. Paranın değeri de altın ya da herhangi bir başka metalin değerine göre belirlenmiyor. Bu yüzden dev bir altın asteroit, tüketici fiyatlarının yükselmesine sebep olmaz ancak altın fiyatlarının neredeyse 0’a inmesine sebep olur. Dolayısıyla bir asteroit bizi milyarder yapamaz. Uzay madenciliği şirketleri başarılı olmak istiyorlarsa elmas şirketi De Beers’in yolundan gitmeli.

Elmas yüzüğün gerekliliğine inandıran şirket

1800’lü yıllarda Güney Afrika’da bol miktarda elmas bulunana dek elmas son derece nadir bulunan bir taştı. Britanyalı iş insanı Cecil Rhodes, Güney Afrika’nın tüm elmasını De Beers şirketi altında topladı. Dolayısıyla tekel oluşturdu. De Beers, uzun yıllar boyunca fiyatlar düşükken piyasaya bol miktarda elmas sürmek suretiyle bu tekeli çeşitli rakiplerine karşı savundu. Daha sonra şirket, bu zamana kadarki en etkili sloganlardan biri olan “Elmas Ölümsüzdür” sloganıyla piyasaya çıktı. Bu slogan sayesinde dünyanın dört bir yanından çiftler, elmas evlilik yüzüklerinin evliliğe duyulan bağlılığı gösterdiğine inanmaya başladı.

Asteroit planıyla ilgili en önemli detay ise şu: reel servet bol miktarda altından değil, insanların diğer insanların arzu duyacağı ürünler üretebilmesinden gelir. De Beers’in efsanevi servetinin tek sebebi bir taş türünü kontrolü altına alması değil; tüm dünyayı bu taş türünün sevgi ve bağlılığı ifade ettiğine inandırma yeteneği. Dolayısıyla eğer zengin olmak istiyorsanız, ender kaynakları ele geçirmenin yollarını aramayın. Kaynakları, insanların isteyeceği ya da ihtiyaç duyacağı şekilde yenilikçi biçimlerde kullanmanın yollarını arayın.

Kaynak: Bloomberg

NASA, altın ve diğer değerli metallerden oluşan bir asteroidi ziyaret etmeyi planlıyor. 16 Psyche adlı asteroidin üzerindeki minerallerin toplam değerinin 700 kentilyon Dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam bir şey ifade etmediyse şu şekilde bakalım; 700 kentilyon Dolar'ı yeryüzündeki herkese dağıtsaydık her birimizin 93 milyar Dolar'ı olurdu. Bu durumda hepimiz Jeff Bezos'tan daha zengin olurduk. Kulağa güzel gelse de bunun olması mümkün değil. Evet 16 Psyche ve diğer asteroidlerin üzerindeki metallerin Dünya'ya getirilmesi mümkün. Ancak bu metaller büyük miktarlar halinde piyasaya sürülmeye başlandığında değerini kaybeder. Asteroitten çıkarılacak metalin çok sayıda endüstriyel uygulaması olacaktır ancak yeni bir sanayi devrimi yaratmayacak ya da etrafımızdaki eşyaların/hizmetlerin maliyetini çarpıcı ölçüde azaltmayacaktır. Asteroit planıyla ilgili en önemli detay; reel servet bol miktarda altından değil, insanların diğer insanların arzu duyacağı ürünler üretebilmesinden gelir. Dolayısıyla eğer zengin olmak istiyorsanız, ender kaynakları ele geçirmenin yollarını aramayın. Kaynakları, insanların isteyeceği ya da ihtiyaç duyacağı şekilde yenilikçi biçimlerde kullanmanın yollarını arayın.

1 Yorum

  • Evet doğrudur, bahsedilen altının tümü dünyaya getirilseydi kıymetli maden olarak değeri sıfıra doğru giderdi. Ancak altının hammadde olarak kullanılmasının ekonomiye sağlayabileceği katkıyı bir tarafa koysak bile, bu altının bir kısmı getirilebilseydi getiren ülke veya şirket zenginleşirdi. Bunu bir devletin karşılıksız para basması gibi düşünmek lazım. Şu an altın madenciliği yapanların bu işten para kazanabilmeleri ile aynı mantık. Ama miktar kısmı önemli tabii. Tüm altını getirmek akıllıca olmazdı

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği