Nano fabrikalar kanser kalelerini içten fethediyor

Araştırmacılar tümörlere içeriden mücadele etmeyi başaran 'nano-fabrikalar' üretmeyi başardı. Bu yöntemi fareler üzerinde deneyince kötü huylu hücrelerin çoğunun yok edildiği görüldü.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İsrail Technion Üniversitesi’nden bilimciler, sentetik hücreleri bir Truva atı gibi tümörlerin içine yerleştirip burada kanserle savaşan proteinler üretmeyi başardı. Daha önce hücre kültürlerinde ve farelerde test edilen tekniğin her iki durumda da etkili bir tedavi yöntemi olduğu görüldü.

Kanser hücreleri, sağlam bir savunma mekanizması sayesinde güçleniyor. Bu yüzden savunma mekanizmasını aşmak kanser araştırmasının en önemli noktalarından biri. Geçmişte bilimciler altın nano-parçacıkları, akyuvarların üzerinde tümörlerin içine göndermeyi başarmıştı. Daha sonra kızıl ötesine yakın bir sıcaklığa kadar ısıtılan altın, tümörü içeriden yok etmişti. Diğer araştırmacılar ise kanser tespit edilene kadar pasif durumda bekleyecek, tümörün bulunmasının ardından ilaç üretmeye başlayacak bir ‘ön-ilaç’ geliştirmeyi denemişti.

Yeni çalışma da bu ön-ilaç tekniğiyle benzerlikler gösteriyor. Technion bilimcileri, moleküler boyuttaki makineleri biyolojik hücre çeperine benzeyen lipid tabanlı parçacıkların içine yerleştirdi. Bu şekilde ‘nano-fabrika’ adı verilen yapılar oluşturuldu. Anormal hücreleri tespit edince harekete geçen bu fabrikalar belirli iyileştirici proteinleri üretmeye başlıyor. Üretim için ihtiyaç duyulan enerji ve yapı taşları da tümör dokusundan elde ediliyor.

Farelerdeki meme kanseri üzerinde etkili oldu

Araştırmanın yöneticilerinden Avi Schroeder “Geliştirdiğimiz parçacıklar, entegre DNA kalıplarını kopyalayarak tedavi amaçlı kullanılan bir dizi proteini üretebiliyor. Bu modüler parçacıklar, çevresel koşullarla uyumlu bir şekilde protein üretimini başlatabiliyor. Technion’da geliştirdiğimiz yapay hücreler, kişiye özel ilaç trendinde önemli bir rol oynayabilir.” şeklinde konuştu.

Teknik, laboratuvardaki hücre kültürlerinde test edildikten sonra farelerde meme kanserinin tedavisi için kullanıldı. Araştırmacılar hücrelerin aktivitesini gözlemlemek için karanlıkta parlayan proteinler de üretmelerini sağladılar. Her iki deneyde de nano-fabrikalar kötü huylu hücrelerin çoğunu öldürerek başarılı oldu.

Bu bulgular yeni kanser tedavilerinin geliştirilmesine dair umutları artırıyor. Araştırma Advanced Healthcare Materials dergisinde yayımlandı.

Kaynak: New Atlas

İsrail Technion Üniversitesi’nden bilimciler, sentetik hücreleri bir Truva atı gibi tümörlerin içine yerleştirip burada kanserle savaşan proteinler üretmeyi başardı. Bilimciler, moleküler boyuttaki makineleri biyolojik hücre çeperine benzeyen lipid tabanlı parçacıkların içine yerleştirdi. Bu şekilde ‘nano-fabrika’ adı verilen yapılar oluşturuldu. Anormal hücreleri tespit edince harekete geçen bu fabrikalar belirli iyileştirici proteinleri üretmeye başlıyor. Teknik, laboratuvardaki hücre kültürlerinde test edildikten sonra farelerde meme kanserinin tedavisi için kullanıldı. Araştırmacılar hücrelerin aktivitesini gözlemlemek için karanlıkta parlayan proteinler de üretmelerini sağladılar. Her iki deneyde de nano-fabrikalar kötü huylu hücrelerin çoğunu öldürerek başarılı oldu.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği