Kolon kanseri aşısı insanlarda olumlu sonuç verdi

Araştırmacılar, bağışıklık sisteminin kolon kanseri hücrelerinde bulunduğu belirlenen bir molekülü hedef almasını sağlayan bir aşı geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kolon kanseri için geliştirilen benzersiz bir aşının insanlar üzerindeki ilk testlerinden gelen olumlu sonuçlar, aşının geleceğine dair umut veriyor. Yeni yayımlanan çalışmada faz 1 deneme sonuçlarına göre aşının güvenli olduğu ve bağışıklık sistemini kanser hücreleri ile mücadele etmesi için uyardığı belirlendi. Bu sonuçlar insanlar üzerinde yapılacak daha geniş denemelerin yolunu açıyor.

Kolon kanseri dünya çapında en çok ölüme sebep olan ikinci kanser türü. Bu kanseri erken teşhis etmek zor ve günümüzde kullanılan tedavilerin çoğu sadece kısmen etkili olabiliyor. Kolon kanseri sebebiyle ameliyat geçiren hastaların yarısı da kanserin yeniden yayılmaya başlaması sebebiyle hayatta kalamıyor.

Bağışıklık sistemine tümörü tanıtan aşı

Yeni aşı tedavisi hastanın bağışıklık sistemini uyararak kansere saldırmasını ve yok etmesini sağlıyor. Bağışıklık tedavisi uygulamaları genellikle bağışıklık sistemini yabancı bir birimi algılamak üzere eğitmeye dayanıyor. Ama tümör hücreleri vücuttaki sağlıklı hücrelere çok benzediği için bağışıklık sistemini bunlara karşı eğitmek oldukça zor.

Bu aşının bulunmasına önayak olan büyük gelişme, neredeyse tüm kolon kanserlerinde GUCY2C adı verilen bir molekülün görüldüğünün keşfedilmesiydi. Bu molekül ayrıca bağırsaklardaki epitel hücrelerde de doğal olarak bulunuyor. Ancak bu molekülün sağlıklı hücrelerde bölümlere ayrılmış şekilde bulunması, bu molekülü hedef alan bağışıklık hücrelerinin sağlıklı hücrelere değil sadece tümör hücrelerine saldırması anlamına geliyor.

İnsanlar üzerindeki ilk denemeler, tedavi için bir güvenlik profili oluşturmak amacıyla gerçekleştirildi. 1. ya da 2. seviye kolon kanseri olan 10 hastaya tek bir aşı vuruldu ve hastalar altı ay takip edildi. Sonuçlar olumluydu ve herhangi bir ciddi yan etki gözlenmedi. Detaylı kan örneklemesi ayrıca aşının tümörlerle mücadele eden bağışıklık hücrelerinde etkinliğin artmasını sağladığını gösterdi. Bu da tedavinin istenen bağışıklık etkisini tetiklediği anlamına geliyor.

Sidney Kimmel Kanser Merkezinden Karen Knudsen “Bu çalışma bir hastanın kendi bağışıklık sistemini, bu tür kanseri tespit edip yok etmesi için harekete geçirebileceğimize dair ilk kanıtları sunuyor. Bu kilometre taşı mahiyetindeki gelişme, kolon kanseri ekibimizin bilimciler ve klinik doktorlar ile iş birliği halinde çalışması ile mümkün oldu.” diyor.

Başka kanser türlerinde de işe yarayabilir

Araştırmanın bir sonraki adımı ise faz 2 çalışmalarını daha fazla hasta ile gerçekleştirip aşının etkinliğini net bir şekilde belirlemek. İlk fazdan elde edilen veriler ışığında araştırmacılar aşıyı yeniden düzenledi. Böylece aşının istenen bağışıklık tepkisini daha etkin bir şekilde tetiklemesi hedefleniyor. Araştırmacılar ayrıca GUCY2C molekülünün mide, yemek borusu ve pankreas kanseri gibi kanser türlerinde de görüldüğünü ve aşının bu kanser türlerine yakalanan hastalarda da işe yarayabileceğini düşünüyor.

Çalışmanın yazarlarından Adam Snook “Sonbaharda başlayacak yeni çalışmanın amacı, aşının 2.0 versiyonunun daha iyi olduğunu ve daha geniş bir kanser hastası nüfusuna yardımcı olabileceğini göstermek” dedi.

Kaynak: New Atlas

Kolon kanseri için geliştirilen benzersiz bir aşının insanlar üzerindeki ilk testlerinden gelen olumlu sonuçlar, aşının geleceğine dair umut veriyor. Yeni yayımlanan çalışmada faz 1 deneme sonuçlarına göre aşının güvenli olduğu ve bağışıklık sistemini kanser hücreleri ile mücadele etmesi için uyardığı belirlendi. Bu sonuçlar insanlar üzerinde yapılacak daha geniş denemelerin yolunu açıyor. Araştırmacılar aynı aşının mide, yemek borusu ve pankreas kanserleri için de kullanılabileceğini düşünüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği