Microsoft çift ekranlı telefon yapmayı planlıyor

Yakın zamanda yapılan patent başvurularına ve söylentilere bakılırsa Microsoft katlanabilen, çift ekranlı telefon konsepti üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Microsoft’un bir kitap gibi ikiye katlanabilen, not alma ve kroki çizimi gibi işler için tasarlanan çift ekranlı Courier adlı tablet konseptiyle ilgili ilk söylentilerden bu yana sekiz yıl geçti. Courier’in varlığı resmi olarak kabul edilmemişti. 2010’da yapılan bir açıklamayla fikirden vazgeçildiği söylenmişti.

Fakat yakın zamanda yapılan patent başvurularına bakılırsa Microsoft katlanabilen, çift ekranlı konsept üzerinde çalışmaya devam ediyor. 2018 ya da 2019’da piyasaya sürülmek üzere katlanabilen ‘Andromeda’ adlı bir cihaz üzerinde çalışıldığına dair söylentiler de devam ediyor. Ocak ayında esnek ekranlı, üçe katlanabilen bir tasarımın patenti alındı. Geçtiğimiz hafta ise birden fazla katlanabilen ekranlı ve karmaşık menteşe mekanizmalı cihaz patentleri paylaşıldı. Bu kez paylaşılan tasarımların tek bir menteşesi var ve çift ekranlı, yani Courier konseptine oldukça benziyor.

Daha önce yapılan patent başvuruları sayesinde Microsoft’un Surface Studio üzerinde çalıştığını öğrenmiştik. Bu yüzden, patent ve Andromeda söylentilerini bir arada değerlendirerek şirketin böyle bir teknoloji üzerinde çalıştığına inanmak mümkün.

Söylentiler bir noktaya kadar işin yazılım boyutunu da kapsıyor. Microsoft, Windows platformunu bütünleştirmek üzere çalışıyor. Çekirdek ve diğer temel bileşenler büyük ölçüde birleştirildi. Şu anda dış kısma ve kullanıcı arayüzü parçalarına odaklanıldı. Günümüzde her bir Windows ürününün (masa üstü bilgisayar, tablet, telefon, HoloLens ve hatta Xbox) kendine has kullanıcı arayüzü kodu var. Windows Central, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamayla, en azından masa üstü bilgisayar, tablet ve telefon arayüzlerinin CShell olarak bilinen tek bir kabukta toplanacağını belirtti.

Bu zamana kadar sızdırılan resimlere bakılırsa yeni kabuk şu anda kullanılan telefon ve masa üstü bilgisayar arayüzlerine oldukça benzer olacak. Birleşimin amacı arayüzü değiştirmek değil, mobil arayüz sunan çeşitli cihazların masa üstü kullanımda da benzer bir tecrübe sunmasını sağlamak. Gelişmelerin ilerlemiş olması Microsoft’un bu ürünü kesinlik olarak piyasaya süreceği anlamına gelmiyor. Daha önce Surface Mini tablet satışa sunulmak üzere belirlenen günden sadece birkaç gün önce iptal edilmişti.

Şimdilik pek uygulanabilir görünmüyor

Yeni cihazla ilgili söylentiler ve patent başvuruları, Microsoft’un mobil piyasasındaki konumuna dair pek bir bilgi barındırmıyor. Microsoft’un birçok masa üstü uygulaması var fakat herhangi bir mobil tasarım Windows Mobile ve Windows Phone’un daha önceden karşılaştığı uygulama problemleriyle karşılaşabilir. Bu sorunları aşmak için, uygulama eksikliklerine rağmen bizlere cihazı aldırabilecek kadar ilgi çekici bir ürün ortaya konması gerekiyor. Bu katlanabilir özelliğin oldukça yenilikçi olduğu ve teknik açıdan ilgi çektiği kesin fakat şu anda uygulanabilir bir ürün olmaktan uzak gibi görünüyor.

Kaynak: Ars Technica

Sekiz yıl kadar önce, Microsoft'un bir kitap gibi ikiye katlanabilen, not alma ve kroki çizimi gibi işler için tasarlanan çift ekranlı Courier adlı tablet konsepti gündeme gelmişti. 2010'da yapılan bir açıklamayla fikirden vazgeçildiği belirtilmişti. Fakat yakın zamanda yapılan patent başvurularına bakılırsa Microsoft katlanabilen, çift ekranlı konsept üzerinde çalışmaya devam ediyor. 2018 ya da 2019'da piyasaya sürülmek üzere katlanabilen 'Andromeda' adlı bir cihaz üzerinde çalıştığına dair söylentiler de devam ediyor. Ocak ayında esnek ekranlı, üçe katlanabilen bir tasarımın patenti alındı. Geçtiğimiz hafta ise birden fazla katlanabilen ekranlı ve karmaşık menteşe mekanizmalı cihaz patentleri paylaşıldı. Bu kez paylaşılan tasarımların tek bir menteşesi var ve çift ekranlı, yani Courier konseptine oldukça benziyor. Söylentiler bir noktaya kadar işin yazılım boyutunu da kapsıyor. Microsoft, Windows platformunu bütünleştirmek üzere çalışıyor. Çekirdek ve diğer temel bileşenler büyük ölçüde birleştirildi. Şu anda dış kısma ve kullanıcı arayüzü parçalarına odaklanıldı. Günümüzde her bir Windows ürününün (masa üstü bilgisayar, tablet, telefon, HoloLens ve hatta Xbox) kendine has kullanıcı arayüzü kodu var. Windows Central, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamayla, en azından masa üstü bilgisayar, tablet ve telefon arayüzlerinin CShell olarak bilinen tek bir kabukta toplanacağını belirtti. Bu zamana kadar sızdırılan resimlere bakılırsa yeni kabuk şu anda kullanılan telefon ve masa üstü bilgisayar arayüzlerine oldukça benzer olacak. Birleşimin amacı arayüzü değiştirmek değil, mobil arayüz sunan çeşitli cihazların masa üstü kullanımda da benzer bir tecrübe sunmasını sağlamak.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği