#MeToo hareketi bir yılda neleri değiştirdi?

Cinsel tacize uğrayanların #MeToo (ben de) etiketiyle kendi hikayelerini anlattığı toplum hareketi bir yılda olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurdu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Aktris Alyssa Milano’nun Twitter’da “Eğer siz de cinsel istismara ya da saldırıya uğradıysanız bu tweet’in altına #MeToo (ben de) yazın” şeklinde bir tweet paylaşmasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Milano sadece 24 saat içinde tweet’ine yaklaşık 500 bin yanıt aldı. Bu olay bir çok ünlü kişinin geçmişte iş arkadaşlarına ya da çevresindeki insanlara uyguladığı cinsel istismarları da gün yüzüne çıkardı. Peki bu hareket tam olarak neyi değiştirdi?

Belki ciddi bir değişim yaşanması için bir yıldan daha uzun bir süre gerekiyor ancak geçtiğimiz bir yıl içinde insanların taciz olaylarından daha fazla haberdar olduğunu ve taciz mağdurlarının kendilerini ifade etme konusunda daha özgüvenli olduğunu söyleyebiliriz. NRP-Ipsos tarafından yapılan bir araştırmada katılımcıların yüzde 69’u, #MeToo hareketi ile birlikte artık cinsel istismarcıların eylemlerinin sonucuyla daha fazla yüz yüze kaldığını düşünüyor.

#MeToo hareketine tepkiler

Yine de tüm gelişmeler olumlu değil. Aynı ankette katılımcıların yüzde 40’ı #MeToo hareketinin fazla ileri gittiğini düşündüğünü söyledi. YouGov’un yaptığı bir diğer ankette ise katılımcıların yüzde 36’sı, bir kişinin 20 yıl önce birini taciz ettiği için işten çıkarılmaması gerektiğini düşündüklerini belirttiler. Geçtiğimiz yıl yapılan ankette bu oran yüzde 28’di. Yani bazı kişiler #MeToo hareketi ile birlikte işinden olan kişilere haksızlık edildiğini düşünüyor. Aynı ankete göre, insanların cinsel istismara uğradığına dair iftira atmasının, hiç şikayet edilmeyen tacizlerden daha büyük bir problem olduğunu düşünenlerin oranı da artış gösterdi.

Ne yapılabilir?

Peki tüm bu bilgiler ışığında, her gün cinsel saldırıya, tacize, tecavüze maruz kalan kurbanlara yardımcı olmak ve bu olayların önlenmesini sağlamak için neler yapabiliriz?

  1. Kendi hikayenizi paylaşın. Eğer #MeToo hareketi bize bir şey öğrettiyse o da kişisel hikayelerin güçlü bir araç olduğudur. Anlatacağınız anılarınızın insanları etkileyeceğini ve başkalarını da cesaretlendireceğini unutmayın. Mağdurun herhangi bir suçu olmadığını, gerçek suçlunun suçunu ortaya çıkarmanın daima iyi bir hareket olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
  2. Dinleyin. Evde, işte, okulda, arkadaş ortamında cinsel şiddetle ilgili konuşulanları dinleyin ve konu ile ilgili kaynakları okuyun. Özellikle de ana akım medyada fazla yer bulamayan azınlıkların, LGBTİ bireylerin, erkek mağdurların ve engellilerin hikayelerini dinleyin.
  3. Şirketi tüm aşamalarda konuya dahil edin. #MeToo sadece büyük şirketleri ya da önemli pozisyonlardaki kişileri ilgilendiren bir konu değildi. 2017’de Navex Global tarafından yapılan bir incelemede şirketlerde yapılan şikayetlerin yüzde 44’ünün doğrulandığı, bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 10 daha fazla olduğu görüldü.
  4. Daha fazla bilgi edinmek ve mağdurların yanında durmak için çaba gösterin. Sesinizi çıkarın. Sessizlik ve bilgi eksikliği, aile içi ve cinsel şiddetin devam etmesinde önemli rol oynuyor. Tehlike işaretlerini görmek bu gibi istismarları tespit etmek ve önlemek için oldukça önemli. Müdahil olmanız hem sizin için hem içinde bulunduğunuz toplum için hem de dünya için bir değişiklik yaratmanıza yardımcı olacaktır.

Kesin olan tek bir şey var. Cinsel tacizlerin boyutlarını öğrendik. Artık görmezden gelemeyiz.

Kaynak: World Economic Forum

Aktris Alyssa Milano'nun Twitter'da "Eğer siz de cinsel istismara ya da saldırıya uğradıysanız bu tweet'in altına #MeToo (ben de) yazın" şeklinde bir tweet paylaşmasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Milano sadece 24 saat içinde tweet'ine yaklaşık 500 bin yanıt aldı. Bu olay bir çok ünlü kişinin geçmişte iş arkadaşlarına ya da çevresindeki insanlara uyguladığı cinsel istismarları da gün yüzüne çıkardı. Artık cinsel saldırıda bulunanlar daha fazla gün yüzüne çıkıyor. Ancak diğer yandan bazı insanların haksız yere cinsel taciz iddiasıyla suçlandığı da düşünülüyor. Burada bize düşen görev ise varsa kendi hikayelerimizi paylaşmak, cinsel saldırıya uğradığını söyleyenleri dinlemek, onların kendilerini ifade etmelerini sağlamak, konu hakkında bilgi edinmek ve yeni olayların önlenmesine yardımcı olmak.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği